Nastal čas se vypořádat s následky Vánoc a trochu svému tělu odlehčit. Hlavně ale rozumně. Sáhněte po klasice, kterou můžete pojmout trochu jinak: delikátních kuřecích stehnech zvolna pečených s kořenovou zeleninou. Nejenže krásně maso provoní, ale dodá i novou dimenzi chuti a tolik potřebné minerály, stopové prvky a vlákninu.
A to nejlepší je, tento recept na kuřecí stehna s kořenovou zeleninou je opravdu lehký, kdy hlavní práci odvede bez jakéhokoliv přičinění trouba. A vy si můžete mezitím klidně zacvičit.
Kuřecí stehna pečená s kořenovou zeleninou
Kuřecí stehna jsou skvělá. Na rozdíl od kuřecích prsních řízků jsou šťavnatější, chutnější, a navíc obsahují mnohem více minerálů, zejména zinku. Zinek je přitom nepostradatelný pro činnost enzymů mimo jiné odpovědných za metabolismus, nervové funkce a imunitu. Takže pokud jste je doteď přehlíželi, je čas to napravit s naším vyzkoušeným receptem blogerky Live With Anny.
Na čtyři porce si připravte:
- 4 ks kuřecích stehen z farmářského kuřete
- 3 velké mrkve
- 2 petržele
- 1 malý celer
- 1 červenou cibuli
- 1 bílou cibuli
- 70 g másla
- sůl a pepř
- 1 lžičku mleté papriky
- trochu vody
A jak postupovat?
Nejprve si nachystejte zeleninu. Vše si očistěte a nakrájejte na větší kousky, lehce osolte a vložte do pekáčku. Kuřecí stehna očistěte, otřete papírovou utěrkou, osolte, opepřete a vmasírujte do nich červenou papriku. Okořeněná stehýnka vložte do pekáčku na zeleninu, položte na ně kousky másla a vše podlijte trochou vody (asi půl hrnku).
Pekáček vložte do vyhřáté trouby na 180 °C a pečte přibližně 70 minut - dokud nejsou stehna krásně zlatavá a zelenina měkká. Podávejte s pečenými brambory, které můžete klidně péci v troubě najednou. Ještě lepší chuti dosáhnete v troubě s parní funkcí. Pára s horkým vzduchem totiž prostupuje připravovaným pokrmem rychleji a výsledná chuť je intenzivnější, maso šťavnaté, nevysušené a uvnitř dokonale propečené a nasycené chutí a vůní zeleniny.
Jestli hledáte spolehlivou troubu s parní funkcí, neměla by vám ujít vestavná trouba. Má patentovaný klenutý vnitřní prostor po vzoru tradičních kamenných pecí.
Tento tvar umožňuje vzduchu rovnoměrně cirkulovat kolem připravovaného pokrmu, a proto bude výsledek pečení pokaždé perfektní. A to i když bude péci na dvou nebo dokonce i třech úrovních najednou. Výkonná trouba s objemem 70 l má 11 programů včetně tří parních s horkovzdušným a klasickým pečením – stačí do hlubokého plechu nalít vodu a spustit příslušný program.
Trouba má i ECO funkci pro pomalé pečení při nižší teplotě, dále rychlý předehřev, rozmrazování a automatické pyrolytické čištění. Manipulaci s pokrmy usnadňují pohodlné teleskopické výsuvy. Trouba se pohodlně ovládá pomocí klasických knoflíků.
Zdroj informací: MORA; Live with Anny
A co takhle lehký kuřecí salát s červenou řepou?
Publikováno: 16. 1. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce