reklama

Pokud si právě zařizujete kuchyň, toto nádobí by rozhodně nemělo chybět

Nekvalitní nádobí se brzy opotřebuje a má negativní vliv na přípravu pokrmů i na zachování některých vitaminů. Z oprýskaného nádobí dostává pokrm pachuť, nevhodná nádoba se při vaření nebo pečení deformuje, nedoléhá na zdroj tepla, a vyžaduje proto i větší příkon energie.

Nádobí na tepelné zpracování potravin, nezbytná součást vaší kuchyně (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Pořizujeme-li si nové nádobí, neměli bychom nikdy zbytečně šetřit

Nekvalitní nádobí se brzy opotřebuje a má negativní vliv na přípravu pokrmů i na zachování některých vitaminů.  Z oprýskaného nádobí dostává pokrm pachuť, nevhodná nádoba se při vaření nebo pečení deformuje, nedoléhá na zdroj tepla, a vyžaduje proto i větší příkon energie.

Kvalitní nerezové nádobí je při vaření velmi důležité
Kvalitní nerezové nádobí je při vaření velmi důležité (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Průměrná domácnost potřebuje pro přípravu jídla přibližně:

  • 4-5l hrnec
  • 1 třílitrový hrnec
  • 1 dvoulitrový hrnec
  • 2 litrové hrnce
  • 1kastrol 2 - 2,5l
  • 2 kastrůlky - objem 1-1,5l 
  • různě velké pánve
  • pánev titanovou, pánev wok
  • 1 lívanečník
  • 1 dvojitý pekáč
  • 2 pečicí plechy mělké
  • 1 pečicí plech hluboký
  • pokličky na všechny druhy nádob
Nádobí je nutné uklízet do kuchyňské linky
Nádobí je nutné uklízet do kuchyňské linky (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Pro rychlé vaření je vhodné mít v domácnosti tlakový hrnec střední velikosti. K vaření mléka používáme dvouplášťový hrnec se signálním zařízením (píšťalkou). Vyrábí se smaltovaný nebo z nerezu a prostor mezi oběma plášti se plní vodou, aby se mléko nepřipalovalo.

Nejlepší nádobí na vaření a pečení je z nerezavějící oceli, ale stále ještě se vyrábí nádobí smaltované. Dále se používá nádobí z varného skla, varného porcelánu nebo kameniny. Každý z těchto materiálů má různé přednosti i nedostatky. Nádobí z varného skla a porcelánu se nesmí snímat z ohně mokrou utěrkou, ale ani stavět na chladné místo, neboť by mohlo snadno prasknout.

Nádobí z nerezové oceli je pro tepelnou přípravu nejvhodnější. Porcované a zapékané pokrmy připravujeme v lasturách nebo zapékacích miskách z varného skla. Do průměrné domácnosti jich stačí šest až osm.

Pánve různých velikostí na opékání nebo smažení mají většinou teflonový povrch, který umožňuje tepelnou úpravu masa a dalších potravin bez tuku. Přípravu pokrmu bez tuku umožňuje i titanová pánev. Opékáme na ní masa, palačinky, lívance, pečivo apod.  Pánev je ze speciálního materiálu, pokrmy se na ní nepřipalují a je odolná vůči tlakům.

Jídlo na pánvi se připravuje rychle
Jídlo na pánvi se připravuje rychle (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Pánev wok se používá hlavně při přípravě pokrmů asijské kuchyně. Má půlkulatý tvar a doplňuje ji poklice, jež umožňuje v pánvi pokrmy nejen opékat a smažit, ale i dusit a vařit v páře. V pánvi wok se pokrmy upravují krátkou dobu, a tak nedochází ke ztrátám vitaminů. Kamenina nesnáší velký žár. Vzhledem k tomu, že je to pórovitý materiál, propouští po čase tuk.

Při přípravě teplých nápojů používáme na vaření kávy zvláštní konvici, a to buď smaltovanou, nebo z nerezavějící oceli či z varného skla. Můžeme ji rovněž používat při přípravě čaje. K přípravě turecké kávy slouží speciální konvička z nerezu nebo tepaná nádobka z mosazi (mědi) s pocínovaným vnitřkem (džezva). Praktický je elektrický kávovar.

Vyrobte si jednoduchý držák na nádobí:

Publikováno: 29. 12. 2021, Autor: Jaroslav Celba, Profil autora: Jaroslav Celba