Pomazánky jsou skvělým zpestřením každého pohoštění či oslavy. Masová pomazánka je ale ještě lepší, uspokojíte tak i náročnější pánskou návštěvu. Vypečený bůček s bílým vínem vás nadchne a nebudete dělat masovou pomazánku už nikdy jinak. Uskladněné v patentové sklenici vám vydrží v lednici i delší dobu, pokud se ale dřív nesní. A zavařený vypečený bůček si můžete vzít i na delší výlet pod stan nebo na chalupu.
Tento skvělý a zároveň velmi snadný recept na masovou pomazánku vás určitě nadchne a bůček už nebudete dělat jinak. Maso stačí nakrájet, zasypat solí, podlít vínem a pomalu péct. Hotovou pomazánku podávejte nejlépe na chlebu a s kyselou okurkou. Pokud si připravíte pečené maso dopředu a zavaříte ho do sklenic, můžete se vybavit i na delší cestu nebo budete mít připravené pohoštění pro nenadálou návštěvu.
Co potřebujeme:
- 1 kg hezky prorostlého bůčku
- 150 ml suchého bílého vína
- 3 lžičky soli
- chléb nebo pečivo
- nakládané okurky (cibulky, čalamádu,...)
Jak vykouzlit famózní bůčkovou pomazánku
Bůček nakrájíme na větší kostičky, asi na tloušťku palce. Není nutná žádná přesnost a preciznost, celá porce se bude dlouho péct a upečené maso ještě rozmačkáme vidličkou. Myslete jenom na to, že čím větší kousky, tím déle se musí vypékat.
Nakrájené kousky masa vložte do hlubšího pekáče, přidejte sůl a víno. Platí, že na 1 kg masa patří 3 lžíce soli a 150 ml vína. Při větším množství suroviny adekvátně násobte. Maso se solí promíchejte a podlijte bílým suchým vínem. Pečte na 130 °C při horkovzduchu, v normální troubě můžete teplotu zvýšit na 150-160 °C a průběžně maso a nastavení kontrolujte.
Kdy je to hotové poznáte podle toho, že se maso krásně odděluje od sádla a kostky se samovolně rozpadají. Maso nakonec vidličkou ještě rozmačkejte, aby se dokonale propojilo s výpekem.
Ještě horkou masovou směs nalijte do uzavíratelných sklenic. Pro uskladnění masových jídel je nejlepší sklenice s víčkem, které má červenou těsnicí gumu.
Naplněné sklenice nechte vychladit a poté skladujte v lednici. Pro cestování a výlety takto připravené maso ještě raději zavařte. Sklenici nepokládejte dnem vzhůru, aby tuk mohl zůstat hezky nahoře. Ztuhlý masový výpek podávejte ideálně s klasickým čerstvým chlebem a nakládanými okurkami. Můžete ho jednoduše namazat jako běžnou pomazánku.
Nebo si bůček upečte jen tak:
Publikováno: 1. 10. 2021, Autor: Silva Pokorná