reklama

Vyvracíme mýty o medu

Zima už se tvrdě hlásí o slovo a s ní i očekávaná nachlazení, virózy včetně té covidové. Tradice našich babiček i maminek velí sáhnout po zázvorovém čaji s medem a citrónem, ale možná už jste slyšeli někoho říkat, že med v horkém čaji ztrácí své účinky. Je to ale mýtus, stejně jako řada dalších. Pojďme si je uvést na pravou míru.

i (Zdroj: MEDOKOMERC s.r.o.)
Vyvracíme mýty o medu (Zdroj: MEDOKOMERC s.r.o.)

Nejčastější mýtus: Med v horkém čaji ztrácí všechny vitamíny

Tento mýtus o medu všichni známe. Běžně připravený čaj má teplotu 80 – 90 °C, když se do něj ponoří lžička s medem a zamíchá, tak teplota čaje rychle klesne. Teplotní zátěž pak není na med tak vysoká a dlouhá, aby došlo k úplnému znehodnocení medu a v něm obsažených zdraví prospěšných látek. Med nikdy v čaji nevařte.

Med nikdy v čaji nevařte
Med nikdy v čaji nevařte (Zdroj: MEDOKOMERC s.r.o.)
Pokud vám med doma zkrystalizoval, můžete ho buď šetrně ztekutit zahřátím do 45 °C, nebo jej napastujte
Pokud vám med doma zkrystalizoval můžete pak med buď šetrně ztekutit zahřátím do 45 °C, nebo si můžete med napastovat (Zdroj: MEDOKOMERC s.r.o.)

Zkrystalizovaný med už není kvalitní

Krystalizace je pro med přirozenou vlastností a důkazem toho, že je med kvalitní a že s ním nebylo nešetrně manipulováno. „Doba, za jakou dojde u medu ke krystalizaci, závisí na podílu fruktózy a glukózy. Čím větší má med podíl fruktózy, tím později zkrystalizuje,“ uvádí pan Milan Špaček bývalý včelař.

Tekutý med není kvalitní

Opačným pólem k minulému mýtu je snaha vydávat za kvalitní jen ty medy, co rychle krystalizují (to jsou většinou medy květové, hlavně z řepky) a u tekutých medů šířit fámy o nešetrné úpravě nebo dokonce ředění. Na tekutost a krystalizaci, jak už bylo řečeno, má vliv podílu jednotlivých jednoduchých cukrů v nektaru a tím pádem i medu. Ještě před několika desítkami let byly v Čechách k vidění medy s mnohem větší tekutostí a pozdějším časem tuhnutí, protože byl mnohem větší podíl medů medovicových (označovaných také jako lesní).

Opačným pólem k minulému mýtu je snaha vydávat za kvalitní jen ty medy, co rychle krystalizují
i (Zdroj: MEDOKOMERC s.r.o.)
Opačným pólem k minulému mýtu je snaha vydávat za kvalitní jen ty medy, co rychle krystalizují

Med v obchodech neobsahuje pyl

I takový nesmysl se můžete dočíst. Pyl je v medu vždy, zastupuje v něm při rozborech podíl bílkovin a navíc poukazuje na původ, odkud med je. Dá se tak poznat, jestli je z Evropy, Číny nebo Jižní Ameriky. Medy v obchodech procházejí třístupňovou kontrolou, rozbory a chemickými analýzami, které prověřují dodržování norem. Např. pyl v medu označeném jako lipový musí ze zákona obsahovat minimálně 10 % lipového pylu.

Medu nesvědčí světlo a vysoké teploty
i (Zdroj: MEDOKOMERC s.r.o.)
Medu nesvědčí světlo a vysoké teploty

Zkrystalizovaný med lze jen rozpustit

Pokud vám med doma zkrystalizoval, můžete pak medho  buď šetrně ztekutit zahřátím do 45 °C, nebo si můžete med napastovat. Toho dosáhnete tak, že med vložíte do větší nádoby, mechanicky jej rozdrtíte a poté ho po dobu několika dnů pravidelně cca 3x denně promícháte nerezovou metličkou. Už po pár dnech uvidíte, jak med mění svoji strukturu a stává se krémovým.

Dlouhá trvanlivost medu je způsobena vysokým obsahem jednoduchých cukrů, nízkým obsahem vody a antibakteriálními účinky
i (Zdroj: MEDOKOMERC s.r.o.)
Dlouhá trvanlivost medu je způsobena vysokým obsahem jednoduchých cukrů, nízkým obsahem vody a antibakteriálními účinky

Med nepotřebuje být speciálně skladován

Medu nesvědčí světlo a vysoké teploty, proto by měl být uchováván při teplotě do 25 °C, v temnu a suchu. Můžete ho mít ve spíži, ale třeba i v lednici. Med je hygroskopický a pohlcuje vlhkost ze vzduchu a tím i pachy, proto dbejte na to, aby byla sklenice vždy dobře uzavřená a nehrozila tak kontaminace vlhkostí z vnějšího prostředí.

Med se nemůže zkazit

Dlouhá trvanlivost medu je způsobena vysokým obsahem jednoduchých cukrů, nízkým obsahem vody a antibakteriálními účinky. Pokud ale není med kvalitní a má v sobě vysoký podíl vody, může začít kvasit. Kvalitní medy procházejí přísnou kontrolou složení, která spočívá v kontrole fyzikálního a chemického složení medu, ověření nepřítomnosti antibiotik, pesticidů a jiných látek, které do medu nepatří.

Zdroj informací: MEDOKOMERC s.r.o.

Podívejte se, jak poznat kvalitní med:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 13. 12. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce