Zdroj vitamín C nalezneme nejčastěji v ovoci, ale také v zelenině. Díky tomu, že obchody celoročně nabízejí mimosezónní ovoce a zeleninu původem růstu a zrání v dalekých krajích, mnohdy není přísun vitamínů dostatečný. Víme již, že takové plodiny se k nám dovážejí nezralé a dozrávají po cestě na lodích a ve skladech. Asi to není úplně to samé, jako když si v sadě utrhneme zralé jablíčko nebo ze záhonu vytáhneme šťavnatou mrkev.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/75/67/column/7567d26d2270d8f0d1a1401d10132ed3_depositphotos_427420058_l.jpg)
Máte nějaký nápad, jak dodat tělu opravdový vitamín C a nepolykat přitom tablety? My ano. Připravte si borovicovou vodu
Borovice jako zdroj vitamínu C?
I jehličí borovic obsahuje vitamín C, jehož chemický název je kyselina askorbová. Je nezbytný k životu a udržení tělesného zdraví, v lidském těle plní vitamín C mnoho důležitých funkcí.
Lidské tělo si (na rozdíl o většiny zvířat a rostlin) vitamín C samo vyrobit neumí a musí se spolehnout jen na příjem z vnějšího prostředí. Vitamín C konzumujeme v ovoci a v zelenině, syntetický potom v tabletách a výživových přípravcích. Nejvíce vitamínu C nalezneme v tropické peckovici malpígie (Acerola), které obsahuje až 1678 mg/100 g. V našich končinách má nejvíce vitamínu C šípek, černý rybíz nebo růžičková kapusta.
Další rostlinkou plnou vitamínů je mangold. Přečtěte si o všech jeho přednostech.
![Nejvíce vitamínu C nalezneme v acerole](https://img.primadoma.cz/w_2/86/f2/column/86f27025b099662a59c8be8e90d7f733_depositphotos_48747989_l.jpg)
Kupovat ale přes zimu ovoce nebo zeleninu v obchodech je víceméně sázka do loterie. Pokud se podíváte na etikety, zjistíte, že opravdu jen malý zlomek produkce pochází z naší země nebo z Evropy. Spousta druhů ovoce, zejména exotické, se k nám dováží ze zámoří. Aby se sem ovoce dostalo v té správné kondici, je potřeba je sklízet nedozrálé. Tyto plodiny potom dozrávají po cestě sem a ve skladech. I když se vitamín C nejlépe uchovává právě v chladu nebo mrazem, v nedozrálém ovoci je podstatně méně vitamínu C než v plně vyzrálých plodech.
![Vitamíny v přírodním stavu jsou pro naše tělo nezbytné](https://img.primadoma.cz/w_2/0d/8e/column/0d8ee0ac96df3aa347f25b0d6dee3b91_depositphotos_68607347_l.jpg)
Vitamín C v jehličí
Nedostatek vitamínu C v lidském těle může vést k chorobě, zvané kurděje. Jistě si vzpomeneme na osudy nebohých středověkých námořníků, kteří neznali situaci a vyjeli na moře bez ovoce a zeleniny.
Jejich život jim zachránili domorodí indiáni na zrovna objeveném kanadském pobřeží. Doporučili námořníkům jíst stromovou kůru a jehličí, které tohoto vitamínu obsahovaly dostatek. Jehličnaté stromy obsahují překvapivě také vitamín C. Kromě toho pak ještě éterické oleje, silice a pryskyřice a díky tomuto koktejlu se nám v jehličnatém lese o něco lépe dýchá. A co pro nás znamená vitamín C v jehličí? Rozhodně se nebudeme pokoušet jehličí přežvykovat, to by nám opravdu nechutnalo. Ale můžeme si z něj vyrobit výbornou vitamínovou vodu.
![Málokdo asi ví, že jehličnaté stromy také obsahují vysoký podíl vitamínu C](https://img.primadoma.cz/w_2/3a/28/column/3a28ba69b3e81d095f718d94b4a9175d_depositphotos_50904623_l.jpg)
Borovička s vitamínem C a bez alkoholu
Použijeme borovicové jehličí, ale stejný postup můžeme použít i u jehličí smrkového. Důležité upozornění: Nikdy nepoužívat větvičky z tisu nebo túje, jsou jedovaté!
Z borovicových větviček otrháme jehličí a důkladně ho opereme třeba v cedníku pod studenou vodou. Smyjeme tak nečistoty a díky studené vodě se z jehličí neuvolní pryskyřice a silice.
![Základem borovičkové vody je borovicové jehličí a voda](https://img.primadoma.cz/r/af/69/column/af6907fcac095ab95a90c4bb5c903590_fe8ec1830dbedef5af3a11a547400616_borovicov-npoj-z-odstihanch-vtviek-1611153572-9683.jpg)
![Jehličí vložíme do vysoké sklenice](https://img.primadoma.cz/r/49/22/column/4922a3f6c846f7d69cb1f0ab7dcd8f54_2cb583ea6fa276861e3aa268c7aa223c_borovicov-npoj-z-odstihanch-vtviek-1611153648-1391.jpg)
Omyté jehličí vložíme do sklenice, přidáme 1 lžičku kyseliny citronové (zamezí kvašení a plesnivění vody) a zalijeme převařenou a vlažnou vodou.
![Je potřeba, abychom jehličí zalili převařenou a vychladlou vodou](https://img.primadoma.cz/r/7b/29/column/7b29af9ee4855463deb7cf048359dee2_404dd5a674de44f62c9609427c14af60_borovicov-npoj-z-odstihanch-vtviek-1611153559-3749.jpg)
![Jako konzervant použijeme kyselinu citronovou](https://img.primadoma.cz/r/8d/90/column/8d905746bd35b188e44e8866ab19831e_ec57ec1e7b79eb9faa9b0add070d859f_borovicov-npoj-z-odstihanch-vtviek-1611154047-2771.jpg)
Necháme půl hodiny louhovat, ale ne déle, protože působením vody by se začaly uvolňovat další látky obsažené v jehličí a voda by zhořkla. Po půl hodině vodu přecedíme a na 3 dny uložíme do lednice.
Vitamín C najdete také v citrusech, které si můžete vypěstovat doma.
![Necháme půl hodiny louhovat a potom scedíme](https://img.primadoma.cz/w_2/5f/9b/column/5f9b055a2fb58edc952430e6feb7c5ed_75dade103705685056734ee4a3fb0193.jpg)
Po uplynutí tří dnů už můžeme vodu používat. Užíváme 3x denně cca půl deci. "Jehličnatá" voda chutná aromaticky (mírně po grepech). Měli bychom z ní cítit svěží vůni lesa. Vodu si můžeme podle potřeby přisladit, ale používejte přírodní sladidla typu javorový nebo stéviový sirup. Můžeme použít i med. Borovičková voda se užívá na posílení imunity, jako prevence proti nachlazení a rýmě.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Víte, co dělat při nachlazení?
TIP:
Objevte také pozitivní účinky medu na váš organismus. Nebo si užijte zasloužený relax s bylinkami.
Publikováno: 1. 12. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová