reklama

Masové výpečky ve skle boudou ideální s čerstvým chlebem doma i jako svačina na výletech

Pomazánky jsou skvělým zpestřením každého pohoštění či oslavy. Masová pomazánka je ale ještě lepší, uspokojíte tak i náročnější pánskou návštěvu. Vypečený bůček s bílým vínem vás nadchne a nebudete dělat masovou pomazánku už nikdy jinak. Uskladněné v patentové sklenici vám vydrží v lednici i delší dobu, pokud se ale dřív nesní. A zavařený vypečený bůček si můžete vzít i na delší výlet pod stan nebo na chalupu.

Masová pomazánka z bůčku uspokojí všechny strávníky (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Tento skvělý a zároveň velmi snadný recept na masovou pomazánku vás určitě nadchne a bůček už nebudete dělat jinak. Maso stačí nakrájet, zasypat solí, podlít vínem a pomalu péct. Hotovou pomazánku podávejte nejlépe na chlebu a s kyselou okurkou. Pokud si připravíte pečené maso dopředu a zavaříte ho do sklenic, můžete se vybavit i na delší cestu nebo budete mít připravené pohoštění pro nenadálou návštěvu.

Co potřebujeme:

  • 1 kg hezky prorostlého bůčku
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 3 lžičky soli
  • chléb nebo pečivo
  • nakládané okurky (cibulky, čalamádu,...)
Připravte si maso, sůl a bílé suché víno
Připravte si maso, sůl a bílé suché víno (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Jak vykouzlit famózní bůčkovou pomazánku

Bůček nakrájíme na větší kostičky, asi na tloušťku palce. Není nutná žádná přesnost a preciznost, celá porce se bude dlouho péct a upečené maso ještě rozmačkáme vidličkou. Myslete jenom na to, že čím větší kousky, tím déle se musí vypékat.

Nakrájejte maso na kostičky
Nakrájejte maso na kostičky (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Nakrájené kousky masa vložte do hlubšího pekáče, přidejte sůl a víno. Platí, že na 1 kg masa patří 3 lžíce soli a 150 ml vína. Při větším množství suroviny adekvátně násobte. Maso se solí promíchejte a podlijte bílým suchým vínem. Pečte na 130 °C při horkovzduchu, v normální troubě můžete teplotu zvýšit na 150-160 °C a průběžně maso a nastavení kontrolujte.

Posypte kousky masa solí
Posypte kousky masa solí (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Podlijte nakrájený bůček bílým vínem
Podlijte nakrájený bůček bílým vínem (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Kdy je to hotové poznáte podle toho, že se maso krásně odděluje od sádla a kostky se samovolně rozpadají. Maso nakonec vidličkou ještě rozmačkejte, aby se dokonale propojilo s výpekem.

Upečený bůček rozmačkejte vidličkou a promíchejte
Upečený bůček rozmačkejte vidličkou a promíchejte (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Ještě horkou masovou směs nalijte do uzavíratelných sklenic. Pro uskladnění masových jídel je nejlepší sklenice s víčkem, které má červenou těsnicí gumu.

Nalijte horký výpek do zavařovacích sklenic
Nalijte horký výpek do zavařovacích sklenic (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Naplněné sklenice nechte vychladit a poté skladujte v lednici. Pro cestování a výlety takto připravené maso ještě raději zavařte. Sklenici nepokládejte dnem vzhůru, aby tuk mohl zůstat hezky nahoře. Ztuhlý masový výpek podávejte ideálně s klasickým čerstvým chlebem a nakládanými okurkami. Můžete ho jednoduše namazat jako běžnou pomazánku.

Nebo si bůček upečte jen tak:

Publikováno: 1. 10. 2021, Autor: Silva Pokorná