Šípky jsou vydatným zdrojem vitamínů, stopových prvků a dalších zdraví prospěšných látek. Využívají se zejména sušené, ale i čerstvé na přípravu šípkového čaje nebo různých pokrmů a pochutin.
Šípkový keř a šípky
Šípkové keře rostou téměř na každé mezi a okrajích cest. Květy, které se na nich objevují počátkem léta, jsou krásné a příjemně voní. Plody dozrávají začátkem podzimu, kdy mají tmavě oranžovou až červenou barvu. Sbírají se většinou během září a října. Zralé šípky jsou bohaté zejména na vitamíny a stopové prvky.
Léčivé účinky plodů
Šípky obsahují mimořádné množství vitamínu C, vitamíny skupiny B, provitamín A, P, K a další prospěšné látky, které pomáhají při nachlazení, virózách i jako účinná prevence. Správně usušené šípky si zachovávají většinu zdraví prospěšných látek, které mají protizánětlivé účinky a posilují imunitu. Šípky (díky kombinaci vitamínu C s vápníkem a rutinem) působí příznivě při regeneraci kloubů, zánětech močových cest a dásní, a dokonce i při paradentóze.
Využití šípků v kuchyni
Šípky můžeme nejen sušit a uskladnit na zimu pro přípravu čaje, ale dokonce je lze využít i v kuchyni, například k výrobě různých pochutin a pokrmů. Vyrobit z nich můžeme likér, víno, olej, protlak, džem nebo omáčku.
Recept na šípkový likér
Šípky důkladně omyjeme, očistíme od stopek i okvětí a vysušíme. Poté je nasypeme do zavařovací lahve, zalijeme předem připravenou a vychladlou cukrovou vodou a poté minimálně 40% pálenkou. Použít lze meruňkovici, slivovici nebo vodku. Pak necháme dva až tři týdny macerovat v temnu - při pokojové teplotě. Do macerátu můžeme přidat i kůru z bio-pomeranče, celou skořici. Během této doby lahev občas protřepeme. Pak přecedíme macerát přes síto, následně ještě vymačkáme přes plátýnko, aby v likéru nezůstaly chloupky z šípků. Z vymačkaných šípků si můžeme uvařit čaj.
Šípková omáčka
Na přípravu šípkové omáčky použijeme čerstvé, případně i sušené šípky. Čerstvé plody šípku omyjeme a povaříme v troše vody, do které přidáme hřebíček, nové koření, trochu pepře a kůru z citronu, nejlépe bio. Z másla a mouky si připravíme hladkou jíšku.
Rozvařené šípky prolisujeme a do vzniklého protlaku přidáme ¾ l vývaru, osolíme, omáčku zahustíme jíškou a asi patnáct minut vaříme. Na závěr přidáme citronovou šťávu, 1 dl červeného vína a případně lehce dochutíme cukrem. Šípková omáčka se hodí ke kančímu nebo králičímu masu, kachně, kuřeti i krůtě. Jako příloha jsou vhodné knedlíky, ale podávat se může i bez masa (pouze s houskovým knedlíkem).
Šípkový protlak
Na protlak potřebujeme 1 kg šípků, 120 g cukru a 1 dl vody. Použijeme celé šípky nebo je můžeme zbavit semínek, která po rozkrojení vyjmeme lžičkou a odstraníme. Šípky opláchneme vodou, přidáme k nim 1 dl vody a rozvaříme. Poté je rozmixujeme na kaši a přecedíme přes husté síto. Vmícháme cukr, ještě krátce povaříme, nalijeme do vyvařených (suchých) skleniček a zhruba 20 minut sterilujeme.
Tipy, jak šípky využít a sušit:
Šípky, které si chceme nasušit na čaj a uchovat na zimu, bychom měli otrhat do prvních mrazíků, dokud jsou tvrdé. Tak jako ostatní bylinky by se šípky měly sbírat za slunečného počasí, aby byly suché, případně i za úplňku, kdy mají největší sílu. Chceme-li šípky použít na přípravu pokrmů nebo výrobu džemů a podobně, můžeme je sbírat i po prvních mrazících, kdy mají výraznější a sladší chuť. Šípky se společně s listy hodí i ke zdobení věnců a výrobě různých dekorací.
Doporučuje se sušit šípky celé, nejlépe v troubě na teplotu maximálně do 40 °C, aby neztratily prospěšné látky. Sušit je lze i v sušičce, přičemž snadněji uhlídáte optimální dobu sušení. Správně usušený šípek si zachovává svoji přirozenou barvu a je tvrdý. Nedostatečně usušené a měkké šípky by s největší pravděpodobností začaly po uložení plesnivět. Nejlépe je uchováte v uzavřené sklenici nebo plátěném sáčku, uloženém nebo zavěšeném v suchém prostředí.
Zdroje: www.celostnimedicina.cz; www.vitalia.cz
Z plodů můžeme tvořit nádherné dekorace:
Publikováno: 12. 11. 2021, Autor: Běla Nedorostová, Profil autora: Běla Nedorostová