Grilování ryb a jejich konzumaci považuje spousta lidí za zdravý styl stravování. Projevuje se to i zvýšeným objemem zkonzumovaných ryb, a to nejen mořských, ale především sladkovodních. Zkuste si ještě během teplých podzimních dnů vytáhnout gril a připravte si některý z našich nabízených receptů a uvidíte, že se grilovat dají sladkovodní ryby stejně dobře jako jiné druhy masa a že chutnají přímo božsky.
Grilování sladkovodních ryb
Sladkovodní ryby jsou, jak název napovídá, takové ryby, které žijí pouze ve sladké vodě. U nás se můžeme setkat především s kaprem obecným nebo s pstruhem duhovým, který obývá rychlejší tekoucí bystřiny. Dále se u nás vyskytuje amur bílý, candát obecný, cejn velký, jelec tloušť, jeseter velký, karas stříbřitý, lín obecný, mník jednovousý, parma obecná, plotice obecná, sumec velký, štika obecná, tolstolobik bílý, úhoř obecný nebo vyza velká. Je tu samozřejmě i spousta dalších druhů sladkovodních ryb, které jsme nejmenovali.
Tyto výše označené ryby se na našich talířích ale vyskytují častěji, jsou také více chovány v sádkách. Dopřát si proto dnes kvalitní sladkovodní rybu představuje spíš problém výběru. Čerstvou rybu z dobrého chovu si odnesete domů, tam si ji připravíte na grilu pro sebe nebo rodinu a přátele, stačí si jen vybrat. A aby byl váš výběr jednodušší, nabízíme vám několik zajímavých receptů na úpravu sladkovodních ryb na grilu.
Pstruh plněný pomerančem
Suroviny:
- 1 pstruh
- 5 plátků slaniny
- 1 pomeranč
- kousek másla
- mletá paprika na posypání
- 1 sáček koření "bylinkové máslo"
- sůl
- alobal
Pstruha očistíme, osušíme a osolíme. Zevnitř I zvenku posypeme kořením. Dovnitř vložíme 2 plátky másla a několik kousků oloupaného pomeranče. Na alobal si položíme plátky slaniny. Pstruha položíme na slaninu a zabalíme ho do ní. Navrch dáme trochu másla, zbytek pomeranče a jemně posypeme sladkou paprikou. Alobal dobře zabalíme tak, aby při grilování máslo nevyteklo. Grilujeme po dobu cca15 min. Potom rozbalíme alobal tak, aby nevyteklo máslo, a zkontrolujeme, zda je pstruh dobře propečený.
Grilovaný úhoř po asijsku
- 800 g čerstvého úhoře
- olej
- sůl
- bílý pepř
- olej
- sójová omáčka
- špetka wasabi
- lžička hořčičných semínek
- 1 lžička cukru
- ½ hrsti čerstvého koriandru
- limetka
Úhoře nakrájíme na 8 porcí, které z obou stran důkladně opepříme bílým pepřem a posolíme. Do misky si mezitím připravíme marinádu, ve které smícháme olej, sójovou omáčku, wasabi, cukr, hořčičná semínka, šťávu z ½ limetky a špetku nastrouhané limetkové kůry. Důkladně promícháme, aby se cukr rozpustil. Nakonec přidáme také najemno nasekaný koriandr a znovu promícháme. Plátky ryby vložíme do marinády na 24 hodin. Druhý den ještě každou porci úhoře podélně propíchneme třemi špejlemi – aby se maso na grilu příliš nesmrsklo. Úhoř na grilu má tendence se kroutit a maso by se tak nemuselo dobře propékat. Maso vložíme na gril a grilujeme 3-4 minuty z každé strany. V průběhu grilování potíráme maso zbylou marinádou.
Grilovaný kapr po novohradsku s česnekem
- zhruba půlku očištěného kapra (cca 800 g)
- 3 a více stroužků česneku
- 0,5 dcl oleje
- mletá paprika
- 1 špetka tymiánu
- sůl a pepř dle chuti
Kapra dobře omyjeme, důkladně zbavíme šupin a očistíme. Rybí maso nakrájíme příčně na kousky široké asi 3-4 cm a na několika místech nařízneme. Porce dokonale potřeme částí česneku utřeného se solí a do připravených zářezů vložíme plátky zbylého česneku. Rybí porce potřeme olejem smíchaným s paprikou, osolíme a opepříme, posypeme tymiánem a vložíme do zapékací mísy. Necháme minimálně dvě hodiny odležet v chladu. Odleželé ryby vložíme i se zapékací miskou pod gril a grilujeme, dokud není maso důkladně propečené.
Líni po ďábelsku
Suroviny:
- 2 vykuchaní líni
- citronová šťáva
- olej
- sůl
- hořčice
- kari
- mletá sladká paprika
- 1 sušená chilli paprička
- tymián
- 20 g másla
- 3 lžíce strouhanky
Líny ponoříme do vařící vody, po minutě vyjmeme, zbavíme šupin, vykucháme (pokud nekupujeme líny již vykuchané), opláchneme a rozdělíme na porce. Osolíme je, potřeme olejem, vložíme do rozehřátého grilu na rošt, potřený olejem a opékáme. Po chvilce je obrátíme, potřeme olejem z druhé strany, grilujeme 1 minutu. Pak je potřeme hořčicí, promíchanou s kořením a strouhankou, pokapeme citronovou šťávou, rozehřátým máslem a dogrilujeme, až je směs chřupavá. Podáváme s pečivem.
Ryby jsou výborné i uzené. Podivejte se jak na to:
Publikováno: 17. 9. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová