Znáte levandulové cukroví? Máme pro vás recept. Levandule má celou řadu využití. Kromě tradičních bylinných koupelí, solí, čajů nebo krémů se levandule výborně hodí pro cukrářské účely. Má jemnou chuť a příjemné aroma. Tak proč si z levandule nepřipravit také chutné levandulové cukroví?
Recept na levandulové cukroví
Těsto:
- 210 g hladké mouky
- 140 g másla
- 70 g moučkového cukru
- lžička levandulového oleje
- lžička levandulové masy
- 1 žloutek
Poleva:
- 150 g moučkový cukr
- 1 bílek
- Přírodní (borůvkové) barvivo
Připravíme si do mísy mouku, změklé máslo, cukr a zakápneme levandulovým olejem. Rozehřejeme si levandulovou masu a vmícháme do těsta. Zpracujeme si pěkně těsto. Následně ho vyválíme na pomoučené pracovní ploše a můžeme vykrajovat tvary, které máme rádi - slzy, kolečka, srdce.
Dáme na pečicí papír na plech, opatrně si můžeme pomoci kuchyňským nožem. Pečeme podle druhu trouby jako obvyklé cukroví. Po upečení necháme pečivo vychladnout.
Borůvky prolisujeme, nebo v trošičce horké vody rozmícháme barvivo tak, aby byl výsledek levandulově fialový. Po kapkách přidáváme k cukru a bílku a umícháme polevu. Vyhladíme si levandulový krém a vychladlé pečivo zdobíme dle vlastní fantazie. Můžeme také slepovat jemnou meruňkovou marmeládou, která se nejlépe k levandulí hodí, a zdobit slepené tvary cukroví levandulovou polevou.
Jak připravit levandulovou masu?
Suroviny:
- 2 lžičky BIO čaje z čisté BIO Levandule Chodouňské
- 100 g BIO třtinového cukru s Levandulí Chodouňskou
- 1 BIO citron
Pochutnejte si na hrnku BIO levandulového čaje (dvě lžičky levandulového čaje na půl litru vroucí vody). Dejte stranou 10 ml čaje a povařte jej se 100 g třtinového cukru s BIO Levandulí Chodouňskou. Míchejte tak dlouho na prudkém ohni, až vznikne levandulová masa. Masu používáme do omáček na červená i bílá masa, ryby, do pudinků, cheesecaků, tvarohů, jogurtů, marmelád, medu a dresinků. Levandulová masa je vynikající také do dezertů – buchet, koláčů, dortů, na krémy i polevy.
Zdroj informací: www.levanduloveudoli.cz; www.svetpodledam.cz
Levandulová zmrzlina ohromí chutí i svou barvou:
Publikováno: 14. 12. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce