Přinášíme pár tipů na potraviny, které ozdraví tělo, pomohou s nachlazením a nakopnou imunitu. Zapomeňte na goji, chia semínka a avokádo. Podzim přináší sklizeň lokálních potravin, které měly čas dozrát v přirozených podmínkách našeho zeměpisného pásma, a jsou proto nejen plné chuti, ale také vitamínů a minerálních látek!

Červená řepa
Typická podzimní kořenová zelenina mívá špatnou pověst ze školní jídelny, ale to je už dávno pasé. Nemusí být jen sterilovaná, právě naopak! „Nejvíce vitamínů a antioxidantů má řepa čerstvá. Výborně se hodí do podzimních koktejlů a tělu přinese mix vitamínu C, draslíku a kyseliny listové. Zkuste jí zakápnout olejem a lehce dochutit kapkou citronu. Obsahuje vyšší podíl sacharidů, a má proto jemnější sladší chuť. Ideální je v kombinaci s jablky do čerstvého freshe, nebo se špenátem a balzamikem. Pečenou i syrovou řepou pak skvěle doplníte grilované maso a zeleninové saláty,“ radí nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Jablka
K podzimu se neváže jen sklizeň jablek, ale i nadcházející doba nachlazení a většího výskytu viróz. Vyplatí se proto nastartovat jídelníček a na obranu organismu před infekcí zvýšit příjem antioxidačních vitamínů C, A a E. Nejdůležitější je vitamín C, jehož hlavní funkcí je právě podpora imunity. Tělo napadené infekcí spotřebuje až desetinásobek doporučené denní dávky vitamínu C. Vitamín C se velmi snadno ničí tepelnou úpravou, proto je nejlepší ovoce a zelenina čerstvá. Zkuste jablka jako základ každého freshe a smoothie a nenajdete lepšího parťáka do kuchyně. Možná se zdají trošku fádní, protože jich máme dostatek, ale jejich nutriční složení těsně po utržení ze stromu je skutečná vitamínová bomba.

Vlašské ořechy
Vedle vitamínů jsou další esenciální elixíry maličko zastíněné, ale za zmínku stojí nenasycené mastné kyseliny, které mají celou řadu blahodárných účinků a podporují imunitní systém. Mohou např. zkracovat průběh zánětlivých onemocnění. V našich zeměpisných podmínkách je najdeme hlavně v oříškách a semínkách, ale i v tučných rybách či rostlinných olejích. Většina ořechů obsahuje mono a poly-nenasycené mastné kyseliny, které prospívají i našim cévám a srdci. Snižují obsah LDL cholesterolu v krvi. Vlašské ořechy jsou snad ty nejznámější a pro nízký obsah sodíku jsou vlašské ořechy vhodné třeba i pro osoby s onemocněním ledvin.

Česnek
Pokud špatně snášíte antibiotika, vezměte na milost ta přírodní. „Při prvních příznacích nachlazení a onemocnění dýchacích cest rozhodně začněte vše česnekovat. Česnek bojuje proti virům, parazitům, posiluje imunitu, srovnává krevní tlak, snižuje cholesterol a zlepšuje trávení. Konzumace česneku vám zlepší i pleť a nehty. Obsahuje vitamíny A, B, B1, B2, B3, C a E. Minerální látky draslík, fosfor, chrom, hořčík, mangan, vápník, zinek, jód, sodík,“ říká odbornice.

Cibule
Cibule je také přírodní antibiotikum. Může navíc pomoci s odkašláváním a zatočí s infekcí jak horních cest dýchacích, tak při střevních infekcích. Nejprospěšnější je v čerstvé podobě, což nemusí všichni dobře snášet. Zkuste si tedy její konzumaci zpříjemnit a dát si ji v rajčatovém salátu nebo jako ozdobu polévek či hlavních jídel.

Kysané zelí
„Mléčným kvašením se mnohanásobně zvyšuje obsah vitamínů C, K a B. Jezte proto kysané potraviny, ať už kysané zelí, fermentovanou zeleninu nebo zakysané mléčné výrobky. Nadopujete se tak prospěšnými vitamíny, podpoříte svoji střevní mikroflóru, tím pádem i imunitní systém,“ upřesňuje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková.

Univerzální dýně
Ačkoliv dýně jsou původem z Latinské Ameriky, tak si našly cestičku i do českých zahrad, a to je dobře. Dýně blahodárně působí na trávicí a vylučovací soustavu, protože ji z 90 % tvoří voda s množstvím vlákniny. Obsažené enzymy zejména v čerstvé dýňové šťávě mají kladné účinky na nemocnou slinivku. Deci šťávy před spaním vám usnadní usínání a pomůže vám zklidnit se. Výjimečný je i poměr vitamínů a minerálních látek, zejména sodík a draslík, což ocení lidé s nemocemi srdce a oběhového systému. I jadérka můžete plně zužitkovat. Jejich opražením získáte zdravou pochutinu k televizi, která je bohatá na vitamín A, E, nenasycené mastné kyseliny a kyselinu listovou. Chroupáním dýňových semínek se zbavíte zácpy a podpoříte regeneraci pokožky, vlasů i nehtů.

Zdroj: Zdravé stravování
Máte dostatek vlákniny?
Publikováno: 13. 11. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce