Zima už se tvrdě hlásí o slovo a s ní i očekávaná nachlazení, virózy včetně té covidové. Tradice našich babiček i maminek velí sáhnout po zázvorovém čaji s medem a citrónem, ale možná už jste slyšeli někoho říkat, že med v horkém čaji ztrácí své účinky. Je to ale mýtus, stejně jako řada dalších. Pojďme si je uvést na pravou míru.
Nejčastější mýtus: Med v horkém čaji ztrácí všechny vitamíny
Tento mýtus o medu všichni známe. Běžně připravený čaj má teplotu 80 – 90 °C, když se do něj ponoří lžička s medem a zamíchá, tak teplota čaje rychle klesne. Teplotní zátěž pak není na med tak vysoká a dlouhá, aby došlo k úplnému znehodnocení medu a v něm obsažených zdraví prospěšných látek. Med nikdy v čaji nevařte.
Zkrystalizovaný med už není kvalitní
Krystalizace je pro med přirozenou vlastností a důkazem toho, že je med kvalitní a že s ním nebylo nešetrně manipulováno. „Doba, za jakou dojde u medu ke krystalizaci, závisí na podílu fruktózy a glukózy. Čím větší má med podíl fruktózy, tím později zkrystalizuje,“ uvádí pan Milan Špaček bývalý včelař.
Tekutý med není kvalitní
Opačným pólem k minulému mýtu je snaha vydávat za kvalitní jen ty medy, co rychle krystalizují (to jsou většinou medy květové, hlavně z řepky) a u tekutých medů šířit fámy o nešetrné úpravě nebo dokonce ředění. Na tekutost a krystalizaci, jak už bylo řečeno, má vliv podílu jednotlivých jednoduchých cukrů v nektaru a tím pádem i medu. Ještě před několika desítkami let byly v Čechách k vidění medy s mnohem větší tekutostí a pozdějším časem tuhnutí, protože byl mnohem větší podíl medů medovicových (označovaných také jako lesní).
Med v obchodech neobsahuje pyl
I takový nesmysl se můžete dočíst. Pyl je v medu vždy, zastupuje v něm při rozborech podíl bílkovin a navíc poukazuje na původ, odkud med je. Dá se tak poznat, jestli je z Evropy, Číny nebo Jižní Ameriky. Medy v obchodech procházejí třístupňovou kontrolou, rozbory a chemickými analýzami, které prověřují dodržování norem. Např. pyl v medu označeném jako lipový musí ze zákona obsahovat minimálně 10 % lipového pylu.
Zkrystalizovaný med lze jen rozpustit
Pokud vám med doma zkrystalizoval, můžete pak medho buď šetrně ztekutit zahřátím do 45 °C, nebo si můžete med napastovat. Toho dosáhnete tak, že med vložíte do větší nádoby, mechanicky jej rozdrtíte a poté ho po dobu několika dnů pravidelně cca 3x denně promícháte nerezovou metličkou. Už po pár dnech uvidíte, jak med mění svoji strukturu a stává se krémovým.
Med nepotřebuje být speciálně skladován
Medu nesvědčí světlo a vysoké teploty, proto by měl být uchováván při teplotě do 25 °C, v temnu a suchu. Můžete ho mít ve spíži, ale třeba i v lednici. Med je hygroskopický a pohlcuje vlhkost ze vzduchu a tím i pachy, proto dbejte na to, aby byla sklenice vždy dobře uzavřená a nehrozila tak kontaminace vlhkostí z vnějšího prostředí.
Med se nemůže zkazit
Dlouhá trvanlivost medu je způsobena vysokým obsahem jednoduchých cukrů, nízkým obsahem vody a antibakteriálními účinky. Pokud ale není med kvalitní a má v sobě vysoký podíl vody, může začít kvasit. Kvalitní medy procházejí přísnou kontrolou složení, která spočívá v kontrole fyzikálního a chemického složení medu, ověření nepřítomnosti antibiotik, pesticidů a jiných látek, které do medu nepatří.
Zdroj informací: MEDOKOMERC s.r.o.
Podívejte se, jak poznat kvalitní med:
Publikováno: 13. 12. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce