Pravý Coleslaw je skvělou přílohou k masu či domácímu chlebu. Salát lze podávat i jako samostatnou lehkou večeři. Obsahuje zeleninu plnou vitaminů a minerálů. Zelí obsahuje spoustu vlákniny, která nás zasytí, zažene chuť na sladké a skvěle pročišťuje organismus. Celer podporuje imunitu a údajně i libido. Mrkev obsahuje velké množství doporučovaného betakarotenu.
To jsou víc než dva důvody pro konzumaci tohoto skvělého tria. A salát Coleslaw je skvělá volbou, jak je můžeme propojit.
Lehký zeleninový salát Coleslaw je také skvělou volbou při dietě, nemocech, ale také jako prevence nemocí a únavy. Zelí známe hlavně (nakládané) kysané a určitě vás hned napadlo české vepřo-knedlo-zelo. Syrové bílé hlávkové zelí je však skvělou potravinou i bez další zdlouhavé úpravy nebo vaření. Hlávkové zelí obsahuje velkou dávku vitaminu C, což podporuje zejména naší imunitu. Už půl hrnku zelí obsahuje denní dávku vitaminu C, ale také vitaminu K, který pomáhá správně přijímat vápník. Vláknina obsažená v zelí čistí žaludek a hlavně stěny střev, předchází tak potížím s trávením a zánětům trávicího ústrojí.
Mrkev extra představovat nemusíme, ale připomeňme si její vysoký obsah betakarotenu, obsahuje vitaminy A, C, K a B8. Dále kyselinu pantothenovou, kyselinu listovou, draslík, železo, měď a mangan. Konzumací mrkve podporujeme naši imunitu, zdravé trávení, správnou obnovu a funkci pokožky, pomáhá detoxikovat tělo. Při zácpě je skvělá nastrouhaná mrkev, při nemocech a žaludečních dietách vařená. Při průjmech je vhodné užívat černý čaj ochucený šťávou z mrkve - pro doplnění vitaminů a minerálů. Její blahodárné účinky na náš organismus jsou daleko širší, naštěstí je v našem jídelníčku většinou standardem po celý život.
Z široké škály prospěšných účinků celeru jsou zásadní zejména čistící a protizánětlivé účinky. Obsahuje vitaminy skupiny B, dále vitamín C, K a E. Z minerálů jsou zastoupeny draslík, vápník, fosfor, hořčík, železo a zinek.
Léčí trávicí potíže, dezinfikuje dutinu ústní i nosohltanu, posiluje nervy a mozek a pomáhá redukovat váhu. V neposlední řadě pozitivně ovlivňuje zdraví kostí, snižuje bolesti při artritidě a v poslední době se o něm mluví i v souvislosti s protirakovinnými vlastnostmi. Vysoký obsah celého komplexu vitaminů B blahodárně působí na naše nervy, snižuje nervozitu, stres, podrážděnost a lehčí depresivní stavy. Nejvyšší čas si jeho specifickou chuť a vůni oblíbit a přidat celer do jídelníčku.
Co potřebujete na salát Coleslaw
- hlávku bílého zelí
- malou hlávku celeru
- 1 mrkev
- 1 cibuli
- pepř, sůl
- cukr (krupice nebo moučka)
- lžičku jablečného octa
- 200 ml majonézy
- 100 ml smetany (nebo zakysané smetany)
Jak připravit originální Coleslaw salát
Hlávku čerstvého zelí nakrájejte na tenké plátky, které můžete zkrátit. Je to trochu pracnější, ale výsledek bude stát za to. Zelí nasypte do mísy a zasypte solí. Sůl působením soli změkne a pustí šťávu. Pak ho důkladně promačkejte, aby důklasně zkřehlo. Přebytečnou vodu ze zelí odlijte.
K změklému zelí (bez přebytečné vody) dále přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev, najemno nastrouhaný celer a najemno nakrájenou cibuli.
Vše pořádně promíchejte a můžete si v jiné misce připravit majonézovou zálivku. Zvolte kvalitní majonézu, ale nevynechávejte ji. Tuk je důležitý, protože použitá zelenina obsahuje vitamíny, které jsou rozpustné právě v tucích. Smíchejte majonézu, cukr a smetanu (nebo zakysanou smetanu či bílý jogurt), důkladně promíchejte a přidejte k zelenině. Vše promíchejte.
Nakonec přidejte trochu octa, dochuťte podle potřeby solí a pepřem. Než budete salát podávat, nechte ho aspoň hodinu odpočinout v lednici, aby se chutě rozležely a propojily.
Zdroje: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Vybíráme brambory na bramborový salát:
Publikováno: 19. 11. 2021, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná