reklama

Jednou ochutnáte a budete chtít mít doma Itálii každý den

Kdo by neznal focacciu, ale co taková domácí? Tuhle dobrotu si můžete připravit na sto způsobů, každý den jinak a nikdy se vám tak neomrzí. Její příprava je navíc velmi jednoduchá a při zdobení se vyřádí dospělí i děti. Upečte si ji s námi.

Vyzkoušejte nás recept na domácí focacciu, budete se cítit jako v italské restaurace (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Suroviny na domácí focacciu:

  • 250g hladké mouky
  • 250g semolinové mouky
  • ½ kostky droždí
  • 275 ml vody
  • cukr
  • hrubozrnná sůl
  • olivový olej
  • jarní cibulka
  • červená cibule
  • rozmarýn
  • rajčata
  • olivy
Suroviny potřebné k výrobě chleba focaccia
Suroviny potřebné k výrobě chleba focaccia (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Nejprve si připravte kvásek. Smíchejte zhruba 100 ml vody s cukrem a rozdrobte do ní půl kostky droždí. Přidejte také zhruba 10 g mouky a nechte vzejít. Může to trvat tak 15 minut. Kvásek dejte do mísy a přidejte k němu zbylou vody, tedy 175 ml. Poté přisypejte obě mouky. Společně prohněťte, nebo si vezměte na pomoc robota a nechte ho udělat těžkou práci za vás.

Těsto následně ještě ručně propracujte na válu. Mělo by být krásně vláčné a nemělo by se lepit. Dejte zpátky do mísy, přikryjte utěrkou a nechte asi 45 minut kynout na teplém místě. Mezitím si můžete nakrájet zeleninu. Cibuli, rajčata a olivy na kolečka, jarní cibulku na proužky. Plech vyložte pečicím papírem a dejte na něj těsto. Rukama ho vytáhněte do placky. Teď přijde na řadu zdobení.

Nakrájenou zeleninu skládejte na plát těsta
Nakrájenou zeleninu skládejte na plát těsta (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Nebojte se popustit uzdu fantazii. Z proužků jarní cibulky vytvořte stonky, na jejich vrcholu z rajčat, cibule a oliv středy a okvětní lístky květin. Listy mohou být ze snítek rozmarýnu. Na závěr pokapejte kvalitním panenským olivovým olejem a posypejte ještě hrubozrnnou mořskou solí. Vložte do trouby rozehřáté na 220 °C a pečte asi 18 minut nebo dozlatova.

Fantazii se meze nekladou
Fantazii se meze nekladou (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Nechte vychladnout a můžete si pochutnávat. Ideálně kombinujte s dalšími italskými specialitami, jako je salát caprese nebo hovězí carpaccio. A samozřejmě s vínem.

Vyzkoušejte nás recept na domácí focacciu, budete se cítit jako v italské restaurace (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Domácí focaccia jako z italské restaurace (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Kde se focaccia vzala?

Tento druh pečiva je známý už tisíce let. Svůj původ má v oblasti dnešní Itálie. Nejdříve se tyto v podstatě chlebové placky pekly na rozpálených kamenech, do krbu a  pece je začali sázet až později. Našli byste je v té době na každém rohu u pouličních prodavačů. Kvůli svému složení byly hlavním pokrmem pro chudé obyvatelstvo. V různých podobách se pak rozšířily do Francie, Španělska a později ve 20.století i do Ameriky. Nejčastěji si je můžete vychutnat jen s olivovým olejem a olivami.

Přidat můžete do své domácí verze cokoli, krom zmíněné zeleniny i maso, uzeniny nebo sýry. Zkusit můžete i neobvyklou sladkou variantu, která je s cukrem nebo medem a rozinkami. Pokud by vás jednou přece jen omrzela, můžete si udělat focacciu plněnou – těsto rozválejte a na jednu polovinu dejte libovolnou náplň. Přiklopte druhou půlkou a na krajích pořádně přimáčkněte. Nechte ještě kynout, pokapejte olivovým olejem, posypejte solí, rozmarýnem a upečte opět dozlatova.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, www.cestovinky.cz

Publikováno: 21. 1. 2022, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová