reklama

Krásně nazdobený dort bude skutečnou perlou oslavy

Ovoce, šlehačka a čokoláda je takové snadné a rychlé zdobení dortů. S rozpuštěnou čokoládou se dá ale kouzlit a pomocí malých šikovných triků zvládnete svůj dort nazdobit jako profesionální cukrář. Každý oslavenec si zaslouží nejen chuťově skvělý dort, ale také profesionálně vypadající. A s námi to zvládnete určitě i vy.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Dort můžete dekorovat čokoládovými ozdobami, které si sami vyrobíte (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Zdobení dortů se rozšířilo až později. Původ dortů není úplně přesně známý, ale vypadá to, že si na nich pochutnávali už ve středověku. Samozřejmě v úplně jiné formě, než je známe dnes. Předchůdcem dortů bylo sladké pečivo se sušeným ovocem nebo namáčené v medu. Využilo se jednoduše to, co bylo v té době k dispozici. Sladkou chuť lidé vyhledávali od nepaměti. Od té doby prošla výroba dortů velkými změnami a proměnami. Dnes jsou to často přímo obří umělecká díla, oblíbená například v Americe, kde si můžete nechat vyrobit dort ve tvaru obrovského krokodýla či mrakodrapu. Také jejich cena je podle toho obrovská, podívaná ale stojí za to.

Dorty jsou většinou kulaté a skládají se ze sladkého nadýchaného korpusu, který je prokládaný krémem, šlehačkou, ovocem, pudinkem nebo slepovaný marmeládou či medem. Zdobené jsou dorty často šlehačkou, krémy různých barev a příchutí, ovocem a drobnými cukrovými ozdobami. Vděčnou polevou je rozpuštěná čokoláda. Z té se dají vyrábět různé tvary, dekorace nebo přímo figurky.

Slavnostní a svatební dorty mají obyčejně několik pater a cukrář si při jejich zdobení opravdu hodně pohraje. I amatérské pekařky dokáží v domácím prostředí vykouzlit nejen skvěle chutnající, ale také nádherně vypadající domácí dorty. Skvělým pomocníkem při práci s čokoládou jsou různé formy a formičky, a dokonce můžete použít i čerstvý list máty. Podívejte se, jak je to jednoduché.

Jak vyrobit čokoládové zdobení na dort

Připravte si ovoce, šlehačku, čerstvou mátu a tabulku (čisté) mléčné nebo hořké čokolády. Nemusí to být čokoláda přímo určená na vaření nebo polevy, stačí i klasická čokoláda na mlsání, ale neměla by obsahovat oříšky či sušené ovoce.

Na zdobení dortů se hodí čerstvé ovoce a mátové listy
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Na zdobení dortů se hodí čerstvé ovoce a mátové listy

Čokoládu ve vhodné a čisté nádobě rozpustíme. Můžete ji rozpouštět v mikrovlnce nebo na sporáku, ale raději použijte pozvolné rozpouštění ve vodní lázni, aby se vám nepřipekla. Nechte ji opravdu uvolňovat pomalu, až vám zůstane hladká tekutá čokoláda.

Připravte si rozpuštěnou čokoládu
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Připravte si rozpuštěnou čokoládu

Utrhněte několik lístku čerstvé máty a opatrně je namáčejte do rozpuštěné čokolády. Stačí namočit jednu stranu. Pokud se vám takto špatně pracuje, klidně použijte čistý štětec a listy čokoládou v přiměřené vrstvě natřete.

Lístky máty namočte do čokolády
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Lístky máty namočte do čokolády

Namočené lístky s čokoládou uložte na pečicí papír a nechte tak 20 až 30 minut v lednici ztuhnout. Průběžně můžete čokoládu kontrolovat, každý druh může tuhnout jinak dlouho. Poté už ztuhlou čokoládu vyndejte a opatrně sloupněte mátový lístek. Čokoládový lístek by vám měl zůstat neporušený.

Čokoládu nechte ztuhnout
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Čokoládu nechte ztuhnout

Pak už stačí čokoládové lístky použít na zdobení připraveného dortu, nebo jen rychlé sladké svačinky s ovocem. Čerstvé ovoce, šlehačka a čokoládové zdobení potěší mlsné jazýčky, ale zároveň doplní i potřebnou dávku vitaminů.

Čokoládové lístky zakomponujte do dezertu
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Čokoládové lístky zakomponujte do dezertu

A pokud vám zůstala rozpuštěná čokoláda, můžete v ní namočit umyté jahody a máte další skvělou ozdobu na šlehačkový dort nebo zmrzlinový pohár.

Zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Udělejte si pralinky z čokolády a kandovaných květů:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 20. 11. 2021, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná