reklama

Připravte letos štědrovečerní večeři horalů, která přežila až do dnešních dní

Dnes si povíme o hubníku, na jehož přípravu vám přinášíme recept. Dřívější Vánoce, zvlášť u chudých obyvatel horských oblastí, neznamenaly hojnost, jakou známe dnes. Bramborový salát byl neznámý pojem, rybu si mohli dovolit spíše lidé v nížinách. Horalé jedli to, co jim dala příroda a co vypěstovali, případně směnili. Proto i jejich štědrovečerní pokrmy vypadaly poměrně chudě.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Krkonošská a jizerskohorská vánoční pochoutka přežila až do dnešních dní (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Kde se vzal hubník?

Patří mezi tradiční vánoční recepty. Hubník, jak název napovídá, je pokrm převážně z hub. Je to původně krajové jídlo chudých obyvatel horských oblastí zejména v Krkonoších nebo v Jizerských horách. Obyvatelé hor neměli možnost pěstovat mnoho zemědělských plodin, protože to zdejší půda prakticky neumožňovala, stejně tak chov zvířat byl silně omezený a drahý. K obživě jim tedy muselo sloužit to, co vypěstovali a co nasbírali v lesích, případně pak směnili za seno, skleněné zboží a textilní výrobky. 

A protože naše lesy od nepaměti oplývají velkým množstvím jedlých hub, mohli si horalé dopřát značné množství pokrmů z nich. A hubník patřil mezi sváteční, dokonce přímo vánoční pokrmy. Jedl se přímo na Štědrý den. Zajímavostí je, že hubník naslano se jedl v horských chalupách téměř celoročně, ale na Vánoce si lidé dopřávali jeho sladkou variantu. Podle původního receptu se totiž do směsi z housek (žemlí) přidávala též krupice, vejce, samozřejmě houby a dále pak rozinky, povidla nebo ořechy a sušené švestky.

Základní surovinou jsou houby
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Základní surovinou jsou houby

Hubník se na Vánoce většinou jedl z jednoho pekáče, okolo kterého se sešli všichni členové rodiny, což mělo podpořit vzájemnost a zároveň přání, aby se za rok znovu pohromadě sešli. Hubník byl obřadním jídlem, od kterého si lidé v příštím roce slibovali hojnost.

Recept na hubník

Co budeme potřebovat:

  • 2 hrnky sušených a namočených hub
  • 3 stroužky česneku
  • 5 housek
  • 3 vejce
  • 1 cibuli
  • 3 lžíce hrubé krupice
  • 1 hrnek mléka
  • sůl
  • pepř
  • majoránku

Den předem si do hrnečku nebo misky dáme namočit sušené houby. Pokud chceme dělat hubník uprostřed houbové sezóny, použijeme houby čerstvé. Vhodné jsou jakékoliv hřibovité houby, ale také lišky, klouzky, kozáci nebo křemenáče. V nejhorším případě si vystačíme i s hlívou nebo žampiony. Do velké mísy nakrájíme na menší kousky housky a zalijeme mlékem. Přidáme vejce a necháme chvíli odpočinout, aby se tekutiny dobře vsákly do housek. 

Do namočených rohlíků rozklepneme vajíčka
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Do namočených rohlíků rozklepneme vajíčka

Cibuli i česnek nakrájíme nadrobno, přidáme k namočeným houskám a spolu s nimi do mísy dáme i namočené a přecezené houby. 

Houby necháme přes noc namočit, druhý den z nich slijeme přebytečnou vodu
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Houby necháme přes noc namočit, druhý den z nich slijeme přebytečnou vodu

Zasypeme krupicí a přidáme sůl, pepř a majoránku. Hotovou směs důkladně promícháme, aby se chutě spojily a koření se dostalo úplně všude. 

Směs zamícháme, aby se chutě a vůně dokonale spojily
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Směs zamícháme, aby se chutě a vůně dokonale spojily

Směs poté vylejeme do pekáčku, který jsme si silně a důkladně vytřeli sádlem. Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba půl hodiny při teplotě 180 °C. Vypečený hubník servírujeme na talíře nebo ho podle starého zvyku můžeme jíst všichni z jednoho pekáče. 

Hotový hubník nakrájíme a servírujeme
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Hotový hubník nakrájíme a servírujeme

Hubníky se postupem let rozšířily po celé naší vlasti a téměř v každém koutě země si je maličko vylepšili. Známe tedy klasické hubníky, ale také hubníky obohacené o uzené maso. Výjimkou nejsou hubníky s přídavkem zeleniny, na slaninovém a cibulovém základu a další varianty.

Hubník nasladko

Suroviny:

  • 1,5 l mléka
  • 220 g krupice
  • 150 g umletých ořechů
  • 150 g nasekaných mandlí
  • 150 g křížal
  • 150 g rozinek (lze i namočit v rumu)
  • 150 g vypeckovaných, namočených a pokrájených sušených švestek
  • 6 vajec
  • 2 lžíce cukru
  • vanilkový cukr
  • 250 g sušených hub
  • perník na posyp (není nutný)
Pokud nemáme sušené houby, vyrazíme do lesa na čerstvé, pokud je houbová sezona
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Pokud nemáme sušené houby, vyrazíme do lesa na čerstvé, pokud je houbová sezona

Nejprve uvaříme namočené houby. Potom si připravíme velkou mísu, do které vsypeme uvařené houby, a necháme mírně zchladnout. Mezitím si mléko mírně osolíme a  uvaříme v něm krupici do husté kaše. Do vychladlé kaše vmícháme všechny ostatní suroviny a celou směs vlijeme na sádlem vymazaný pekáč. Můžeme posypat perníkem nebo moučkovým cukrem, případně na vylepšení kokosem a upečeme dorůžova.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Podívejte se, jaké známe podzimní houby:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 20. 12. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová

Mohlo by vás dále zajímat

Krakonošův hubník

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Houbová specialita pojmenovaná po horském hrdinovi bude určitě chutnat celé rodině.