reklama

Upečte si kváskovou královnu vánočního stolu

Znáte recept na vánočku kynutou kváskem? Pokud ne, určitě ji letos zkuste. Použít kvásek místo droždí přináší mnoho výhod. A pokud jste se vánočce jako takové dosud vyhýbali, protože se vám zdá, že je s ní hodně práce a nebudete ji umět uplést, vyvedeme vás z omylu. Ze šesti pramenů ji jistě zvládnete.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vyzkoušejte osvědčený recept na vánočku z kvásku (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Kvásková vánočka... a recept by nebyl?

I vánočku můžete upéct s pomocí kvásku a droždí vynechat, stačí jen znát tu správnou recepturu. Základem je žitný kvásek – mikroorganismus s velkým množstvím bakterií. Ty se začnou při přidání vody rychle množit a způsobují posléze kynutí těsta. Možná, že je práce s kváskem náročnější, ale na druhou stranu oceníte všechny jeho výhody. Pečivo z kvásku déle vydrží. Také méně nadýmá než těsto, k jehož výrobě bylo použito droždí. Nebude vás po něm také pálit žáha. V neposlední řadě je kváskové pečivo stravitelnější.

Na kvásek:

  • 100 g špaldové mouky – je vhodnější pro sladké pečivo
  • 100 g vody
  • 1 lžíce aktivního kvásku

Na kváskovou vánočku budete potřebovat:

  • 200 g kvásku
  • 100 g nerafinovaného cukru
  • 360 g hladké pšeničné mouky
  • 2 vejce
  • nastrouhanou kůru z jednoho citronu
  • 65 ml plnotučného mléka
  • 50 g rozinek naložených v rumu
  • špetku soli
  • 90 g dokonale změklého másla
Kromě běžných surovin potřebujete i aktivní kvásek
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Kromě běžných surovin potřebujete i aktivní kvásek

Pro úspěch v kváskovém pečení je potřeba dodržovat postup. V první fázi si dejte do mísy připravený kvas a přisypejte k němu cukr. Přidejte i mouku a dvě celá vejce. Nakonec přilijte mléko. Suroviny v míse spojte dohromady a pořádně prohněťte. Potom můžete přidat i měkké máslo, rozinky a také nastrouhanou citronovou kůru. Mísu přikryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo. Nechte při pokojové teplotě kynout 3 hodiny.

Do těsta je během kynutí potřeba dodat vzduch. Vyklopte ho na desku posypanou moukou, vytvořte z něj čtverec a přeložte napůl. A pak vzniklý obdélník znovu napůl. Aby vzduch neutekl, musíte těsto v této fázi stočit do bochánku. Zopakujte ještě dvakrát s hodinovým rozestupem. Po vykynutí těsto opatrně vyklopte na pomoučenou plochu a rozdělte na 6 stejných dílů. Z těch vyválejte nudličky. Spojte je na jednom konci a můžete se pustit do pletení.

Základem je mít ruce křížem. Rozdělte si prameny napůl, tedy na každé straně budou tři. Levou rukou vezměte pravý krajní pramen, pravou levý krajní pramen. Pravý pramen přetáhněte na levou stranu, levý přes něj přeložte doprostřed. Pak do volné pravé ruky vezměte zase levý krajní, přesuňte ho napravo a přes něj položte pramen z levé ruky. Do té zase vezměte pravý pramen, přetáhněte doleva a položte pramen z pravé ruky. Tak pokračujte, dokud nebudete na konci. Tam prameny spojte a zahněte pod tělo vánočky. To samé udělejte i na druhém konci. 

Po upletení vánočku nechte znovu nakynout
Po upletení vánočku nechte znovu nakynout (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Nakynutou vánočku vložte do rozpálené trouby
Nakynutou vánočku vložte do rozpálené trouby (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Hotovou vánočku pak přemístěte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete ji rozšlehaným vajíčkem a posypejte mandlemi nasekanými na plátky. Vložte do trouby rozehřáté na 180 °C. Pečte asi 30 minut.

Tip:

Kváskovou vánočku si upečte klidně několik dní před Štědrým dnem. Vydrží dlouho vláčná.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů

Podívejte se, jak správně péct vánočku:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 18. 12. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová