reklama

Patří k zlatým hřebům našich večeří na Štědrý den. Které variantě dáváte přednost?

Co rodina, to speciální recept na kapra a bramborový salát - tuto vánoční klasiku si málokdo na Štědrý večer nechá ujít. Se salámem, se šunkou, bez uzenin, s hráškem, bez hrášku nebo třeba s kapary či kysanou smetanou místo majonézy. Jaké variantě bramborového salátu dáváte přednost vy?

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Bramborový salát, zlatý hřeb našich večeří na Štědrý den (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Bramborový salát v historii

Bramborový salát je oblíbenou pochoutkou našich vánočních večeří, ale běžně se na talířích strávníků objevuje i během roku. Podává se zásadně studený, ovšem jsou země, kde můžete dostat bramborový salát teplý. Dalo by se říci, že převážná část Evropy jede v bramborovém salátu v různých úpravách a obměnách. 

Kde se ale vzala tradice připravovat bramborový salát jako štědrovečerní večeři ve spojení se smaženým kaprem? Tato tradice není vůbec stará, objevila se zhruba ve 30. letech minulého století, tedy v předválečném období, kdy Evropa zažívala prudký boom modernizace. A to se projevilo i v gastronomii a našich zvyklostech.

Základem každého bramborového salátu jsou
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Základem každého bramborového salátu jsou "překvapivě" brambory, uvařené ve slupce

Předchůdcem bramborového salátu coby sváteční vánoční večeře bylo dokonce několik pokrmů, mezi nimi houbový kuba, kapr na modro nebo na černo s bramborovými knedlíky či šiškami, sladká kaše se sušeným ovocem, rybí polévka, hrachová polévka, pučálka (naklíčený hrách na sladko) a spousta dalších pokrmů - převážně z ryb. Ryba byla vůbec brána jako postní jídlo a nepovažovala se za maso jako takové. 

Bramborový salát v podobě, jakou známe dnes v základní receptuře společně se smaženým kaprem, k nám přišel z rakouské kuchyně.

Základní receptura

Suroviny:

  • vařené brambory ve slupce
  • kořenová zelenina (mrkev, celer a petržel)
  • okurky ve sladkokyselém nálevu
  • hrášek
  • cibule
  • majonéza
  • sůl
  • pepř
  • ocet
  • hořčice
Připravíme si všechny suroviny, den předem uvaříme brambory a vejce
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Připravíme si všechny suroviny, den předem uvaříme brambory a vejce

Základem je, aby brambory na bramborový salát byly vařeny ve slupce den předem. Doporučuje se použít varný typ A. Kořenová zelenina se krátce povaří v osolené vodě. Bílou cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Hrášek použijeme buď ve slaném nálevu, nebo mražený, který lépe chutná. Sterilované okurky vymačkáme  a nakrájíme na kostičky. Poměr zeleniny k ostatním surovinám by měl být 20 %. Brambory a zeleninu promícháme a přidáme majonézu z oleje a žloutků. Ochutíme solí, pepřem, octem a hořčicí. Přípustný je i cukr. Salát servírujeme dobře vychlazený a proleželý. Na ukázku vám představíme i několik evropsky laděných bramborových salátů.

Chorvatský: 1 kg brambor, 2 velké cibule, 4 stroužky česneku, sůl, olej, pepř, 2 lžíce nasekané petrželky.

Vídeňský: 1 kg brambor - varný typ A, 250 ml vývaru (nejlépe hovězího), 20 ml jemného bílého vinného octa, 40 ml rostlinného oleje, sůl a čerstvě mletý černý pepř, 1 červená cibule nebo 2 kyselé okurky.

Sterilovanou zeleninu nakrájíme, pokud již není předkrájená v láku
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Sterilovanou zeleninu nakrájíme, pokud již není předkrájená v láku

Polský: Brambory, 6 ks mrkve, 2 ks petržele, okurky, cibule, vajíčka, hrášek, fazole, domácí majolka, sůl, pepř, hořčice, 2 nastrouhaná jablka, feferonka, červená paprika. Vše krájet na malé kousíčky a pak pomalu promíchat tak, aby nedošlo k rozmačkání surovin.

Ruský: 1/2 kg brambor, 1 konzerva sterilovaného hrášku s karotkou, 1 menší cibule, 100 g naloženého kyselého sledě, 3 natvrdo uvařená vejce, 2 sladkokyselé okurky, 100 g majonézy, 1 lžíce hořčice, sůl a pepř.

Španělský: 350 g brambor, 2 větší rajčata, 1 velká žlutá paprika, 2 natvrdo uvařená vejce, ½ menší cibule, 30 g oliv bez pecky, 1 lžíce najemno pokrájené petrželky, 2 lžíce olivového oleje, sůl a čerstvě mletý pepř, 1 plechovka kousků tuňáka ve vlastní šťávě.

Italský: (z oblasti jižní Itálie):  900 g bílých olejnatých brambor, 50 ml bílého vinného octa, 5 lžic olivového oleje, 2 lžíce nasekané petrželky, 2 lžíce nasekaných kaparů, 1 lžíce naloženého zeleného pepře, 50 ml vypeckovaných černých oliv (nakrájených na půlky), 3 stroužky česneku nasekané najemno, 5 g naložených sardelek, hrubá sůl podle chuti.

Řecký: 900 g vařených brambor, 6 ks ančoviček, 2 stroužky česneku, 1 červená cibule, 50 g černých oliv, 2 rajčata, 175 g sýru Feta, 2 papriky, sůl, pepř, 1 polévková lžíce oregana, 125 ml olivového oleje, 1-2 lžíce máty, 125 ml citronové šťávy.

Bramborový salát s hruškou

Suroviny:

  • 4 vařené brambory
  • 1 sklenice sterilované zeleninové směsi
  • 1 cibule
  • 2 vařená vejce
  • 2 hrušky
  • 1 light zakysaná smetana
  • sůl a pepř
  • kousek šunky
Všechny suroviny vložíme do velké mísy
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Všechny suroviny vložíme do velké mísy

Brambory uvaříme den dopředu a necháme ve slupce vychladnout. Druhý den je oloupeme a nakrájíme na větší kostičky. Oloupeme cibuli a nakrájíme nadrobno. Šunku (použijeme třeba sváteční šunku od kosti) rovněž nakrájíme na kostičky.

Všechny suroviny vložíme do velké mísy. Přidáme sterilovanou zeleninu i s trochou láku, který propojí všechny ingredience a dodá salátu říz. Vejce protlačíme skrz mřížku nebo nakrájíme nožem na menší kousky. Hrušku omyjeme, ale neloupeme. Vykrojíme jádřinec a opět nakrájíme na kostičky. Dochutíme solí a pepřem a na závěr vmícháme light zakysanou smetanu. Salát necháme odležet a můžeme servírovat.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Na bramborový salát použijte ty správné brambory:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 23. 12. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová