reklama

Zelená je dobrá a platí to i u rajčat. Ochutnejte varianty tradičního ukrajinského salátu

S příchodem podzimu hrozí, že ne všechna rajčata, kterých se letos urodila spousta, stihla dozrát. Už teď se děsíte, že jich budete muset spoustu vyhodit? Zelených rajčat se není zapotřebí bát, nemusíte je ani vyhazovat. Poradíme vám, co dělat se zelenými rajčaty. Máme pro vás skvělý tip na jejich zpracování.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Salát ze zelených rajčat vám zachrání nedozrálou úrodu a v zimě přijde vhod (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

O zelených rajčatech

O zelených rajčatech jste se možná v zahradnických příručkách dočetli, že jsou jedovatá, protože obsahují solanin. Nepříjemnosti přitom mohou být způsobeny požitím 25 mg solaninu, které můžete najít i v jednom nezralém rajčeti. Obvykle však obsahuje méně než 2 mg solaninu. Navíc jejich tepelnou úpravou se množství solaninu v zelených rajčatech výrazně sníží. Zelená rajčata je proto dobré zakonzervovat. Třeba přesně tak, jak to tradičně dělají na Ukrajině. A právě tam jsme se inspirovali a přinášíme vám různé variace na jejich tradiční ukrajinský salát ze zelených rajčat, který je skvělou přílohou nejen ke grilovanému masu.

Zelená nedozrálá rajčata
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Zelená rajčata vás nemusí rmoutit, i ty totiž můžete využít k výrobě výtečného obědového salátu

Co na takový jednoduchý salát ze zelených rajčat budete potřebovat?

  • 2 kg zelených rajčat
  • 50 g soli
  • 500 ml vody
  • 150 g cukru
  • 100 ml octa
  • 40 ml oleje
  • 3 zavařovací sklenice
  • kuličky černého pepře, nové koření, hořčičná semínka, bobkový list

Rajčata nakrájejte na dílky (z jednoho rajčete asi osm dílků). Dejte je do mísy a zasypejte je asi 20 g soli. Důkladně vše promíchejte a nechte odležet na 8 až 10 hodin. Pak šťávu z rajčat slijte. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na kolečka. Nachystejte si vysterilizované sklenice, na jejichž dno nasypejte hořčičná semínka, 2 kuličky nového koření a 3 kuličky černého pepře a 1 bobkový list. Rajčata a cibuli pak rozložte po vrstvách do sklenic. Nakonec zalijte rajčata horkou marinádou uvařenou z vody, 30 g soli, octa a oleje. Následně sterilizujte (0,5 l -15 minut a 1l - 25 minut). Následně zavřete důkladně víčka, otočte je dnem vzhůru a přikryjte je dekou. Nechte je vychladnout.

Sterilovaná zelená rajčata
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Ukrajinský salát ze zelených rajčat může mít různou podobu. Ten nejjednodušší se připravuje pouze ze zelených rajčat

Na ukrajinský zimní salát se zelenými rajčaty potřebujete:

  • 1,5 kg zelených rajčat
  • 750 g červených rajčat
  • 750 g žlutých rajčat (pokud nemáte, tak 1,5 kg červených rajčat)
  • 1 kg cibule
  • 1 kg mrkve
  • 2 kg barevných paprik
  • 120 g soli (podle chuti)
  • 150 g cukru
  • 250 ml oleje
  • 100 ml octa
  • 1 polévková lžíce hořčice
  • bobkový list, 2 lžičky mletého černého pepře, nové koření
  • přidat můžete také česnek
  • pokud chcete pikantní podobu, tak i rozetřenou feferonku

Veškerou zeleninu umyjte, cibuli i mrkev zbavte slupky. Papriky zbavte semínek. Všechna rajčata nakrájejte na tenké plátky. Cibuli nakrájejte na půlkroužky. Mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle a papriku nakrájejte na nudličky. Vše dejte do jedné velké mísy, do níž dále přidejte ocet, sůl, hořčičná semínka a cukr. Vše důkladně promíchejte, přikryjte potravinovou fólií nebo víkem a nechte odležet přes noc. Druhý den do každé sterilizované sklenice vložte bobkový list, 3 kuličky nového koření a salát bez šťávy.

Potom do sklenice dodejte 1 polévkovou lžíci rostlinného oleje, černý pepř a nakonec každou sklenici rovnoměrně zalijte šťávou. Pokud vám šťáva dojde, přidejte do sklenic převařenou vodu. Sklenice dejte sterilizovat. Od doby varu vody v nádobě je tam sterilizujte 25 minut. Nakonec utáhněte pořádně víčka, otočte a zabalte do deky. Nechte tak, dokud sklenice nevychladnou.

Nakrájená zelená rajčata s nastrouhanou mrkví
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Zimní ukrajinský salát však může obsahovat i červená a žlutá rajčata, barevnou papriku a mrkev

Nevíte co s cuketami? Naložte si je!

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 17. 9. 2021, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.