Jak máte uložená vejce? Mnoho lidí si myslí, že to není žádná věda. Ale ve skutečnosti vlastně je. Ve způsobu skladování vajec se často chybuje a mnohdy si to vůbec neuvědomujeme. Ptáte se, v čem tedy tolik chybujeme? A jak bychom měli vejce správně skladovat? Všechno, co potřebujete o uložení vajec vědět, se dozvíte v našem článku.
Máte uložená vejce správným způsobem?
Běžně mají lidé doma uložená vejce v tom, v čem si je přinesli, jenže to není správné. Tyto papírové obaly bývají velmi často znečištěné, jsou plné různých mikroorganismů, a tedy potenciálně nebezpečné. Nutno říct, že nejen pro vejce v kartonu, ale i pro ostatní potraviny v lednici. Pokud si tedy nechcete přivodit nějaký zdravotní problém, vejce v nich neskladujte. Ihned, co si vejce přinesete domů, je přeložte do čistých plastových boxů na vejce, které lze uzavřít, a papírový karton od vajec zlikvidujte.
Krabičky si nezapomeňte označit datem nákupu. Pozor, plastové stojany na vejce také nejsou zrovna to nejlepší, protože vejce příliš neochrání. Vaječné skořápky mají totiž drobné póry, jimiž mohou prosakovat bakterie a pachy z jiných potravin, což může dokonce vejcím i změnit chuť.
Správně uložená vajíčka by však měla být nejen v uzavíratelném plastovém boxu, ale ještě k tomu špičkou dolů a širší zaoblenou stranou nahoru. Pokud máte doma vejce déle než 10 dnů, je zapotřebí je otočit. Dělá se to proto, aby nepřilnul žloutek ke skořápce, což by zvýšilo riziko infekce. Vzhledem k tomu, že vejce je možno skladovat dlouho, je nutné je otočit po každých 10 dnech.
Neskladujte vajíčka ve dveřích chladničky
Je sice pravda, že mnohé plastové držáky na vajíčka v lednici k tomu vysloveně vybízí, nicméně to je to nejhorší, co s vajíčky můžete udělat. Vajíčkům nesvědčí neustálé výkyvy teplot, k nimž díky častému otevírání dveří od lednice dochází. Nejlépe jim je, když jsou uloženy na střední polici, ideálně vzadu. Tam je totiž teplota nejstabilnější. Všeobecně platí, že by vejce měla být skladována tam, kde se teplota pohybuje mezi 5 až 7 °C, může to být i méně.
Jak dlouho skladovat vejce?
Vejce uložená v lednici při správné teplotě a za stabilních podmínek vydrží 3 až 5 týdnů od doby, kdy si je přinesete domů. Pokud máte na obalu napsané datum, řiďte se jím. Vejce starší než 10 dnů je však vhodné používat už pouze k vaření a pečení.
V případě, že máte již rozklepnuté vajíčko, tak vězte, že žloutky v lednici vydrží zhruba dva dny. Bílky dokonce až čtyři dny. Vejce vařená natvrdo v lednici vydrží maximálně sedm dní - je přitom jedno, jestli jsou vejce oloupaná nebo ještě ve skořápce. Oloupaná vejce však mohou velmi snadno absorbovat pachy z lednice, lépe je proto, když je skladujete ve skořápce.
Pokud už jsou prostě oloupaná, uložte je alespoň do vzduchotěsné nádoby nebo sáčku na zip. V případě, že máte domácí vajíčka, která nebyla v ledničce, několik dní vám tak vydrží bez rizika zkažení. Nesmí to být však déle než jeden týden v zimě a tři (maximálně čtyři) dny v létě.
Co byste rozhodně při skladování vajec neměli dělat
- V žádném případě vejce nedávejte do mrazáku. Vejce se sice zmrazit mohou, ale pouze odděleně, tedy žloutek a bílek zvlášť.
- Před uskladněním vejce neumývejte, protože byste tím porušili ochrannou vrstvu, která je na povrchu skořápky, a dovnitř se pak snadněji dostanou bakterie.
- Vejce nesmí být vystavená slunečním paprskům.
- Pokud nemáte vlastní slepice a vejce kupujete, nikdy si nekupujte vejce s nakřáplou nebo jinak poškozenou skořápkou.
- Neukládejte vejce poblíž aromatických výrobků, jakými jsou třeba sýry, petrželka, celer nebo koření.
Zdroj informací: egginfo.co.uk; ceskyrozhlas.cz; allrecipes.com; heathline.com; prozeny.cz
Podívejte se, jak na správné skladování potravin:
Publikováno: 15. 3. 2022, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová