Připravujete domácí punče, limonády nebo sirupy? Zvlášť na Vánoce jsou tyto nápoje velmi oblíbené. Jednoduchý sirup plný vitamínů můžete nabídnout i dětem, protože v něm není ani kapka alkoholu.
Recept na vánoční sirup:
Letos můžeme náš vánoční repertoár rozšířit o sirup, který je zcela bez alkoholu, a mohou ho tedy mlsat i děti. Recept je docela snadný.
Co budeme potřebovat:
- 1/2 kg cukru
- 1/2 l vody
- kůru z 1 pomeranče
- kůru z 1 citronu
- 2 plátky zázvoru
- 2 ks celé skořice
- 4 ks nového koření
- 6 ks hřebíčků
- 4 ks badyánu
Do velkého hrnce si nasypeme cukr krystal a necháme ho zkaramelizovat dohněda. Jakmile se cukr začne roztápět, je nutné jej neustále míchat, jinak se nám připálí. Do hotového karamelu opatrně nalijeme vodu. Dávejte přitom pozor, karamel je opravdu velmi horký, přiléváním vody do něj se bude tvořit hodně páry a karamel bude silně prskat. Pozor na opaření.
Na mírném plamenu necháme pomalu vařit, přičemž se karamel bude ve vodě rozpouštět. Vytvoří hustý sirup. Přidáme postupně skořici, hřebíček i badyán, plátky zázvoru a nastrouháme kůru z pomeranče a citronu. Ovoce před strouháním pečlivě omyjeme, abychom odstranili chemický postřik z kůry. Krátce povaříme a potom necháme zchladnout.
Dáme na tři dny do chladu, aby se chutě a vůně propojily. Potom přecedíme a hotový sirup nalijeme do uzavíratelné sklenice nebo karafy. Sirup využijeme jako ochucovadlo do vody, ale stejně dobře s ním můžeme polít palačinky, lívance nebo zmrzlinu.
Luxusní domácí vaječný koňak
Domácí je prostě domácí. Tento vaječný koňak můžete vyrábět jako dětský bez alkoholu, tak i ve variantě alkoholické.
Suroviny:
- 1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka
- 1 Tatra
- 4-5 žloutků
- 1 smetana na šlehání (nešlehat)
- 150 ml plnotučného mléka nebo 1 smetana na vaření 12 %
- rum
Budeme potřebovat velkou mísu. Smetanu na šlehání a smetanu na vaření (nebo plnotučné mléko) nalijeme do mísy. Postupně do směsi zašleháváme žloutky. Potom přidáme neslazené mléko a Tatru. Podle chuti můžeme přisladit, ale není tu nutné. Pro dospělé přidáme rumu dle chuti. Uchováváme v lednici.
Pistáciový koňak
Poněkud jedovatá barva je vyvážena vynikající chutí.
Suroviny:
- 5 tyčinek Deli s pistáciovou příchutí
- 350 ml neslazeného kondenzovaného mléka
- 1 vanilkový cukr
- 1 láhev vodky
Tyčinky Deli vyjmeme z obalu a okrájíme z nich všechnu čokoládu. Připravíme si vodní lázeň. Deli tyčinky společně s kondenzovaným mlékem rozpustíme ve vodní lázni a pomalu šleháme. Přidáme vanilkový cukr, můžeme přidat i trochu obyčejného cukru, pokud se nám bude směs zdát málo sladká. Na závěr vlijeme vodku (kromě vodky je možné použít i potravinářský líh nebo bílý rum). Uchováváme v chladu.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
A pro pány tu máme pivní sirup:
Publikováno: 10. 12. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová