Barevné polevy na vánoční cukroví mohou být někdy takovou malou zakletou chemickou továrnou, zvlášť pokud je kupujeme už hotové. A přitom si je můžeme doma vyrobit sami. Pokud chcete mít polevy na cukroví také barevné, nezbývá než využít moudrost našich předků a polevy obarvit přírodními produkty.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/1f/ee/column/1feeea9a354a1ad4548400baf7b1c9bb_img_1668.jpg)
Výroba barevných polev na vánoční cukroví
Barevné polevy na cukroví můžou být i zdravé, z darů přírody. Také vás štvou vaše kamarádky, které mají týden před Vánocemi napečeno 20 druhů cukroví. Vypadají přitom svěže a odpočinutě, zatímco vy jen lapáte po dechu a na plechu máte všehovšudy jeden, dva druhy a ještě neozdobené? Nezoufejte a neběhejte hlavně do obchodu pro nákup polevy v prášku za drahé peníze a s kupovanou polevou honem doma po večerech nedohánějte zdobení cukroví.
![Světlice barvířská se přidává třeba do oblíbených bonbónů](https://img.primadoma.cz/w_2/ee/64/column/ee6440e9e6498d42ccefb1b326df3501_depositphotos_34885303_l.jpg)
Naučíme vás vyrábět přírodní a zdravou variantu polevy, jejíž základ je z bílé čokolády. Jako barvivo nám poslouží sušené přírodní produkty, které hojně využívali už naši předkové, a to zdaleka ne k barvení cukroví. Věděli totiž, že některé přírodní produkty v sobě mají skvělé barvivo, a tím lze obarvit i třeba látku.
![Přírodní potravinová barviva v sušené formě jsou výbornou alternativou](https://img.primadoma.cz/w_2/06/2d/column/062dec01eba38ee4680978837166c2bf_img_1612x.jpg)
Přírodní barviva
- borůvky
- maliny
- ostružiny
- bergamot
- kurkuma
- spirulina
- chlorella
- červené zelí
- indigo
- ořechové skořápky
- slupky z cibule
- kručinka barvířská
- vratič
- kůra habru
- heřmánek
- třezalková nať
- světlice barvířská
- plody černého bezu
- šafrán
Bylin a přírodních produktů, které dokážou barvit, je mnohem víc. Pokud bychom ale chtěli zkoušet některé tyto přírodní barvy použít v souvislosti s pokrmy, musíme si být na 100 % jisti, že daná přírodní surovina není jedovatá nebo zdraví škodlivá. Spolehlivé vodítko nám poskytnou samotné potraviny, které barví (červené zelí nebo ovoce). V případě používání bylinek bychom si měli o zmíněné bylině vyhledat informace, zda je či není bezpečná. Například barvivo indigo, třebaže je získáváno z rostliny, tak není na barvení potravin vhodné.
![Sušené potraviny nám pomohou obarvit bílou polevu](https://img.primadoma.cz/w_2/d3/16/column/d316dc272463e05a5eacf907f9e5f65d_img_1645.jpg)
Kručinka barvířská je pak vysloveně toxická bylina, která se v žádném případě na barvení pokrmů nesmí použít, protože způsobuje příznaky otravy, slinění, pocení, říhání, zvracení a sníženou pohyblivost končetin, při dlouhodobém používání pak může nastat smrt následkem selhání dechu.
![Kručinka barvířská je toxická a jedovatá, na potraviny ji nepoužívejte](https://img.primadoma.cz/w_2/89/ea/column/89ea05c166f79ed4cb8239ea5c8a9662_depositphotos_355022464_l.jpg)
Naopak třeba světlice barvířská se používá jako přírodní barvivo např. do oblíbených bonbónů Bonpari. Je tedy zcela bezpečná.
Polevy s přírodními barvivy
Základem bude bílá čokoláda, kterou rozpustíme ve vodní lázni. Do čokolády přidáme zhruba 1 lžíci kokosového tuku.
![Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni](https://img.primadoma.cz/w_2/11/8c/column/118c6fa1c23d11d5cbbda77d541f6d15_img_1627.jpg)
Do sušené červené řepy potom nalijeme část bílé polevy a důkladným rozmícháním dostaneme sytě červenofialovou barvu. Sušená mrkev společně s bílou polevou vytvoří jemnou oranžovou barvu.
![Sušenou řepu a čokoládu rozmícháme dohladka](https://img.primadoma.cz/r/7f/82/column/7f82e9c73a562d619710e3c5a640ce88_img_1633.jpg)
![Čokoládu vlijeme do sušené mrkve](https://img.primadoma.cz/r/04/17/column/0417b1471c8d66029ab18542725b4b59_img_1642.jpg)
V rozmíchaných polevách namáčíme cukroví a polevu necháme okapat.
![Cukroví omočíme v řepné polevě](https://img.primadoma.cz/r/d8/11/column/d811fc464aed16d96893d6147b4239ab_img_1638.jpg)
![Cukroví omočíme v mrkvové polevě](https://img.primadoma.cz/r/9a/b8/column/9ab8176931a3e09fb7cbc1ec6ae39e00_img_1647.jpg)
Citronovou polevu vytvoříme z moučkového cukru a citronové šťávy. Obě ingredience smícháme v misce do hustého a hladkého krému.
![Moučkový cukr a citronovou šťávu umícháme do hustého krému](https://img.primadoma.cz/w_2/6a/9f/column/6a9f142d3d1fd0c807631dd8bfd43f81_img_1631.jpg)
Jako posyp na takto ozdobené cukroví můžeme použít sekané ořechy, zde to byly sekané pistácie nebo sušené jedlé květy. Například sušená chrpa nebo levandule se bude s tmavou polevou výborně doplňovat.
Zdroj informací: pořad Tajemství domova
Připravte dětem pečené nanuky:
Publikováno: 23. 12. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová