reklama

Bez perníčků by to nebyly ty pravé Vánoce. Jejich pečení patří k našim dlouholetým tradicím

Tradiční vánoční perníčky se opět vrací na naše stupnice oblíbeného cukroví. Cukrářky se předhánějí, která vymyslí nejkrásnější techniku zdobení, dekoruje se nejen klasickou bílkovou polevou, ale i jedlými potravinářskými barvami. Jestlipak si i k vám domů našly perníčky cestu?

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Pečení vánočních perníčků patří k našim dlouholetým tradicím. Pečete je také? (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com)

Pečení vánočních perníčků

Nejen u nás, ale i v dalších evropských (zejména hanzovních) městech se od pradávna pekl perník. Ten sloužil nejen jako pochoutka, ale také se za něj vyměňovaly nejrůznější potraviny a zboží celkově. Původní receptura zahrnovala při jeho přípravě použití cizokrajného koření, proto se perník pekl jen v místech, kde bylo možno toto koření sehnat. Jednalo se o pepř a původní název perníku se udával jako peprník. 

Postupem doby se původní receptura, která kromě pepře udávala ještě med a mouku, rozvíjela a přibývalo ingrediencí. Pepř nahradila skořice, kardamon, hřebíček, zázvor, anýz, muškátový oříšek nebo levandule. Do těsta se začaly přidávat další přísady: vejce, mléko, cukr apod. Perníkové těsto se potom nechávalo dlouho odležet, aby došlo k fermentaci a propojení všech surovin. 

Velké tajemství spočívá také ve správně namíchané polevě z bílků a cukru
Velké tajemství spočívá také ve správně namíchané polevě z bílků a cukru (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com) )
Oblíbená je také figurka veselého Perníčka
Oblíbená je také figurka veselého Perníčka (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com) )

Hospodyně, které se rozhodnou péci na Vánoce perníčky, by měly s přípravou těsta začít aspoň měsíc před Štědrým dnem. Dnes se pečou vánoční perníčky malé, vykrajují se vykrajovátky (původní perníky se pekly v dřevěných formách) a zdobí se nejčastěji bílkovou polevou nebo potravinářskými barvami. 

Filigránské zdobení připomíná krajku
Filigránské zdobení připomíná krajku (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com) )
Krásně nazdobené perníčky můžeme využít i jako ozdoby
Krásně nazdobené perníčky můžeme využít i jako ozdoby (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com) )

Do módy se také opět vracejí dětmi oblíbené perníkové chaloupky a celý perníkový sortiment se rozšířil o figurky, domečky, svícny, a dokonce se pečou i perníkové betlémy. 

Velmi oblíbené jsou nejrůznější chaloupky nebo betlémy
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com) )
Velmi oblíbené jsou nejrůznější chaloupky nebo betlémy

Dýňové perníčky

Klasické medové perníčky podle staré receptury dnes zkusíme trochu ozvláštnit a upečeme si perníčky dýňové. Dýně sama o sobě je symbolem hojnosti. Pokud vám ve sklepě nějaká ta dýně z podzimní sklizně zůstala, bude se vám právě teď hodit.

Hlavní surovinou bude dýně typu Hokkaidó
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Hlavní surovinou bude dýně typu Hokkaidó

Suroviny na dýňové perníčky

  • 150 g dýně typu Hokkaidó bez semínek
  • 100 g medu
  • 100 g cukru
  • 100 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 1 polévková lžíce perníkového koření
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 450 g špaldové mouky
  • 1 čajová lžička citronové kůry

Perníčky budeme zdobit cukrovou polevou:

  • cukr moučka
  • 1 bílek
  • citronová šťáva

Dýni povaříme v páře doměkka. Všechny suroviny si připravíme a máslo necháme při pokojové teplotě povolit. 

Dýni vaříme v páře doměkka
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Dýni vaříme v páře doměkka

Do velké mísy dáme rozvařenou dýni, přidáme med, rozklepneme vajíčko, zasypeme moukou, přilijeme rum a přisypeme perníkové koření. Potom přidáme i jedlou sodu. Těsto je lepší zpracovávat rukou, aby se dýně opravdu dobře rozmačkala.

Těsto je nejlépe zpracovávat rukou
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Těsto je nejlépe zpracovávat rukou

Těsto potom necháme dobře odležet. Mezitím si můžeme zpracovat suroviny na polevu.

Zpracujeme hlaďoučkou polevu
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Zpracujeme hlaďoučkou polevu

Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném vále a začneme vykrajovat tvary perníčků podle fantazie. Vykrájené perníčky přeneseme na plech (na pečicí papír) a plech vložíme do vyhřáté trouby.

Vykrájené tvary dáme péct
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Vykrájené tvary dáme péct

Pečeme na 180 ° asi 10 minut. Upečené perníčky necháme dobře vychladnout, protože na teplých by nám poleva nedržela a sjížděla by dolů. Po ozdobení bílkovou polevou necháme polevu úplně uschnout a můžeme je naskládat do krabice nebo vyrovnat na ošatku.

Perníky může zdobit celá rodina, je to ohromná zábava
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Perníky může zdobit celá rodina, je to ohromná zábava

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů

Podívejte se, jak perníčky ozdobit:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 6. 12. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová