reklama

Překvapte návštěvu nadýchanou perníkovou bábovkou

Že váš posledního pokus o perník připomínal spíš kámen? Nebojte, recept od autorky blogu Zo srdca do hrnca je zaručenou vstupenkou do adventního ráje. Perníková bábovka bude vláčná hned. A pokud budete chtít být styloví, můžete ji ozdobit vlastní čokoládovou polevou. Nebo vyrobit několik minibábovek, aby měl každý tu svou.

i (Zdroj: Gorenje, Zo srdca do hrnca)
Překvapte návštěvu nadýchanou perníkovou bábovkou podle našeho receptu (Zdroj: Gorenje a Zo srdca do hrnca)

Nadýchaná perníková bábovka

K neděli patří bábovka a k Vánocům zase vůně hřebíčku, skořice, zázvoru a medu.  A když je spojíte, je tady tip na báječnou pochoutku na adventní neděli: perníkovou bábovku.

Co budete potřebovat:

Na bábovku:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 ml kefíru
  • 150 ml oleje
  • 150 g krystalového cukru
  • 50 g medu
  • 3 vejce
  • 1 PL perníkového pepře
  • 1 ČL skořice
  • ¾ ČL sody bikarbony
  • 2 PL švestkových povidel
  • 2 PL kakaa
  • trochu vanilkového extraktu
  • špetku soli
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • hrst sušeného ovoce a oříšků (volitelné)
Celá vejce vyšlehejte s cukrem do pevné světlé pěny
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Celá vejce vyšlehejte s cukrem do pevné světlé pěny

Čokoládová ganache:

  • 80 g hořké čokolády
  • 100 ml smetany ke šlehání                              

Troubu předehřejte na 175 °C a plech vyložte pečicím papírem. Celá vejce vyšlehejte s cukrem do pevné světlé pěny. Přidejte med, olej, kefír, povidla a promíchejte. Ve druhé míse smíchejte všechny suché suroviny. Přilijte k nim tekutou směs. Těsto lehce promíchejte. Promíchané hladké těsto nalijte do bábovkové formy vymazané máslem a vysypané moukou. Pečte ve vyhřáté troubě asi 45 minut.

Ještě horkou, dohladka vymíchanou polevou přelijte bábovku
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Ještě horkou, dohladka vymíchanou polevou přelijte bábovku

Tip: Zaručeně nadýchané pečivo vykouzlíte v parní troubě. 

Upečenou bábovku postavte na drátěnou podložku na pečio, po 5 minutách vyklopte z formy a nechte vychladnout. Když bude bábovka vlažná, můžete se pustit do domácí čokoládové polevy - ganache. Dejte svařit smetanu. Čokoládu nalámejte na kousky, zalijte horkou smetanou a nechte postát asi tři minuty. Pak důkladně promíchejte. Ještě horkou, dohladka vymíchanou polevou přelijte bábovku.

Upečenou bábovku postavte na drátěnou podložku na pečivo
i (Zdroj: Gorenje, Zo srdca do hrnca)
Upečenou bábovku postavte na drátěnou podložku na pečivo

O autorce blogu „Zo srdca do hrnca“

Ela Krídlová je povoláním rehabilitační lékařka. Už pátým rokem se ve volném čase úspěšně věnuje svému blogu Zo srdca do hrnca, teď jako maminka dvou synů ještě víc. Má ráda pikantní a exotickou kuchyni, ale ráda vaří i zdravější verze receptů své babičky. Svým blogem povzbuzuje čtenáře, aby se nebáli vařit poctivá jídla, investovali do kvalitních surovin a užili si nejen kreativní chvíle v kuchyni, ale i čas strávený s blízkými u stolu s dobrým jídlem.

Ela peče v kombinované parní troubě Gorenje BCS798S24X s teplotní sondou a programovacím modulem ProCook s přednastavenými programy a funkcemi
i (Zdroj: Gorenje)
Ela peče v kombinované parní troubě Gorenje BCS798S24X s teplotní sondou a programovacím modulem ProCook s přednastavenými programy a funkcemi

Upečte si vynikající bábovku podle našeho receptu:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 19. 12. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce