Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) je bylinka spojovaná s věčným mládím. Jedna legenda praví, že touhou šalvěje je udělat člověka šťastným a nesmrtelným! Aromatické, sametově hebké zelenošedé až stříbrošedé lístky jsou trpké až svíravě nahořklé, ovšem jejich protizánětlivé, antivirotické a antiobiotické účinky tenhle chuťový hendikep spolehlivě přebijí.
Jak se šalvěj lékařská pěstuje
U nás ve volné přírodě neroste, ale můžeme ji pěstovat na zahrádce nebo v květináči. Jedná se o vytrvalou silně aromatickou rostlinu, která dorůstá výšky asi 70 cm. Kvete nafialovělými květy, ale ne každým rokem. Tahle trvalka vyžaduje propustnou půdu a slunné stanoviště, přivítá vápnění půdy. Není náročná na zálivku, naopak v zimě musíme dát pozor na přemokření. Na zimu je potřeba rostlinu zakrýt, aby nevymrzla.
Proč a jak šalvěj lékařská léčí
Pro své účinky se sbírají listy v době, kdy není rostlina v květu, protože mají vyšší koncentraci účinných látek. Při umělém sušení by teplota neměla překročit 35 °C. Šalvěj obsahuje především silice s různým podílem cineolu, thujonu, kafru, borneolu a salviolu, třísloviny, triterpenoidy, hořčiny, laktony, saponiny, pryskyřice, vitaminy řady B a fytoestrogeny. Výborná je schopnost šalvěje čelit psychickému rozladění, protože posiluje nervovou soustavu Její protizánětlivé účinky se dají velmi dobře využít při nachlazení, zlepšují především odkašlávání. Šalvějový odvar s medem během krátké doby uleví, zbaví nosohltan hlenů. Šalvěj také zlepšuje trávení, zabraňuje průjmům. Omezuje pocení včetně toho psychického původu, proto se často užívá v klimakteriu. Harmonizuje střeva, žaludek, žlučník a menstruační cyklus. Pozor šalvěj dokáže u kojících žen zastavit laktační proces. Ve vyšších dávkách působí toxicky, ale při vodním výluhu nic nehrozí. Toxicitu vykazují alkoholové a olejové výluhy, když přeženeme přípustné množství.
Odvar ze sušené nebo čerstvé šalvěje (stačí nechat projít lístky šalvěje krátce varem a nechat 15 vyluhovat) můžeme využít jako kloktadlo, které pomáhá při bolestech v krku a navíc dezinfikuje ústní dutinu;. je to dobrá prevence proti kazivosti zubů, zbavení se aftů, a zaléčení vytrženého zubu, ale také paradentozy.
Domácí šalvějový sirup
Vhodná varianta pro zpracování šalvěje, kterou si pěstujeme doma, protože do jídla ji tolik nespotřebujeme a na kloktání ústní dutiny a krku stačí odvar z tří lístků.
Co budeme potřebovat
- 300-400 g čerstvé šalvěje
- 1 kg cukru
- 4 lžíce citronové šťávy
- špetku skořice
- vodku
Jak na to
1. krok
Čerstvou šalvěj dobře omyjeme, nadrobno nakrájíme, vložíme do1 litru vroucí vody a asi 1 – 2 minuty povaříme.
2. krok
Potom zakryjeme a necháme vyluhovat nejlépe jeden celý den.
3. krok
Následně výluh přecedíme skrz husté sítko a lístky důkladně vyždímáme.
4. krok
Do scezeného výluhu přidáme cukr (nejlépe třtinový), může být i o něco méně, ale měl by se dodržovat poměr jeden díl cukru a jeden díl tekutiny. Směs pomalu vaříme do konzistence sirupu. Do zhoustlé kapaliny přidáme citronovou šťávu a špetku skořice, obojí působí jako konzervant. Důkladně promícháme.
Prima tip
Nádobu, v které si sirup budeme skladovat, prolijeme vodkou, prodloužíme tak životnost sirupu. V lednici sirup vydrží přibližně jeden rok. Užívá se v případě potřeby 1 lžička třikrát denně v nápoji. Šalvějový sirup není určený k trvalému užívání a nehodí se pro malé děti.
Publikováno: 29. 9. 2017, Autor: Zdena Nováčková, Profil autora: Zdena Nováčková