Nebraňte se strašení, maskám, dýňovým bubákům a dalším nezbytným halloweenským rekvizitám, jako jsou čarodějnice, duchové, kostlivci aj. Strach, který si dobrovolně přivodíte, vás totiž ochrání před skutečným děsem – zbavíte se ho jako špíny ve sprše. A Halloween je dobrá příležitost, jak tomu naučit i děti. Třeba společným pečením halloweenských sladkých strašidélek, při kterém se mohou důkladně vydovádět.
Halloweenské sladkosti
Ples oživlých mumií
Smíchejte 160 g cukru, 8 lžic majonézy, 115 g Hery máslová příchuť, 1 vejce a 1 lžičku vanilkové esence. Poté postupně přidávejte 330 g polohrubé mouky, dokud se nevytvoří hladké těsto. To zabalte do potravinové fólie a nechte hodinu odpočívat. Mezitím si přichystejte plechy s pečicím papírem a předehřejte si troubu na 180 °C. Z těsta oddělujte kuličky o průměru 2–3 cm (zhruba 35) a ty vytvarujte do tvaru mrkve – těla. Potom si z těsta udělejte další kuličky o průměru 1 cm jako hlavy a spojte je s těly. Mumie pečte asi 10 minut dozlatova a pak nechte vychladnout. Bílou čokoládu (asi 220 g) rozpusťte ve vodní lázni a mumie v ní namáčejte, párátkem dozdobte a z čokolády udělejte oči.
Prima tip
Co takhle připravit mumiím příjemné prostředí a udělat jim celý hřbitov? Z hranatých sušenek, sucharů či plátků toastového chleba můžete vyrobit otevřené hroby, spojit je krémem a ozdobit je rozpuštěnou čokoládou nebo gelovými potravinářskými barvami – v tomto případě se fantazii meze nekladou…..
Červenonozí pavouci
Na těsto smíchejte 200 g hladké mouky s 1 lžičkou kypřicího prášku, přidejte 120 g tuku, 80 g cukru, 1 vanilínový cukr a 1 vejce. Vypracujte těsto a dejte ho na 30 minut do chladničky. Pak z něj vyválejte 3mm plát, formičkou s vroubky (Ø 6 cm) vykrájejte sudý počet koleček a rozložte je na plech s pečicím papírem. V troubě předehřáté na 180 °C pečte asi 10 minut. Na náplň svařte 250 ml smetany ke šlehání s 1 vanilkovým cukrem. Hrnec sejměte; v horké smetaně rozpusťte 250 g mléčné čokolády a za častého míchání nechte vychladnout. Dejte na 2 hodiny do chladničky. Tmavou polevu Dr. Oetker rozehřejte a polovinu upečených koleček v ní namočte. Rozpusťte světlou polevu a ustřihněte velice malý růžek. Sušenky ozdobte bílými spirálkami a párátkem vykreslete v měkké tmavé čokoládě linky jako pavučinku. Nechte ztuhnout.
Vychladlý krém ušlehejte dotuha a naplňte do cukrářského sáčku. Na zbylá upečená kolečka nastříkejte polovinu krému, přiložte na něj spodní stranou čokoládová a opatrně přitlačte. Zbylým krémem nastříkejte na pavučinky tělíčko a hlavičku pavouka. Posypejte strouhanou čokoládou. Červené želé šňůry nakrájejte na 7cm kousky a zasuňte je do tělíčka jako nožičky. Pavoučkům nakonec udělejte polevami oči a tlamičku.
Useknuté prstíky
Předehřejte troubu na 180° C a vystelte plechy pečicím papírem. Smíchejte 125 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť se 125 g cukru a špetkou soli. Přidejte 1 žloutek a 1 lžičku najemno nastrouhané citronové kůry a pečlivě promíchejte. Nakonec přidejte 200 g polohrubé mouky, vymíchejte hladké těsto a nechte asi hodinu v lednici. Těsto pak tvarujte do válečků – prstů (asi 20) a rozložte je na plech. Z plátků mandlí vytvořte nehty – mandle musíte do těsta dobře přitlačit, aby držely. Nožem pak udělejte do těsta zářezy, které budou vypadat jako klouby. Pečte asi 15 minut.
Prima tip na halloweenské sladkosti
Chcete, aby vaše useknuté prsty vypadaly ještě věrohodněji? Gelovými potravinářskými barvami v trubičce na ně domalujte například červené krvavé stopy nebo „nalakujte“ mandlové nehty třeba na modro... Určitě vás napadnou i další možnosti, jak si s nimi pohrát!
Publikováno: 25. 10. 2017, Autor: Lenka Valjentová, Profil autora: Lenka Valjentová