Ovoce, šlehačka a čokoláda je takové snadné a rychlé zdobení dortů. S rozpuštěnou čokoládou se dá ale kouzlit a pomocí malých šikovných triků zvládnete svůj dort nazdobit jako profesionální cukrář. Každý oslavenec si zaslouží nejen chuťově skvělý dort, ale také profesionálně vypadající. A s námi to zvládnete určitě i vy.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/8d/13/column/8d13a61d085a2e84563423b1797b7136_depositphotos_11330540_l.jpg)
Zdobení dortů se rozšířilo až později. Původ dortů není úplně přesně známý, ale vypadá to, že si na nich pochutnávali už ve středověku. Samozřejmě v úplně jiné formě, než je známe dnes. Předchůdcem dortů bylo sladké pečivo se sušeným ovocem nebo namáčené v medu. Využilo se jednoduše to, co bylo v té době k dispozici. Sladkou chuť lidé vyhledávali od nepaměti. Od té doby prošla výroba dortů velkými změnami a proměnami. Dnes jsou to často přímo obří umělecká díla, oblíbená například v Americe, kde si můžete nechat vyrobit dort ve tvaru obrovského krokodýla či mrakodrapu. Také jejich cena je podle toho obrovská, podívaná ale stojí za to.
Dorty jsou většinou kulaté a skládají se ze sladkého nadýchaného korpusu, který je prokládaný krémem, šlehačkou, ovocem, pudinkem nebo slepovaný marmeládou či medem. Zdobené jsou dorty často šlehačkou, krémy různých barev a příchutí, ovocem a drobnými cukrovými ozdobami. Vděčnou polevou je rozpuštěná čokoláda. Z té se dají vyrábět různé tvary, dekorace nebo přímo figurky.
Slavnostní a svatební dorty mají obyčejně několik pater a cukrář si při jejich zdobení opravdu hodně pohraje. I amatérské pekařky dokáží v domácím prostředí vykouzlit nejen skvěle chutnající, ale také nádherně vypadající domácí dorty. Skvělým pomocníkem při práci s čokoládou jsou různé formy a formičky, a dokonce můžete použít i čerstvý list máty. Podívejte se, jak je to jednoduché.
Jak vyrobit čokoládové zdobení na dort
Připravte si ovoce, šlehačku, čerstvou mátu a tabulku (čisté) mléčné nebo hořké čokolády. Nemusí to být čokoláda přímo určená na vaření nebo polevy, stačí i klasická čokoláda na mlsání, ale neměla by obsahovat oříšky či sušené ovoce.
![Na zdobení dortů se hodí čerstvé ovoce a mátové listy](https://img.primadoma.cz/w_2/b5/d2/column/b5d2a7f19dd519dd2dbf2463606603bd_5de9dad9077f0a0315285ad73b26b219.jpg)
Čokoládu ve vhodné a čisté nádobě rozpustíme. Můžete ji rozpouštět v mikrovlnce nebo na sporáku, ale raději použijte pozvolné rozpouštění ve vodní lázni, aby se vám nepřipekla. Nechte ji opravdu uvolňovat pomalu, až vám zůstane hladká tekutá čokoláda.
![Připravte si rozpuštěnou čokoládu](https://img.primadoma.cz/w_2/8d/33/column/8d33d5e79cd790a42c25a44311a27804_5942aa53b9cd15d4351b469777c8f0cd.jpg)
Utrhněte několik lístku čerstvé máty a opatrně je namáčejte do rozpuštěné čokolády. Stačí namočit jednu stranu. Pokud se vám takto špatně pracuje, klidně použijte čistý štětec a listy čokoládou v přiměřené vrstvě natřete.
![Lístky máty namočte do čokolády](https://img.primadoma.cz/w_2/76/80/column/7680dac9950f036354a8d75a8b046001_110f686c23a2cfbe95c400af5fa2685e.jpg)
Namočené lístky s čokoládou uložte na pečicí papír a nechte tak 20 až 30 minut v lednici ztuhnout. Průběžně můžete čokoládu kontrolovat, každý druh může tuhnout jinak dlouho. Poté už ztuhlou čokoládu vyndejte a opatrně sloupněte mátový lístek. Čokoládový lístek by vám měl zůstat neporušený.
![Čokoládu nechte ztuhnout](https://img.primadoma.cz/w_2/54/a5/column/54a53d1e74104148bed79b13f954a7a3_2c48b766e50cacb118f56221ce400e89.jpg)
Pak už stačí čokoládové lístky použít na zdobení připraveného dortu, nebo jen rychlé sladké svačinky s ovocem. Čerstvé ovoce, šlehačka a čokoládové zdobení potěší mlsné jazýčky, ale zároveň doplní i potřebnou dávku vitaminů.
![Čokoládové lístky zakomponujte do dezertu](https://img.primadoma.cz/w_2/91/f2/column/91f26a34dcb0c588a655006b29b8d56f_c7dc8e551953922faa0a1c769ac6c0c1.jpg)
A pokud vám zůstala rozpuštěná čokoláda, můžete v ní namočit umyté jahody a máte další skvělou ozdobu na šlehačkový dort nebo zmrzlinový pohár.
Zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Udělejte si pralinky z čokolády a kandovaných květů:
Publikováno: 20. 11. 2021, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná