Co rodina, to speciální recept na kapra a bramborový salát - tuto vánoční klasiku si málokdo na Štědrý večer nechá ujít. Se salámem, se šunkou, bez uzenin, s hráškem, bez hrášku nebo třeba s kapary či kysanou smetanou místo majonézy. Jaké variantě bramborového salátu dáváte přednost vy?
Bramborový salát v historii
Bramborový salát je oblíbenou pochoutkou našich vánočních večeří, ale běžně se na talířích strávníků objevuje i během roku. Podává se zásadně studený, ovšem jsou země, kde můžete dostat bramborový salát teplý. Dalo by se říci, že převážná část Evropy jede v bramborovém salátu v různých úpravách a obměnách.
Kde se ale vzala tradice připravovat bramborový salát jako štědrovečerní večeři ve spojení se smaženým kaprem? Tato tradice není vůbec stará, objevila se zhruba ve 30. letech minulého století, tedy v předválečném období, kdy Evropa zažívala prudký boom modernizace. A to se projevilo i v gastronomii a našich zvyklostech.
Předchůdcem bramborového salátu coby sváteční vánoční večeře bylo dokonce několik pokrmů, mezi nimi houbový kuba, kapr na modro nebo na černo s bramborovými knedlíky či šiškami, sladká kaše se sušeným ovocem, rybí polévka, hrachová polévka, pučálka (naklíčený hrách na sladko) a spousta dalších pokrmů - převážně z ryb. Ryba byla vůbec brána jako postní jídlo a nepovažovala se za maso jako takové.
Bramborový salát v podobě, jakou známe dnes v základní receptuře společně se smaženým kaprem, k nám přišel z rakouské kuchyně.
Základní receptura
Suroviny:
- vařené brambory ve slupce
- kořenová zelenina (mrkev, celer a petržel)
- okurky ve sladkokyselém nálevu
- hrášek
- cibule
- majonéza
- sůl
- pepř
- ocet
- hořčice
Základem je, aby brambory na bramborový salát byly vařeny ve slupce den předem. Doporučuje se použít varný typ A. Kořenová zelenina se krátce povaří v osolené vodě. Bílou cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Hrášek použijeme buď ve slaném nálevu, nebo mražený, který lépe chutná. Sterilované okurky vymačkáme a nakrájíme na kostičky. Poměr zeleniny k ostatním surovinám by měl být 20 %. Brambory a zeleninu promícháme a přidáme majonézu z oleje a žloutků. Ochutíme solí, pepřem, octem a hořčicí. Přípustný je i cukr. Salát servírujeme dobře vychlazený a proleželý. Na ukázku vám představíme i několik evropsky laděných bramborových salátů.
Chorvatský: 1 kg brambor, 2 velké cibule, 4 stroužky česneku, sůl, olej, pepř, 2 lžíce nasekané petrželky.
Vídeňský: 1 kg brambor - varný typ A, 250 ml vývaru (nejlépe hovězího), 20 ml jemného bílého vinného octa, 40 ml rostlinného oleje, sůl a čerstvě mletý černý pepř, 1 červená cibule nebo 2 kyselé okurky.
Polský: Brambory, 6 ks mrkve, 2 ks petržele, okurky, cibule, vajíčka, hrášek, fazole, domácí majolka, sůl, pepř, hořčice, 2 nastrouhaná jablka, feferonka, červená paprika. Vše krájet na malé kousíčky a pak pomalu promíchat tak, aby nedošlo k rozmačkání surovin.
Ruský: 1/2 kg brambor, 1 konzerva sterilovaného hrášku s karotkou, 1 menší cibule, 100 g naloženého kyselého sledě, 3 natvrdo uvařená vejce, 2 sladkokyselé okurky, 100 g majonézy, 1 lžíce hořčice, sůl a pepř.
Španělský: 350 g brambor, 2 větší rajčata, 1 velká žlutá paprika, 2 natvrdo uvařená vejce, ½ menší cibule, 30 g oliv bez pecky, 1 lžíce najemno pokrájené petrželky, 2 lžíce olivového oleje, sůl a čerstvě mletý pepř, 1 plechovka kousků tuňáka ve vlastní šťávě.
Italský: (z oblasti jižní Itálie): 900 g bílých olejnatých brambor, 50 ml bílého vinného octa, 5 lžic olivového oleje, 2 lžíce nasekané petrželky, 2 lžíce nasekaných kaparů, 1 lžíce naloženého zeleného pepře, 50 ml vypeckovaných černých oliv (nakrájených na půlky), 3 stroužky česneku nasekané najemno, 5 g naložených sardelek, hrubá sůl podle chuti.
Řecký: 900 g vařených brambor, 6 ks ančoviček, 2 stroužky česneku, 1 červená cibule, 50 g černých oliv, 2 rajčata, 175 g sýru Feta, 2 papriky, sůl, pepř, 1 polévková lžíce oregana, 125 ml olivového oleje, 1-2 lžíce máty, 125 ml citronové šťávy.
Bramborový salát s hruškou
Suroviny:
- 4 vařené brambory
- 1 sklenice sterilované zeleninové směsi
- 1 cibule
- 2 vařená vejce
- 2 hrušky
- 1 light zakysaná smetana
- sůl a pepř
- kousek šunky
Brambory uvaříme den dopředu a necháme ve slupce vychladnout. Druhý den je oloupeme a nakrájíme na větší kostičky. Oloupeme cibuli a nakrájíme nadrobno. Šunku (použijeme třeba sváteční šunku od kosti) rovněž nakrájíme na kostičky.
Všechny suroviny vložíme do velké mísy. Přidáme sterilovanou zeleninu i s trochou láku, který propojí všechny ingredience a dodá salátu říz. Vejce protlačíme skrz mřížku nebo nakrájíme nožem na menší kousky. Hrušku omyjeme, ale neloupeme. Vykrojíme jádřinec a opět nakrájíme na kostičky. Dochutíme solí a pepřem a na závěr vmícháme light zakysanou smetanu. Salát necháme odležet a můžeme servírovat.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Na bramborový salát použijte ty správné brambory:
Publikováno: 23. 12. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová