Určitě víte, že by váš jídelníček měl obsahovat hodně zeleniny a ovoce. Sníst doporučovaných pět porcí denně však není jednoduché, hlavně v zimě. Jednodušší cestou, jak zařadit ovoce a zeleninu do jídelníčku jsou proto doma připravené čerstvé šťávy. Stačí jen vybrat ty správné a při odšťavňování dodržovat pár dobrých zásad.
Kvalita na prvním místě
K přípravě si vždy vybírejte čerstvé ovoce a zeleninu. Důležitá je i kvalita a výkon přístroje, především pokud se chystáte odšťavňovat i tvrdší kořenovou zeleninu. O perfektní odšťavnění se postará silný motor a výkonné rotující nože. Příjemným bonusem je velký plnicí otvor, který vám umožní vkládat celé nebo hodně velké kusy ovoce i zeleniny, takže odpadá nepříjemná práce s krájením na menší kusy.
S ovocem raději opatrně
Ovoce je zdravé a určitě by mělo mít své místo na našem jídelníčku. Je ale také bohatým zdrojem cukru a proto bychom si měli dávat pozor, kolik ho zkonzumujeme. Na jedné straně jsou sacharidy zapotřebí k podpoře regenerace svalů i celého organismu například po fyzickém výdeji. Pozitivně také působí na náš výkon a zvládání stresu. Jejich nadměrné množství by ale mohlo způsobit i řadu zdravotních komplikací.
Pokud si hlídáte váhu, dbejte na to, abyste ovocné šťávy konzumovali v první polovině dne a vsaďte na jablka, pomeranče, grapefruity nebo ananas. Jablečná šťáva snižuje krevní tlak, hladinu cholesterolu, je bohatá na draslík a v souvislosti s tím podporuje funkci ledvin. Díky bohatému obsahu vlákniny povzbuzuje i činnost střev.
Pomerančová šťáva se zase vyznačuje vysokým obsahem vitamínů A, B, C, které jsou důležité při podpoře imunity. Je také bohatá na vápník, hořčík a selen. A taková ananasová šťáva napomáhá k čištění organismu, působí protizánětlivě a je bohatá na vápník, sodík, vitamín B12 a vitamín E.
Kombinujte se zeleninou
Zeleninové šťávy můžete do jídelníčku zařadit prakticky kdykoliv během dne. Oproti ovocným šťávám mají značnou výhodu, protože neobsahují téměř žádný cukr, samotné však většinou nechutnají moc dobře. Pokud si však na zeleninu troufáte, určitě stojí za to odšťavnit červenou řepu, mrkev nebo řapíkatý celer. Například šťáva z červené řepy obsahuje betain, jež stimuluje činnost jaterních buněk, chrání jaterní tkáň a žlučovody.
Mrkvová šťáva zase podporuje trávení a zvyšuje odolnost proti infekcím. Zároveň pomáhá udržovat zdravé zuby a kosti, chrání nervový systém a je vhodná při očistách jater. Šťáva z řapíkatého celeru je plná antioxidantů, snižuje cholesterol, má vysoký obsah vitamínů a minerálů. Skvělým chuťovým i nutričním kompromisem je odšťavnit ovoce společně se zeleninou.
Taková okurka v kombinaci s jablkem, mátou, špenátem a citrónem vás krásně osvěží. Naopak vodní meloun s mrkví a rajčaty zase pohladí vaše chuťové pohárky. Pokud máte raději jednoduché kombinace, vyzkoušejte náš recept na Vitamínovou bombu. Jedná se o džus, který je ideální pro posílení imunity a detoxikaci. Kombinuje totiž jablko, mrkev, celer a pomeranč s kouskem zázvoru.
Vitamínová bomba
Ingredience:
- 1 kg pomerančů
- 1 svazek mrkve
- 0,5 kg jablek
- ¼ celeru
- zázvor cca 5 cm
Pomeranče zbavte slupky. Celer a mrkev oloupejte. Zázvor oškrábejte. Pro pomeranče Je vhodné nastavit rychlost low, pro ostatní ingredience rychlost high. Postupně zpracujte všechny ingredience ze seznamu. Získanou šťávu promíchejte a rovnou servírujte ve skleničkách.
Zdroj informací: Sage
Připravte si vitaminovou bombu se špenátem:
Publikováno: 19. 3. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce