reklama

Nesnášíte potravinářské barvivo a chcete mít polevu na cukroví barevnou? Máme řešení

Barevné polevy na vánoční cukroví mohou být někdy takovou malou zakletou chemickou továrnou, zvlášť pokud je kupujeme už hotové. A přitom si je můžeme doma vyrobit sami. Pokud chcete mít polevy na cukroví také barevné, nezbývá než využít moudrost našich předků a polevy obarvit přírodními produkty.

Nesnášíte potravinářské barvivo a chcete mít polevu na cukroví barevnou? Máme řešení (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Výroba barevných polev na vánoční cukroví

Barevné polevy na cukroví můžou být i zdravé, z darů přírody. Také vás štvou vaše kamarádky, které mají týden před Vánocemi napečeno 20 druhů cukroví. Vypadají přitom svěže a odpočinutě, zatímco vy jen lapáte po dechu a na plechu máte všehovšudy jeden, dva druhy a ještě neozdobené? Nezoufejte a neběhejte hlavně do obchodu pro nákup polevy v prášku za drahé peníze a s kupovanou polevou honem doma po večerech nedohánějte zdobení cukroví.

Světlice barvířská se přidává třeba do oblíbených bonbónů
Světlice barvířská se přidává třeba do oblíbených bonbónů (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com) )

Naučíme vás vyrábět přírodní a zdravou variantu polevy, jejíž základ je z bílé čokolády. Jako barvivo nám poslouží sušené přírodní produkty, které hojně využívali už naši předkové, a to zdaleka ne k barvení cukroví. Věděli totiž, že některé přírodní produkty v sobě mají skvělé barvivo, a tím lze obarvit i třeba látku. 

Přírodní potravinová barviva v sušené formě jsou výbornou alternativou
Přírodní potravinová barviva v sušené formě jsou výbornou alternativou (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Přírodní barviva

  • borůvky
  • maliny
  • ostružiny
  • bergamot
  • kurkuma
  • spirulina
  • chlorella
  • červené zelí
  • indigo
  • ořechové skořápky
  • slupky z cibule
  • kručinka barvířská
  • vratič
  • kůra habru
  • heřmánek
  • třezalková nať
  • světlice barvířská
  • plody černého bezu
  • šafrán

Bylin a přírodních produktů, které dokážou barvit, je mnohem víc. Pokud bychom ale chtěli zkoušet některé tyto přírodní barvy použít v souvislosti s pokrmy, musíme si být na 100 % jisti, že daná přírodní surovina není jedovatá nebo zdraví škodlivá. Spolehlivé vodítko nám poskytnou samotné potraviny, které barví (červené zelí nebo ovoce). V případě používání bylinek bychom si měli o zmíněné bylině vyhledat informace, zda je či není bezpečná. Například barvivo indigo, třebaže je získáváno z rostliny, tak není na barvení potravin vhodné. 

Sušené potraviny nám pomohou obarvit bílou polevu
Sušené potraviny nám pomohou obarvit bílou polevu (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Kručinka barvířská je pak vysloveně toxická bylina, která se v žádném případě na barvení pokrmů nesmí použít, protože způsobuje příznaky otravy, slinění, pocení, říhání, zvracení a sníženou pohyblivost končetin, při dlouhodobém používání pak může nastat smrt následkem selhání dechu.

Kručinka barvířská je toxická a jedovatá, na potraviny ji nepoužívejte
Kručinka barvířská je toxická a jedovatá, na potraviny ji nepoužívejte (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com) )

Naopak třeba světlice barvířská se používá jako přírodní barvivo např. do oblíbených bonbónů Bonpari. Je tedy zcela bezpečná.

Polevy s přírodními barvivy

Základem bude bílá čokoláda, kterou rozpustíme ve vodní lázni. Do čokolády přidáme zhruba 1 lžíci kokosového tuku.

Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni
Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Do sušené červené řepy potom nalijeme část bílé polevy a důkladným rozmícháním dostaneme sytě červenofialovou barvu. Sušená mrkev společně s bílou polevou vytvoří jemnou oranžovou barvu.

Sušenou řepu a čokoládu rozmícháme dohladka
Sušenou řepu a čokoládu rozmícháme dohladka (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Čokoládu vlijeme do sušené mrkve
Čokoládu vlijeme do sušené mrkve (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

V rozmíchaných polevách namáčíme cukroví a polevu necháme okapat.

Cukroví omočíme v řepné polevě
Cukroví omočíme v řepné polevě (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Cukroví omočíme v mrkvové polevě
Cukroví omočíme v mrkvové polevě (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Citronovou polevu vytvoříme z moučkového cukru a citronové šťávy. Obě ingredience smícháme v misce do hustého a hladkého krému.

Moučkový cukr a citronovou šťávu umícháme do hustého krému
Moučkový cukr a citronovou šťávu umícháme do hustého krému (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Jako posyp na takto ozdobené cukroví můžeme použít sekané ořechy, zde to byly sekané pistácie nebo sušené jedlé květy. Například sušená chrpa nebo levandule se bude s tmavou polevou výborně doplňovat.

Zdroj informací: pořad Tajemství domova

Připravte dětem pečené nanuky:

Publikováno: 23. 12. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová