Označení quiche (čti kiš) je pro nás někdy nevyslovitelné, ale jakmile zjistíme, co toto slovo znamená, půjde to jako po másle. Tradiční slaný koláč quiche pochází z Francie a je skvělý jako víkendové pohoštění pro návštěvu nebo se salátem jako lehká večeře. Ve spolupráci s gurmánským obchodem e-delikatesy.cz jsme si pro vás připravili španělskou obměnu tohoto oblíbeného koláče.
Quiche se třemi druhy španělského sýra
Ingredience:
Těsto:
- 350 g hladké mouky
- 250 g másla
- 1 vejce od šťastných slepic
- 3 lžíce vody
Náplň:
- 150 g manchego semicurado
- 150 g manchego curado
- 100 g machego anejo
- 400 ml smetany na šlehání
- 4 vejce
- sůl, pepř
- 200 g slaniny
- 100 g listového špenátu
- červená cibule
- tymián, barevná rajčata kumato a žlutá rajčata na ozdobu
Do mísy vsypejte prosátou mouku a sůl, přidejte na menší kousky nakrájené máslo. Z těchto ingrediencí vytvořte drobenkové těsto a postupně přidejte vejce a vodu a hněťte, dokud nebude směs krásně pružná. Poté nechte odležet v lednici alespoň 30 minut. Následně připravte náplň tak, že na pánvi orestujete cibuli a slaninu, osolíte a opepříte. Ve směsi lehce poduste listový špenát.
Ve větší misce smíchejte smetanu a vejce, do směsi přišlehejte nastrouhané 3 druhy manchega. Trochu nastrouhaného sýra si nechte na posypání koláče. Troubu si předehřejte na 180 °C. Těsto posypte lehce hladkou moukou a válečkem vyválejte na cca 1 cm silnou placku.
Vyválené těsto přeneste do formy a prsty přitlačte na stěnu formy. Těsto na dně propíchejte na několika místech vidličkou, vložte na něj alobal, do kterého nasypte například rýži nebo fazole. Propíchnutí těsta a zatížení rýží zabrání nafukování těsta. Takto připravené těsto pečte zhruba 15 minut, poté vyndejte alobal s rýží a dopečte ještě 5 minut. Do upečeného korpusu rozprostřete rovnoměrně náplň a posypejte zbylým sýrem. Rajčata na ozdobu upečte nakrájená na plechu zvlášť společně se snítkou tymiánu a nechte vychladnout, než jimi koláč ozdobíte. Celý quiche dejte vychladit alespoň na 2 hodiny, aby se lépe krájel.
Připravte si báječné pivní palačinky:
Publikováno: 24. 9. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce