reklama

Rádi popíjíte na Vánoce vaječný koňak? Dětem by mohl zachutnat vánoční sirup

Připravujete domácí punče, limonády nebo sirupy? Zvlášť na Vánoce jsou tyto nápoje velmi oblíbené. Jednoduchý sirup plný vitamínů můžete nabídnout i dětem, protože v něm není ani kapka alkoholu.

Letos nezapomeňte na vánoční sirup podle vychytaného receptu (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Recept na vánoční sirup:

Letos můžeme náš vánoční repertoár rozšířit o sirup, který je zcela bez alkoholu, a mohou ho tedy mlsat i děti. Recept je docela snadný.

Co budeme potřebovat:

  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 l vody
  • kůru z 1 pomeranče
  • kůru z 1 citronu
  • 2 plátky zázvoru
  • 2 ks celé skořice
  • 4 ks nového koření
  • 6 ks hřebíčků
  • 4 ks badyánu
Koření zvýrazní chuť sirupu
Koření zvýrazní chuť sirupu (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Do velkého hrnce si nasypeme cukr krystal a necháme ho zkaramelizovat dohněda. Jakmile se cukr začne roztápět, je nutné jej neustále míchat, jinak se nám připálí. Do hotového karamelu opatrně nalijeme vodu. Dávejte přitom pozor, karamel je opravdu velmi horký, přiléváním vody do něj se bude tvořit hodně páry a karamel bude silně prskat. Pozor na opaření.

Hustý karamel je potřeba dobře míchat
Hustý karamel je potřeba dobře míchat (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Na mírném plamenu necháme pomalu vařit, přičemž se karamel bude ve vodě rozpouštět. Vytvoří hustý sirup. Přidáme postupně skořici, hřebíček i badyán, plátky zázvoru a nastrouháme kůru z pomeranče a citronu. Ovoce před strouháním pečlivě omyjeme, abychom odstranili chemický postřik z kůry. Krátce povaříme a potom necháme zchladnout. 

3 dny necháme koření v sirupu louhovat
3 dny necháme koření v sirupu louhovat (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Dáme na tři dny do chladu, aby se chutě a vůně propojily. Potom přecedíme a hotový sirup nalijeme do uzavíratelné sklenice nebo karafy. Sirup využijeme jako ochucovadlo do vody, ale stejně dobře s ním můžeme polít palačinky, lívance nebo zmrzlinu.

Luxusní domácí vaječný koňak

Domácí je prostě domácí. Tento vaječný koňak můžete vyrábět jako dětský bez alkoholu, tak i ve variantě alkoholické.

Suroviny:

  • 1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka
  • 1 Tatra
  • 4-5 žloutků
  • 1 smetana na šlehání (nešlehat)
  • 150 ml plnotučného mléka nebo 1 smetana na vaření 12 %
  • rum 

Budeme potřebovat velkou mísu. Smetanu na šlehání a smetanu na vaření (nebo plnotučné mléko) nalijeme do mísy. Postupně do směsi zašleháváme žloutky. Potom přidáme neslazené mléko a Tatru. Podle chuti můžeme přisladit, ale není tu nutné. Pro dospělé přidáme rumu dle chuti. Uchováváme v lednici.

Domácímu vaječnému koňaku se žádný kupovaný nevyrovná
Domácímu vaječnému koňaku se žádný kupovaný nevyrovná (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Pistáciový koňak

Poněkud jedovatá barva je vyvážena vynikající chutí.

Suroviny:

  • 5 tyčinek Deli s pistáciovou příchutí
  • 350 ml neslazeného kondenzovaného mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 láhev vodky
Pistáciový likér má sice trochu jedovatou barvu, ale chuť má výbornou
Pistáciový likér má sice trochu jedovatou barvu, ale chuť má výbornou (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Tyčinky Deli vyjmeme z obalu a okrájíme z nich všechnu čokoládu. Připravíme si vodní lázeň. Deli tyčinky společně s kondenzovaným mlékem rozpustíme ve vodní lázni a pomalu šleháme. Přidáme vanilkový cukr, můžeme přidat i trochu obyčejného cukru, pokud se nám bude směs zdát málo sladká. Na závěr vlijeme vodku (kromě vodky je možné použít i potravinářský líh nebo bílý rum). Uchováváme v chladu.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

A pro pány tu máme pivní sirup:

Publikováno: 10. 12. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová