reklama

Halloweenské sladkosti: Tak tohle pečení vás bude zaručeně bavit

Nebraňte se strašení, maskám, dýňovým bubákům a dalším nezbytným halloweenským rekvizitám, jako jsou čarodějnice, duchové, kostlivci aj. Strach, který si dobrovolně přivodíte, vás totiž ochrání před skutečným děsem – zbavíte se ho jako špíny ve sprše. A Halloween je dobrá příležitost, jak tomu naučit i děti. Třeba společným pečením halloweenských sladkých strašidélek, při kterém se mohou důkladně vydovádět.

Halloweenské sladkosti

Ples oživlých mumií 

Smíchejte 160 g cukru, 8 lžic majonézy, 115 g Hery máslová příchuť, 1 vejce a 1 lžičku vanilkové esence. Poté postupně přidávejte 330 g polohrubé mouky, dokud se nevytvoří hladké těsto. To zabalte do potravinové fólie a nechte hodinu odpočívat. Mezitím si přichystejte plechy s pečicím papírem a předehřejte si troubu na 180 °C. Z těsta oddělujte kuličky o průměru 2–3 cm (zhruba 35) a ty vytvarujte do tvaru mrkve – těla. Potom si z těsta udělejte další kuličky o průměru 1 cm jako hlavy a spojte je s těly. Mumie pečte asi 10 minut dozlatova a pak nechte vychladnout. Bílou čokoládu (asi 220 g) rozpusťte ve vodní lázni a mumie v ní namáčejte, párátkem dozdobte a z čokolády udělejte oči. 

Děsivé dobroty 4
i (Zdroj: archiv Unilever)
Děsivé dobroty 4

Prima tip

Co takhle připravit mumiím příjemné prostředí a udělat jim celý hřbitov? Z hranatých sušenek, sucharů či plátků toastového chleba můžete vyrobit otevřené hroby, spojit je krémem a ozdobit je rozpuštěnou čokoládou nebo gelovými potravinářskými barvami – v tomto případě se fantazii meze nekladou…..

Červenonozí pavouci

Na těsto smíchejte 200 g hladké mouky s 1 lžičkou kypřicího prášku, přidejte 120 g tuku, 80 g cukru, 1 vanilínový cukr a 1 vejce. Vypracujte těsto a dejte ho na 30 minut do chladničky. Pak z něj vyválejte 3mm plát, formičkou s vroubky (Ø 6 cm) vykrájejte sudý počet koleček a rozložte je na plech s pečicím papírem. V troubě předehřáté na 180 °C pečte asi 10 minut. Na náplň svařte 250 ml smetany ke šlehání s 1 vanilkovým cukrem. Hrnec sejměte; v horké smetaně rozpusťte 250 g mléčné čokolády a za častého míchání nechte vychladnout. Dejte na 2 hodiny do chladničky. Tmavou polevu Dr. Oetker rozehřejte a polovinu upečených koleček v ní namočte. Rozpusťte světlou polevu a ustřihněte velice malý růžek. Sušenky ozdobte bílými spirálkami a párátkem vykreslete v měkké tmavé čokoládě linky jako pavučinku. Nechte ztuhnout.

Děsivé dobroty 2
i (Zdroj: archiv Dr.Oetker)
Děsivé dobroty 2

Vychladlý krém ušlehejte dotuha a naplňte do cukrářského sáčku. Na zbylá upečená kolečka nastříkejte polovinu krému, přiložte na něj spodní stranou čokoládová a opatrně přitlačte. Zbylým krémem nastříkejte na pavučinky tělíčko a hlavičku pavouka. Posypejte strouhanou čokoládou. Červené želé šňůry nakrájejte na 7cm kousky a zasuňte je do tělíčka jako nožičky. Pavoučkům nakonec udělejte polevami oči a tlamičku.

Useknuté prstíky

Předehřejte troubu na 180° C a vystelte plechy pečicím papírem. Smíchejte 125 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť se 125 g cukru a špetkou soli. Přidejte 1 žloutek a 1 lžičku najemno nastrouhané citronové kůry a pečlivě promíchejte. Nakonec přidejte 200 g polohrubé mouky, vymíchejte hladké těsto a nechte asi hodinu v lednici. Těsto pak tvarujte do válečků – prstů (asi 20) a rozložte je na plech. Z plátků mandlí vytvořte nehty – mandle musíte do těsta dobře přitlačit, aby držely. Nožem pak udělejte do těsta zářezy, které budou vypadat jako klouby. Pečte asi 15 minut.

Děsivé dobroty 3
i (Zdroj: archiv Unilever)
Děsivé dobroty 3

Prima tip na halloweenské sladkosti

Chcete, aby vaše useknuté prsty vypadaly ještě věrohodněji? Gelovými  potravinářskými barvami v trubičce na ně domalujte například červené krvavé stopy nebo „nalakujte“ mandlové nehty třeba na modro... Určitě vás napadnou i další možnosti, jak si s nimi pohrát!

Publikováno: 25. 10. 2017, Autor: Lenka Valjentová, Profil autora: Lenka Valjentová