reklama

Jednoduchý dezert, který předčí i vzhledem i chutí ty z cukrárny

Báječný dezert : tvarohové kostky, plné zdravého tvarohu, lahodné šlehačky a žloutkového krému na piškotovém korpusu vás nadchne svou chutí. Proti očekávání překvapí i jednoduchostí. Když ho navíc ozdobíte originální ozdobou, budete mít na stole dezert jako z cukrárny.

Tvarohové kostky jako od mistra cukráře (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Na tvarohové kostky budete potřebovat:

Korpus:

  • 4 vejce,
  • 100g cukru,
  • 125g polohrubé mouky,
  • 25g solamylu,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 1 lžička prášku do pečiva,
  • 3 lžíce vody.

Krém:

  • 250ml mléka,
  • 200g cukru,
  • 4 žloutky,
  • 500g tvarohu,
  • 250g šlehačky,
  • 7 plátků želatiny,
  • špetka soli.

A navíc:

  • marmeládu,
  • ovoce,
  • tvrdé bonbony.
K výrobě tvarohových kostek budete potřebovat
K výrobě tvarohových kostek budete potřebovat (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Do mísy dejte celá vejce a vyšlehejte je s oběma cukry do pěny. Za stálého šlehání přidejte 3 lžíce vody. Mouku promíchejte s kypřicím práškem a také solamylem. Škrob udělá výsledný piškotový korpus jemnější. Znovu zapněte mixér a směs pomalu přisypejte k vyšlehaným žloutkům.

Do vzniklé směsi zašlehejte suché ingredience a znovu prošlehejte
Do vzniklé směsi zašlehejte suché ingredience a znovu prošlehejte (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Vylijte na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečte na 160°C asi 20 minut.

Směs na těsto vlijte na plech, uhlaďte a dejte péct
Směs na těsto vlijte na plech, uhlaďte a dejte péct (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Zatímco se korpus peče, připravte si krém. 250ml mléka dejte do hrnce s cukrem, špetkou soli a žloutky. Přiveďte k bodu varu za stálého míchání. Více ale ne, jinak by se vám žloutky srazily. Vznikne krém konzistence pudinku. Sundejte hrnec z plotny a přidejte do něj plátky želatiny. Po krátkém vychladnutí přidejte do krému tvaroh. Až bude krém chladný úplně, přidejte ještě vyšlehanou šlehačku. Vyšlehejte vše do hladkého krému. Upečený a vychladlý piškot potřete marmeládou.

Upečený korpus nechte vychladit a potřete marmeládou
Upečený korpus nechte vychladit a potřete marmeládou (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

A nalijte a rozprostřete na něj krém. Dejte chladit do lednice. Ideálně přes noc.

Na vychladlý korpus, potřený marmeládou, vlijte tvarohový krém
Na vychladlý korpus, potřený marmeládou, vlijte tvarohový krém (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Teď si vyrobte ještě neotřelou dekoraci. Tvrdé bonbony dejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby rozehřáté na 150°C na 3 minutky.

Tvrdé bonbony dejte na plech a vložte do vyhřáté trouby
Tvrdé bonbony dejte na plech a vložte do vyhřáté trouby (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Bonbony se v troubě hezky roztečou. Vyndejte je a vložte do nich párátka, dokud jsou ještě měkké. Nechte vychladnout.

Do rozteklých hromádek vkládejte párátka, vznikne jedlý zápich
Do rozteklých hromádek vkládejte párátka, vznikne jedlý zápich (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Hotový koláč nakrájejte na kostky, ozdobte šlehačkou, ovocem a vyrobenou bonbonovou dekorací.

Křehkou cukrovou ozdobou dozdobte kostky a můžete podávat
Křehkou cukrovou ozdobou dozdobte kostky a můžete podávat (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

K výrobě mechového dortu žádný mech nepotřebujete:

Publikováno: 22. 10. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová