Cuketa má neobvykle široké uplatnění v české kuchyni. Zpracovat ji lze mnoha způsoby. Můžeme z ní uvařit vynikající krémovou polévku, podobně jako z dýně, omáčku nebo ji přidat do leča či upéct společně s bramborami a provensálským kořením. Cuketu lze i grilovat, smažit, dusit či zapékat a dokonce z ní můžeme upéct skvělý moučník naslano i nasladko. Nejčastěji připravujeme cuketu nakrájenou na kolečka nebo kostičky, nastrouhanou na nudličky nebo vytváříme škrabkou cuketové špagety.

Recept na zapečenou cuketu s bramborami
Cuketa v tomto receptu nadělá hodně parády. Podobně jako zapékané francouzské brambory ji můžeme připravit zapečenou se smetanou, kořením a bylinkami. Postup přípravy je jednoduchý a poměrně rychlý. Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme, cuketu omyjeme a nakrájíme na kolečka, stejně jako brambory. Vymažeme pekáček, do kterého prokládáme kolečka brambor a cukety. Můžeme přidat i salám nebo šunku nakrájenou na kostičky. V kysané smetaně rozmícháme vejce, přidáme sůl, pepř, prolisovaný nebo utřený česnek, vše promícháme a rovnoměrně nalijeme na brambory s cuketou. Zapékáme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 35 - 45 minut.

Smažená cuketa
Cuketu nakrájíme na plátky silné asi 1 cm a připravíme si suroviny na obalování. Do jedné misky nasypeme hladkou mouku, ve druhé rozkvedláme vejce se solí a trochou pepře a do třetí nasypeme strouhanku. Na plátky nakrájenou cuketu obalujeme nejprve v mouce, poté ve vejci a nakonec ve strouhance a smažíme zvolna v oleji na pánvi, každou stranu zhruba 5 minut. Usmažené plátky cuket odkládáme na papírovou utěrku, vysušíme je a zbavíme přebytečného tuku. Jako přílohu můžeme zvolit brambory nebo bramborovou kaši.

Bramboráky z cukety a brambor
Cuketu a brambory nastrouháme najemno a částečně z nich vymačkáme vodu. Přidáme vejce, prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku nebo oregano a zahustíme polohrubou moukou. Přidat můžeme nastrouhaný měkký salám. Vše promícháme do středně husté konzistence a pomocí lžíce děláme placičky, které smažíme na pánvi na rozpáleném tuku po obou stranách do zlatova. Opět vysušíme v papírových ubrouscích, abychom bramboráčky zbavili přebytečného tuku.

Zapečená cuketa s rajčaty a sýrem
Cuketu nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme, přidáme bylinky a pokapeme olivovým olejem. Poté necháme asi 10 minut odležet. Rajčata nakrájíme na plátky, vymažeme pekáček, do kterého vrstvíme střídavě plátky cukety a rajčat. Do kysané smetany vmícháme utřený česnek se solí, pepř a bylinky, kterými pokrm zalijeme. Poté vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme zhruba 30 minut. Asi 7 minut před koncem zapékání posypeme pokrm nastrouhaným sýrem a zalijeme rozkvedlaným vejcem.

Už jste zkoušeli cuketu kandovanou?
Publikováno: 8. 10. 2021, Autor: Běla Nedorostová, Profil autora: Běla Nedorostová