Červená řepa je nabitá vitaminy a minerály, má nádhernou barvu, jedinečnou chuť a jde připravit na spoustu způsobů. A skvělé je, že ani teď na sklonku zimy neztrácí nic ze své nasládle zemité chuti, na rozdíl třeba od rajčat. Jestli jste ji zatím nevyzkoušeli, o hodně přicházíte. Připravte si z této původně středomořské zeleniny skvělou přílohu.
Na čtyři porce si připravte tyto ingredience:
- 6 bulev červené řepy,
- 60 g strouhaného kozího sýra,
- hrst vlašských ořechů,
- 2 lžíce tymiánu,
- 2 lžíce másla,
- špetku soli a pepře
Jak postupovat?
Červenou řepu pečlivě omyjte a zbavte ji zbytků hlíny a písku. Neoloupané celé bulvy rozložte do pekáčku vyloženého pečicím papírem, aby se nedotýkaly a mohl kolem nich volně proudit vzduch.
Pekáček vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte klasicky při současném horním a spodním ohřevu asi 45 minut. Poté snižte teplotu na 140 °C a pečte ještě dalších 30 minut, dokud se řepa nerozvoní a nebude krásně měkká. Můžete si práci usnadnit – některé trouby umožňují nastavit pečení v krocích, takže nemusíte hlídat čas a vše nastavíte na začátku.
Opečenou červenou řepu oloupejte a rozkrájejte na větší kusy. V pánvi rozehřejte máslo a zprudka kostky červené řepy osmažte. Dochuťte solí a pepřem. Přidejte nasekaný tymián. Podávejte s nadrobeným kozím sýrem a hrubě nasekanými vlašskými ořechy jako přílohu nebo jako teplý salát.
Redakční tip
Vyzkoušejte kombinovanou troubu s programovacím modulem, která je vybavená přednastavenými programy a funkcemi a také teplotní sondou. Dokáže vyvinout teplotu až 300 °C. Má patentovaný klenutý vnitřní prostor po vzoru starých kamenných pecí, který spolu s cirkulací vzduchu 360 ° zaručuje profesionální rovnoměrné pečení i přípravu více pokrmů najednou bez smíchání vůní a chutí.
Má i funkci pro pečení ve dvou nebo třech krocích, kdy nastavíte způsob ohřevu, teplotu a čas na začátku, abyste během přípravy pokrmů už nemuseli nic měnit – hodí se to při přípravě pokrmů, které vyžadují změny teploty, třeba chleba nebo lasagní. Nechybí ani program pro automatické pečení masa se sondou, pomalé pečení, šetrné rozmrazování, ohřev talířů a mnoho dalších.
Ke komfortu přispívá postupné tlumené dovírání dvířek trouby a teleskopické plnovýsuvy na dvou úrovních. Vnitřek trouby je z mimořádně odolného 100% smaltu. Praktická je i ochrana nerezových částí povrchu proti otiskům prstů nebo pyrolytické automatické čištění vnitřku bez použití chemie.
Zdroj informací: Gorenje
Připravte skvělou houbovou rychlovku:
Publikováno: 11. 4. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce