reklama

Užívejte vánoční cukroví jako lék: Překvapující přednosti koření

Kvůli mlsání vánočního cukroví už nemusíme mít špatné svědomí. Koření jako vanilka, skořice či badyán, bez nichž by Vánoce nebyly Vánoce, totiž i v těch nejmenších množstvích prospívají našemu zdraví. Zejména podporují trávení, zlepšují náladu a povzbuzují erotický apetit, což je ve vánočním čase neocenitelné. Co které koření tedy umí?

1. Anýz hýčká žaludek 

Používají se sušená a drcená semena z rostliny anýzu pravého. Anýz s typickou nasládlou lékořicovou příchutí za svou léčivou sílu vděčí éterickému oleji  anetolu. Tento olej povzbuzuje chuť k jídlu, odstraňuje nadýmání, uvolňuje hleny, tlumí kašel a mírní břišní křeče.

Anýz
i (Zdroj: istock.com)
Anýz

Prima tip: anýzový čaj

Asi 2 lžičky anýzových semen přelijeme 1 šálkem vroucí vody, necháme asi 15 minut vyluhovat, pak scedíme. Osladíme podle chuti medem. Pijeme dvakrát až třikrát denně. 
 

2. Hřebíček tiší bolest

Kořením je sušené nerozvinuté poupě hřebíčkovce kořenného, jeho nasládlá chuť přechází až do hořkosti. Podporuje látkovou výměnu, prokrvuje sliznice a působí protizánětlivě. Jeho nejdůležitější účinná látka je eugenol, éterický olej, který působí přímo proti zánětům a bolesti. Zubní lékaři často potírají rány hřebíčkovým olejem.

Hřebíček
Hřebíček

Prima tip: hřebíčkový nálev 

Rozdrtíme 3 hřebíčky, přelijeme je 1 šálkem vroucí vody. Necháme 20 minut vyluhovat a scedíme. Pijeme dvakrát denně jednu sklenici nalačno. 

3. Badyán přivolává sny 

Plod ve tvaru hvězdičky roste na tropickém stromu badyáník pravý. Voní po anýzu a má pálivě kořeněnou chuť. Posiluje organismus, zlepšuje spánek a odstraňuje křeče z nadýmání. Badyán má antibakteriální účinky, proto se tinktura používá jako přírodní antibiotikum. Pomáhá při nachlazení, zánětech v krku a onemocnění dýchacích cest, často je součástí sirupů proti kašli.

Badyán
i (Zdroj: Pixabay)
Badyán

Prima tip: badyánová tinktura

Vrchovatou lžíci badyánových hvězdiček zalijeme 200 ml 60% lihu a necháme 2 týdny macerovat. Každý den několikrát důkladně protřepeme. Scedíme. Tinktura z badyánu se užívá třikrát denně 15 kapek ve sklenici vody nebo čaje 10–14 dnů.

4. Vanilka probouzí vášeň 

Samotná vanilka je fermentovaná tobolka některých druhů orchidejí rodu vanilovník. Vanilkové aroma vyvolává v těle všeobecný pocit blaha. Vanilka posiluje srdce, zahání únavu a považuje se za výborné afrodiziakum. Její erotická stimulační síla pochází z vanilinu, který je z chemického hlediska příbuzný s feromony.  Synteticky vyráběný vanilín má podobnou chuť i aroma, ale pozbývá pozitivních účinků na tělo.

Vanilka
i (Zdroj: istock.com)
Vanilka

Prima tip: vanilková tinktura 

Semínka ze 4 vanilkových lusků zalijeme 200 ml 60% čirého alkoholu. Necháme macerovat 2–3 týdny, několikrát za den protřepeme. Potom scedíme. Užíváme dvakrát denně 10–15 kapek maximálně tři týdny.  

5. Skořice pomáhá zhubnout 

Koření, které se získává z vnitřní kůry skořicovníku, obsahuje látku zvanou cinnamaldehyd, která má léčivé účinky: povzbuzuje látkovou výměnu a trávení, uvolňuje křeče. Zlepšuje krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu. Kromě toho zvyšuje mozkovou aktivitu a má dezinfekční a antibiotické účinky. Vzhledem ke kladnému účinku na trávení skořice přispívá k hubnutí. 

Skořice
i (Zdroj: Pixabay)
Skořice

Prima tip: skořicový nálev

Lžičku mleté skořice zalijeme 200 ml vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat. Scedíme přes kávový papírový filtr nebo plátýnko a vypijeme při žaludečních obtížích těsně před jídlem.

6. Kardamom zvyšuje apetit

Spolu se šafránem a vanilkou se řadí k nejdražším kořením na světě; získává se ze semen několika druhů rostlin. Ale už jeho minimální dávka dokáže hodně, zejména ochrání ledviny, povzbudí krevní oběh, pozitivně naladí a zvýší apetit – i sexuální.

Kardamom
i (Zdroj: Pixabay)
Kardamom

Prima tip: kardamové mléko

Pro povzbuzení vypijeme denně 1 sklenici medového mléka (200 ml mléka + 1 lžička medu) s kardamomem v množství přibližně na špičku nože.

Publikováno: 20. 11. 2018, Autor: Lenka Valjentová , Profil autora: Lenka Valjentová