Čokoládové truffles: Kuličky s pomerančovým likérem v pistáciovém kabátku

Báječně sladká, čokoládová pochoutka, zastane na vašem stole i funkci podzimní dekorace. Ale ne na dlouho, je prostě skvělá! Čokoládové truffles...

Co budete potřebovat na 10 kuliček čokoládového truffles

  • 200 g kvalitní tmavé čokolády
  • 150 ml smetany ke šlehání pokojové teploty
  • 30 g másla
  • 1 polévková lžíce medu
  • 1–2 polévkové lžíce pomerančového likéru Cointreau
  • 1 čajová lžička pomerančového oleje (nemusí být)

Na ozdobení

  • 100 g sekaných pistácií
Čokoládové truffles 2
Čokoládové truffles 2 (Zdroj: Smart Press)

Jak na čokoládové truffles

1. krok

Jemně nasekanou čokoládu nebo čokoládové pecičky dejte s máslem do skleněné misky a ve vodní lázni za občasného zamíchání rozehřejte. Přidejte med a vymíchejte do hladka. Postupně přilévejte smetanu a míchejte tak dlouho, až vznikne hladká a lesklá hmota. Na závěr přidejte pomerančový likér. Máte-li doma přírodní pomerančový olej, klidně přikápněte pár kapek. Čokoládové kuličky tak získají báječnou pomerančovou chuť.

2. krok

Hotovou čokoládovou hmotu překryjte potravinovou fólií tak, aby fólie těsně přiléhala k povrchu čokolády, a dejte alespoň na 8 hodin zchladit. Pokud máte dostatečnou vůli, nechte čokoládu v lednici přes noc, vydrží dokonce až 3 dny. Takže na vás buď v klidu počká, nebo ji rychle vytáhnete, když se objeví nečekaná návštěva. Čokoládovou hmotu nechte asi 5 minut v pokojové teplotě a lžičkou nabírejte kousky, které v dlaních rychle vytvarujete do kuliček.

3. krok

Sekané pistácie nasypte na talířek, kuličky v nich obalujte a snažte se moc neujídat.

Prima tip

Když obalené kuličky naskládáte do papírových košíčků, budou se vám lépe přenášet. Pokud je servírujete hned, můžete je rovnou aranžovat na servírovací podnos a dozdobit příhodnou lesní dekorací.

Recepty a návody pocházejí z knihy Sladké bary Stáni Mutlové, vydalo nakladatelství Smart Press

Čokoládové truffles 3
Čokoládové truffles 3 (Zdroj: Smart Press)

S první kuchařkou na téma sladké bary v Česku se z vás hravě stane hvězda velkolepého večírku, dámské jízdy, dětské párty nebo netradičně pojatého Halloweenu! Vybírat můžete z 50 snadných i náročnějších receptů. Autorka poradí, jak sladkosti krok za krokem upéct, jak je nazdobit, a doporučí dekorace na sladký bar.

Dokonalé Sladké bary v knize vznikají za pomoci Frezia Fleur, studia, které působí na poli svatebního designu a květinové výzdoby svateb.

Autor:

Související k tématu