Máme pro vás zvlášť svůdný recept od autorky blogu Kapka medu. Určitě ho doma vyzkoušejte – nejen na Valentýna! Cupcake je malý dortík, připravený k podávání jedné osobě. Původně se pekly v malých čajových šálcích a odtud pochází i jejich název. Stejně jako u větších dortů je můžete dokončit nejrůznějšími polevami, ozdobami nebo ovocem i naplnit krémem. A touto sladkou minitečkou potěšit někoho, koho máte opravdu rádi.
Zamilovaný valentýnský cupcake
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 20 minut
Na 12 ks si připravte tyto suroviny:
na těsto:
- 2 vejce
- 150 g hladké mouky
- 100 g špaldové mouky
- 130 g moučkového cukru
- 1 lžičku citronové kůry
- 80 ml oleje (řepkového)
- špetku drcené vanilky
- 150 ml smetany (12%)
na zdobení:
- 500 g mascarpone
- 50 g bílé čokolády
- 60 g marcipánu nebo fondánu
- červené potravinářské barvivo
A jak postupovat?
Do mísy vyklepněte vejce. Přidejte cukr a šlehejte do světlé a nadýchané pěny. Poté postupně přidávejte hladkou a špaldovou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Přidejte citronovou kůru, vanilku a poté přilejte olej a smetanu. Ušlehejte hladké těsto.
Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a do každého nalejte těsto do dvou třetin výšky. Plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C na prostřední úroveň a pečte při horkovzdušném režimu přibližně 20 minut. Poté nechte dortíčky vychladnout.
Mezitím posypte pracovní desku troškou moučkového cukru. Na něm pak vyválejte marcipán nebo fondán. Pokud máte váleček se vzorem, můžete jej použít na závěr. Srdíčka dejte do chladu.
Bílou čokoládu nalámejte na kousky a nechte ji rozpustit ve vodní lázni. Poté ji zašlehejte do mascarpone. Hotovým krémem naplňte zdobicí sáček s ozdobnou špičkou a vychladlé koláčky ozdobte. Každý cupcake nakonec dozdobte ještě srdíčkem.
Tip: Pokud mají být dortíčky rovnoměrně upečené, je potřeba, aby v troubě skutečně dobře proudil vzduch. Důležitou roli hraje řešení vnitřního prostoru. Například trouby MORA mají z tohoto důvodu klenutý vnitřek po vzoru starých kamenných pecí – vzduch proudí kolem pokrmu ze všech stran a není potřeba plech během pečení „otáčet“.
Erika a blog Kapka medu
Erika je nejen skvělá kuchařka, ale především zkušená autorka. A tyto dvě vášně spojila v blogu s poetickým názvem Kapka medu. „V běžném provozu se snažím vařit tak, aby mi vaření nezabralo moc času, ale přesto nikoho neošidím. Nikdy v pokrmech nechybí voňavé koření a bylinky na doladění pro chuť i pro oko. Vařím z dostupných surovin. Ráda používám sezonní suroviny. Zlatou tečkou je, jak se pokrm podává. Vždy se snažím o to, aby jídlo vypadalo na talíři hezky a dozdobím ho. A je jedno, jestli jsou to obyčejné těstoviny nebo maso na neděli, které se peklo několik hodin. Jídlo má mít chuť, vůni i barvy, říká Erika.
Publikováno: 12. 2. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce