Zkuste letos nový druh cukroví – nepečené ořechové kostičky. Protože Vánoce jsou za dveřmi, máme pro vás recept na rychlé cukroví, při kterém zužitkujete třeba i zbytky oříškuů z dalšího pečení. Karamel, oříšky a oplatky – takové kombinaci nikdo neodolá.
Na nepečené ořechové kostičky si nachystejte:
- 2 pláty dortových neplněných oplatek
- 150 g mletých ořechů – můžete použít, jakékoli vám zbydou po pečení cukroví
- 100 g moučkového cukru
- 140 g cukru krystal
- 1 lžíce mléka
- 100 g másla
- 3 vejce
- sůl
Navíc, ze skořápek od vajíček si můžete udělat dokonalé dekorace. Inspirujte se!
Nejdříve si vezměte do parády krupicový cukr. Dejte ho do pánve a tu postavte na plotnu. Na mírném plamenu cukr rozehřejte. Je důležité ho nepřepálit. Pořád musí mít jantarovou barvu. Příliš tmavá barva znamená spálení a hlavně zhořknutí karamelu. Hotový karamel zalijte v pánvi mlékem.
Dejte pozor, bude to bublat. Stále míchejte, než se karamel s mlékem spojí. Pak přidejte do pánvičky ještě máslo. Jakmile se rozpustí, vysypte do karamelové směsi mleté ořechy. Promíchejte a nechte chvíli zchladnout. Mezitím vyšlehejte vejce. Stačí v ruce metličkou. Přidejte také špetku soli. Do karamelové směsi vmíchejte ještě moučkový cukr. A po troškách přimíchávejte vejce. Vraťte pánev na plotnu a ještě zhruba 10 minut povařte, aby vejce nebyla syrová. Současně směs i hezky zhoustne.
Pekáček vyložte alobalem a položte na něj oplatku. Na tu navrstvěte směs z pánvičky. Přiklopte druhým plátem oplatky a přitlačte. Zabalte do alobalu a nechte alespoň přes noc rozležet v lednici. Chutě se spojí a náplň ztuhne.
Podívejte se i na další recepty na nepečené cukroví.
Druhý den nakrájejte na kostičky a můžete uzobávat.
Tip: Z griliášové hmoty můžete také tvarovat kuličky. Nechte je ztuhnout v lednici a namáčejte v čokoládové polevě. Další druh cukroví bude na světě raz dva.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů
Vyzkoušejte bezlepková vosí hnízda:
TIP:
Pro zastánce klasického pečení máme jednoduchý recept na výbornou čokoládovou bábovku s cheesecake náplní.
Publikováno: 11. 12. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová