reklama

Udělejte změnu v jídelníčku. Vyměňte klasické řízky za tyto zdravější

Vyzkoušejte naše plněné cibulové řízky. Jsou rychle hotové, skvěle chutnají, a cibule je navíc pravý poklad pro naše zdraví. Zachutnají všem, zvláště těm, kteří smažené pokrmy milují ve všech podobách.

Až budete připravovat plněné cibulové řízky, nemusíte s cibulí bojovat a plakat, stačí vybrat ten správný druh (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Pro plněné cibulové řízky si vyberte velké cibule, které se vám budou dobře krájet a do kterých se vejde hodně náplně. A co budete k přípravě netradičních řízků potřebovat?

  • velké cibule (nejlépe salátové druhy)
  • šunku
  • sýr
  • sůl a pepř
  • 2 vejce
  • mouku, strouhanku
Většinu surovin budete mít doma
Většinu surovin budete mít doma (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Cibulové řízky naplníme a opečeme

Na cibulové řízky si připravíme těstíčko z rozšlehaných vajec, pepře, soli a mouky. Cibuli pokrájíme na „dvojplátky“. Ty vytvoříme tak, že jeden plátek nedokrojíme a teprve ten druhý zcela odkrojíme. Vytvoříme tak jakousi kapsu, kterou posléze naplníme šunkou a sýrem. Krájíme opatrně, aby se nám cibulová kolečka nerozpadla.

Cibuli obalíme v těstíčku a pak ve strouhance – nejlépe ručně bez použití vidličky, která by mohla přispět k tomu, že se obalené kroužky rozpadnou
Cibuli obalíme v těstíčku a pak ve strouhance – nejlépe ručně bez použití vidličky, která by mohla přispět k tomu, že se obalené kroužky rozpadnou (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Naplněné dvojplátky obalíme ručně v těstíčku a pak ve strouhance. Smažíme na oleji - stejně jako třeba obalovaný květák nebo brokolici.

Smažte dozlatova
Smažte dozlatova (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Vhodnou přílohou jsou dobré vařené brambory a trocha tatarky.

Servírujte třeba jako rychlou a zdravou večeři
Servírujte třeba jako rychlou a zdravou večeři (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Jde to i bez pláče

U cibule nemusíte vždycky plakat. Existují druhy, které nejsou tak ostré, někdy se označují také jako cibule salátové. V našich podmínkách dobře prospívají například odrůdy Globo (žlutá) a Blanco duro (bílá). Tyto druhy potřebují poměrně dlouhou vegetační dobu, nebude se jim tedy příliš dařit v chladnějších oblastech. Dorůstají až do několikakilogramové velikosti. a proto se třeba na naše cibulové řízky báječně hodí. Semena salátových cibulí se vysazují do minisadbovačů v únoru a koncem dubna je lze vysadit přímo na záhon. „Salátovky“ vydrží na záhonku až do konce září.

Cibule není jen jedna:

  • žlutá – nejběžnější druh, má vyváženou chuť a všestranné využití v kuchyni
  • bílá – má ostřejší chuť a slabší slupky. Stejně jako ta žlutá se hodí pro teplou i studenou kuchyni
  • červená – masitá a s méně výraznou chutí. Hodí se spíše do studené kuchyně, vařením ztrácí červenou barvu
  • šalotka – je menší a jemnější než předešlé druhy, typická je její sladká chuť. Je vhodná hlavně do salátů nebo sendvičů
Cibulí je několik druhů a využijete i mladou cibulovou nať, třeba jako posyp na brambory
Cibulí je několik druhů a využijete i mladou cibulovou nať, třeba jako posyp na brambory (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Proč je cibule zdravá:

Chrání nervový a kardiovaskulární systém. Bojuje proti škodlivému cholesterolu. Pomáhá jako prevence proti infarktu, mrtvici a cukrovce a také při některých onkologických onemocněních, například rakovině střev, hrtanu a vaječníků. Příznivě ovlivňuje mikroflóru trávicího traktu. Tlumí nepříjemné svědění a pálení hmyzích štípnutí.

Tip pro vás:

Cibule patří mezi zeleninu, kterou lze dobře uskladnit přes zimu, a uchovat ji až do prvních jarních měsíců. Nejlepším způsobem, jak to udělat, je svázat ji do copů a zavěsit na nějakém vzdušném místě, kde není příliš teplo a zároveň tam nemrzne.

Zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Zelník na plech je naším dalším tipem na rychlou večeři:

Publikováno: před týdnem, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová