Nemáte chuť třeba na dobrou čínu, glazované brambory s bylinkami nebo křehké hovězí roštěnky? Vaření na víně nemusí dostávat prostor jen během dlouhých zimních večerů. Mezi lahodnými recepty, do kterých se přilévá víno, aby obohatilo chuť pokrmu, najdete i mnoho těch, které zvládnete za půl hodiny.
Čína s bílým vínem
Ingredience:
- 10 g chilli (čerstvé, v prášku nebo vločky)
- 1 lžíce solamylu
- 300-400 g kuřecích prsou
- 200 ml bílého vína
- 1 větší mrkev
- 1 menší červená cibule
- 1 zelená nebo červená paprika
- 1 lžíce sladké sójové omáčky
- 1 větší vejce
- špetka soli
- špetka sladké papriky
- 1 lžička koření na čínu
- slunečnicový nebo kokosový olej na smažení
Kuřecí prsa nakrájejte na menší kostky a dejte je do misky spolu s kořením na čínu, solamylem, solí, sójovou omáčkou a vajíčkem. Maso můžete (ale nemusíte) dochutit mletou paprikou. Vše zalijte bílým vínem, směs pečlivě promíchejte a nechte chvíli odpočívat. Mezitím si oloupejte mrkev na plátky, na větší kousky nakrájejte papriku i cibuli. Chilli papričku nakrájejte na kolečka. Cibuli osmažte na oleji a po chvíli přidejte mrkev, obě papriky a krátce orestujte. K orestované zelenině přidejte kuřecí maso a podlijte vodou. Vařte do měkka a podávejte s rýží nebo nudlemi.
Tip:
Místo tradičního bílého vína z hroznů můžete použít také bílé ovocné víno. Do číny se skvěle hodí třeba Angrešťák od české značky Rybízák.
Vínem glazované brambory s bylinkami
- 1,5 kg neoloupaných brambor
- 200 ml suchého bílého vína
- 200 g cukru krystal
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 4 polévkové lžíce nasekané petrželky
- 200 g másla
- 2 špetky soli
Brambory omyjte a vařte ve slupce ve vroucí osolené vodě 15-20 minut. Poté je slejte, nechte vychladnout a oloupejte. Na velké pánvi ohřejte víno spolu s cukrem a tymiánem. Víno přiveďte k varu a krátce povařte. Potom přidejte máslo a míchejte, za chvíli vám vznikne tekutý karamel. Na pánev přidejte brambory a míchejte, dokud nezískají zlatohnědou barvu. Na závěr je posypejte petrželovou natí, promíchejte a podávejte – samozřejmě se sklenkou bílého vína.
Tip:
Pro tento recept se hodí suché bílé víno, ale sladším také nic nepokazíte. A nemusí být jen z hroznů, vyzkoušejte třeba české ovocné víno Beziňák.
Hovězí roštěnky na červeném víně
Doba přípravy + vaření: 30 minut
Počet porcí: 2
Ingredience:
- 2 plátky hovězího roštěnce
- 50 g kuchyňské cibule
- 10 g másla
- 50 ml červeného vína
- 1 lžíce oleje
- půl čajové lžičky hladké mouky
- pepř
- sůl
Maso lehce naklepejte a okraje nařízněte. Roštěnky položte na pánev s rozehřátým olejem. Maso po obou stranách osmahněte tak, aby uvnitř zůstalo růžové. Poté je přeložte z pánve na nahřátý talíř. Olej slijte z pánve, dejte na ni máslo, na tenká kolečka nakrájenou cibuli a nechte zpěnit. Cibuli poprašte moukou, osmahněte, zalijte vínem a 1 polévkovou lžící vody. Za stálého míchání povařte. Teď už zbývá jen roštěnky osolit, opepřit, pokrýt cibulí a přelít šťávou. Podávejte s bramborami, ideálně šťouchačkami, nebo grilovanou zeleninou.
Tip:
Kvalitní červené víno dodá roštěnkám ten správný říz. Místo běžného vína z hroznů zkuste také Borůvčáka, Rybízáka nebo Višňáka - červená ovocná vína, která vás vezmou do nových chuťových dimenzí.
A ze zbylých korkových zátek od lahví si vyrobte praktický stojánek na fotky:
Publikováno: 13. 10. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce