Jedlé dárky jsou to nejlepší, co můžete věnovat. Vložíte do jejich výroby i svůj čas a lásku a budou vás i obdarovaného těšit dvojnásob. A týká se to i pečeného čaje. Nad jeho šálkem si obdarovaný vždy vzpomene na toho, od koho ho dostal. A když víčko stylově ozdobíte, bude opravdu skvělým dárkem pro mnoho příležitostí.
Co do pečeného čaje použít?
Na 6 sklenic pečeného čaje o velikost cca 200ml budete potřebovat 1,5 až 2 kg libovolného ovoce. Může to být všechno ovoce, které najdete v obchodě. Čaj může být jednodruhový i vícedruhový. Určitě ale nesahejte po banánech, ty totiž během pečení zčernají. Nejsou hezké na pohled a jejich chuť také není dobrá. Naproti tomu je dobrou volbou třeba rakytník. Dodá čaji hezkou barvu a pomůže vašemu zdraví. Jen jediná bobule obsahuje potřebnou denní dávku vitaminu C. Použít můžete s klidem i ovoce mražené. Můžou to být bobule – borůvky, maliny, apod.
Suroviny můžou být třeba následující:
- jablka
- hrušky
- citrony
- pomeranče
- rozinky
- sušený šípek
- třtinový cukr a bezinkový sirup, který nahradí část cukru
- hřebíček a několik hvězdiček badyánu
Ovoce je potřeba omýt a očistit, tedy zbavit jadřinců. Loupat ho není potřeba. To se týká i citrusů v bio kvalitě. Kůra dodá pečenému čaji ještě lepší vůni. Pak ho nakrájejte na menší kousky. To samozřejmě neplatí u drobného ovoce.
Pokrájené ovoce dejte do pekáčku a přidejte k němu další dobroty. Hrst rozinek, hrst sušených šípků. Nesmí chybět koření, které dodá tu pravou vánoční vůni. Na 1,5 kg ovoce to bude chtít asi 10 hřebíčků a pár hvězdiček badyánu. Nezapomeňte na skořici. Můžete použít celou i mletou, té tam přijdou 2 lžičky.
Teď ještě chybí cukr. Ovoce přisladí a zároveň slouží jako konzervant. Bude potřeba asi 0,5 kg cukru bílého nebo třtinového. Vhodný je jako sladidlo třeba i med. Jako konzervant můžete použít alkohol. Troška rumu poslouží stejně a dodá ještě krásnou vůni. A nemusíte se bát, že by čaj pak nemohly děti. Alkohol se během pečení vypaří. K doslazení a dochucení můžete ke směsi přidat i trochu bezinkového. A dodá zase i trošku své vůně.
Vše v pekáčku ještě podlijte troškou vody. Promíchejte. A vložte do trouby rozehřáté na 220 °C na 30 až 40 minut. Čas od času ho zkontrolujte, promíchejte a v případě potřeby ho podlijte, aby se nepřipálil. Troubu vypněte a můžete čaj nechat v troubě dojít.
Ještě horký čaj plňte do sklenic. Ty uzavřete a otočte je dnem vzhůru. Dávejte si ale pozor – bude vonět tak krásně, že budete mít pokušení ho sníst hned.
A aby byl jako vánoční dárek dokonalý, bude potřeba sklenice s pečeným čajem ozdobit. Z kousku látky, ubrousku nebo balicího papíru vystřihněte kruh tak, aby byl větší než víčko sklenice.
Pak budete potřebovat přírodniny, kterými víčko ozdobíte. Můžou to být čerstvě šípky, větvičky stromů a keřů. Taky si připravte ještě kousek šňůrky a tavnou pistoli. A můžete použít samozřejmě i další dekorace – dřevěné ozdobičky, mašličky, cokoli vás napadne. Tavnou pistolí můžete látku nebo ubrousek na víčko přilepit. Nebude vám z něj utíkat a zdobení bude rychlejší a příjemnější. Víčko pak ovažte šňůrkou nebo stužkou, použít můžete i přírodní provázek nebo třeba lýko. Vhodná je také gumička. Na víčko potom přilepte dekorace. Může to být i to, co jste dali i dovnitř, čerstvý šípek a plátek sušeného pomeranče.
Na sklenici pak vhodným fixem napište přání.
Lahodný nápoj pak připravíte jednoduše. Do hrnečku dejte několik lžiček směsi a zalijte je horkou vodou. Vychutnáte si jak nápoj, tak kousky ovoce v něm.
A vyzkoušeli jste už čaj z pivoňky?
Publikováno: 1. 10. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová