Báječný dezert : tvarohové kostky, plné zdravého tvarohu, lahodné šlehačky a žloutkového krému na piškotovém korpusu vás nadchne svou chutí. Proti očekávání překvapí i jednoduchostí. Když ho navíc ozdobíte originální ozdobou, budete mít na stole dezert jako z cukrárny.
Na tvarohové kostky budete potřebovat:
Korpus:
- 4 vejce,
- 100g cukru,
- 125g polohrubé mouky,
- 25g solamylu,
- 1 vanilkový cukr,
- 1 lžička prášku do pečiva,
- 3 lžíce vody.
Krém:
- 250ml mléka,
- 200g cukru,
- 4 žloutky,
- 500g tvarohu,
- 250g šlehačky,
- 7 plátků želatiny,
- špetka soli.
A navíc:
- marmeládu,
- ovoce,
- tvrdé bonbony.
Do mísy dejte celá vejce a vyšlehejte je s oběma cukry do pěny. Za stálého šlehání přidejte 3 lžíce vody. Mouku promíchejte s kypřicím práškem a také solamylem. Škrob udělá výsledný piškotový korpus jemnější. Znovu zapněte mixér a směs pomalu přisypejte k vyšlehaným žloutkům.
Vylijte na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečte na 160°C asi 20 minut.
Zatímco se korpus peče, připravte si krém. 250ml mléka dejte do hrnce s cukrem, špetkou soli a žloutky. Přiveďte k bodu varu za stálého míchání. Více ale ne, jinak by se vám žloutky srazily. Vznikne krém konzistence pudinku. Sundejte hrnec z plotny a přidejte do něj plátky želatiny. Po krátkém vychladnutí přidejte do krému tvaroh. Až bude krém chladný úplně, přidejte ještě vyšlehanou šlehačku. Vyšlehejte vše do hladkého krému. Upečený a vychladlý piškot potřete marmeládou.
A nalijte a rozprostřete na něj krém. Dejte chladit do lednice. Ideálně přes noc.
Teď si vyrobte ještě neotřelou dekoraci. Tvrdé bonbony dejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby rozehřáté na 150°C na 3 minutky.
Bonbony se v troubě hezky roztečou. Vyndejte je a vložte do nich párátka, dokud jsou ještě měkké. Nechte vychladnout.
Hotový koláč nakrájejte na kostky, ozdobte šlehačkou, ovocem a vyrobenou bonbonovou dekorací.
K výrobě mechového dortu žádný mech nepotřebujete:
Publikováno: 22. 10. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová