reklama

Nesnášíte potravinářské barvivo a chcete mít polevu na cukroví barevnou? Máme řešení

Barevné polevy na vánoční cukroví mohou být někdy takovou malou zakletou chemickou továrnou, zvlášť pokud je kupujeme už hotové. A přitom si je můžeme doma vyrobit sami. Pokud chcete mít polevy na cukroví také barevné, nezbývá než využít moudrost našich předků a polevy obarvit přírodními produkty.

i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Nesnášíte potravinářské barvivo a chcete mít polevu na cukroví barevnou? Máme řešení (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Výroba barevných polev na vánoční cukroví

Barevné polevy na cukroví můžou být i zdravé, z darů přírody. Také vás štvou vaše kamarádky, které mají týden před Vánocemi napečeno 20 druhů cukroví. Vypadají přitom svěže a odpočinutě, zatímco vy jen lapáte po dechu a na plechu máte všehovšudy jeden, dva druhy a ještě neozdobené? Nezoufejte a neběhejte hlavně do obchodu pro nákup polevy v prášku za drahé peníze a s kupovanou polevou honem doma po večerech nedohánějte zdobení cukroví.

Světlice barvířská se přidává třeba do oblíbených bonbónů
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com) )
Světlice barvířská se přidává třeba do oblíbených bonbónů

Naučíme vás vyrábět přírodní a zdravou variantu polevy, jejíž základ je z bílé čokolády. Jako barvivo nám poslouží sušené přírodní produkty, které hojně využívali už naši předkové, a to zdaleka ne k barvení cukroví. Věděli totiž, že některé přírodní produkty v sobě mají skvělé barvivo, a tím lze obarvit i třeba látku. 

Přírodní potravinová barviva v sušené formě jsou výbornou alternativou
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Přírodní potravinová barviva v sušené formě jsou výbornou alternativou

Přírodní barviva

  • borůvky
  • maliny
  • ostružiny
  • bergamot
  • kurkuma
  • spirulina
  • chlorella
  • červené zelí
  • indigo
  • ořechové skořápky
  • slupky z cibule
  • kručinka barvířská
  • vratič
  • kůra habru
  • heřmánek
  • třezalková nať
  • světlice barvířská
  • plody černého bezu
  • šafrán

Bylin a přírodních produktů, které dokážou barvit, je mnohem víc. Pokud bychom ale chtěli zkoušet některé tyto přírodní barvy použít v souvislosti s pokrmy, musíme si být na 100 % jisti, že daná přírodní surovina není jedovatá nebo zdraví škodlivá. Spolehlivé vodítko nám poskytnou samotné potraviny, které barví (červené zelí nebo ovoce). V případě používání bylinek bychom si měli o zmíněné bylině vyhledat informace, zda je či není bezpečná. Například barvivo indigo, třebaže je získáváno z rostliny, tak není na barvení potravin vhodné. 

Sušené potraviny nám pomohou obarvit bílou polevu
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Sušené potraviny nám pomohou obarvit bílou polevu

Kručinka barvířská je pak vysloveně toxická bylina, která se v žádném případě na barvení pokrmů nesmí použít, protože způsobuje příznaky otravy, slinění, pocení, říhání, zvracení a sníženou pohyblivost končetin, při dlouhodobém používání pak může nastat smrt následkem selhání dechu.

Kručinka barvířská je toxická a jedovatá, na potraviny ji nepoužívejte
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com) )
Kručinka barvířská je toxická a jedovatá, na potraviny ji nepoužívejte

Naopak třeba světlice barvířská se používá jako přírodní barvivo např. do oblíbených bonbónů Bonpari. Je tedy zcela bezpečná.

Polevy s přírodními barvivy

Základem bude bílá čokoláda, kterou rozpustíme ve vodní lázni. Do čokolády přidáme zhruba 1 lžíci kokosového tuku.

Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni

Do sušené červené řepy potom nalijeme část bílé polevy a důkladným rozmícháním dostaneme sytě červenofialovou barvu. Sušená mrkev společně s bílou polevou vytvoří jemnou oranžovou barvu.

Sušenou řepu a čokoládu rozmícháme dohladka
Sušenou řepu a čokoládu rozmícháme dohladka (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Čokoládu vlijeme do sušené mrkve
Čokoládu vlijeme do sušené mrkve (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

V rozmíchaných polevách namáčíme cukroví a polevu necháme okapat.

Cukroví omočíme v řepné polevě
Cukroví omočíme v řepné polevě (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Cukroví omočíme v mrkvové polevě
Cukroví omočíme v mrkvové polevě (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Citronovou polevu vytvoříme z moučkového cukru a citronové šťávy. Obě ingredience smícháme v misce do hustého a hladkého krému.

Moučkový cukr a citronovou šťávu umícháme do hustého krému
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Moučkový cukr a citronovou šťávu umícháme do hustého krému

Jako posyp na takto ozdobené cukroví můžeme použít sekané ořechy, zde to byly sekané pistácie nebo sušené jedlé květy. Například sušená chrpa nebo levandule se bude s tmavou polevou výborně doplňovat.

Zdroj informací: pořad Tajemství domova

Připravte dětem pečené nanuky:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 23. 12. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová