reklama

Aktivní život i se strašákem jménem laktózová intolerance

Patříte-li mezi ty, kteří se mléčným výrobkům obloukem vyhýbají, a ne zrovna proto, že vám nechutnají, pak vás zaujmou následující řádky. Nevolnosti, křeče v břiše, či dokonce kožní problémy a dušnost, to vše může způsobit mléko a mléčné výrobky. Za těmito problémy stojí buď intolerance na laktózu, či alergie na mléčnou bílkovinu, které dokážou každodenní stravování pěkně zkomplikovat.

Laktózová intolerance neznamená konec aktivního života (Zdroj: Zdravé stravování)

Intolerance na laktózu

Laktózovou intolerancí trpí přibližně 10 % české populace, a přestože dokáže nepříjemně potrápit, není pro nás ze zdravotního hlediska nebezpečná. Jejími typickými příznaky jsou nevolnosti, křeče v břiše, nadýmání, průjem či zácpa. Co za těmito problémy skutečně stojí? Na vině je metabolická porucha, kdy naše tělo není schopno částečně či úplně zpracovat mléčný cukr laktózu. Důvodem je nedostatek enzymu laktázy, kterým je mléčný cukr laktóza štěpený. Pokud je tento enzym v našem těle málo účinný, laktóza se nerozloží, jak by měla a místo toho se přemístí do tlustého střeva, kde začne vytvářet neplechu. Míra, v jaké pociťujete obtíže, závisí jednak na množství zkonzumované laktózy, ale především na množství a aktivitě enzymu.

Mléko
Laktózovou intolerancí trpí přibližně 10 % české populace (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Alergie na mléčnou bílkovinu

Alergie na bílkovinu kravského mléka (ABKM) je problém již závažnější, než výše zmíněná intolerance, a lidské zdraví opravdu ohrožující. Jejími častými projevy jsou bolesti břicha, průjem mnohdy doprovázený krví, vyskytnout se mohou ekzémy, kopřivka, či dýchací potíže. Zatímco laktózová intolerance postihuje převážně dospělé jedince, ABKM trápí především děti do 3 let věku. Máte-li na alergii podezření, rozhodně navštivte lékaře. „Diagnostika ABKM se provádí pomocí eliminačně-expozičních testů a pokud vyjdou vaše výsledky pozitivně, je nutné dodržovat bezmléčnou dietu s vyřazením nejen výrobků s obsahem kravského mléka, ale také kozího či ovčího. Všechna tato mléka mají podobnou alergenicitu,“ upozorňuje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Etiketa napoví

Dnešní doba přináší mnoho možností v oblasti stravování, na trhu je dnes řada výrobků vhodných pro bezlaktózovou dietu. Tyto produkty nesou označení „bezlaktózový“ či „lactose free“ a je opravdu z čeho vybírat. „Jste-li odkázání na bezmléčnou dietu, pozor si dávejte na první pohled bezpečné produkty, které však skrývají mléko, patří sem například instantní sypké směsi, koláče, zákusky, zmrzlina, čokoláda, kukuřičné lupínky, sladké a slané pečivo, či dokonce i léky. Zvýšené opatrnosti a čtení etiket se zkrátka nevyhnete,“ doplňuje Gabriela Salichová ze společnosti Semix Pluso. Při nákupu hledejte sekci speciální výživy, kterou najdete již téměř v každém větším obchodě. Potraviny pro specifické stravovací potřeby mají vždy své oddělené místo, vlastní oddíl či regál. 

Mléčné výrobky
Dnešní doba přináší mnoho možností v oblasti stravování, na trhu je dnes řada výrobků vhodných pro bezlaktózovou dietu (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Bezmyšlenkovité vyřazování mléčných výrobků

Trápí-li vás laktózová intolerance, neznamená to, že jste odkázáni pouze na bezlaktózové produkty, jako je tomu v případě alergie na mléčnou bílkovinu. „Lidé často při potížích s konzumací mléka a mléčných výrobků automaticky sáhnou bez řádné laboratorní diagnostiky aktivity laktázy po krajním řešení, které spočívá v absolutním vyloučení těchto výrobků z jídelníčku. Obsah laktózy v mléčných výrobcích se odvíjí od technologického zpracování. Při fermentaci dochází k poklesu laktózy o 20-30 %, proto třeba tvaroh nemusí představovat problém. Při výrobě sýrů majorita laktózy přechází do syrovátky, takže obsah laktózy v tvrdých sýrech je skoro nulový,“ upozorňuje Mgr. Kateřina Šimková.

Gurmánské pochutnání

Výrobci dnes na poptávku různých dietetických potravin reagují a díky tomu se i při bezlaktózové dietě nemusíte rozloučit ani s dobrotami ani se zdravým mlsáním. Letos výrobci na trh přinesli novinku v podobě jedinečného produktu Ovsánek, který vypadá jako jogurt, ale jogurt to není. Jedná se o nemléčný zakysaný výrobek z klíčeného ovsa, který představuje novou alternativu pro pravidelnou konzumaci probiotických kultur přirozenou cestou.

Ovsánek si mohou dopřát všichni včetně alergiků na mléčnou bílkovinu, veganů i celiaků. Jeho zajímavá konzistence i chuť vás překvapí. Ovsánek získal Čestné uznání poroty v anketě Volba spotřebitelů 2021, ve které se stal novinkou roku v kategorii bezlaktózových potravin. Vyzkoušet můžete Natural verzi, či ochucené varianty Jahoda a Meruňka.

Ovsánek Jahoda
Ovsánek Jahoda, nemléčný zakysaný výrobek z klíčeného ovsa, je volbou spotřebitelů (Zdroj: SEMIX PLUSO, spol. s r.o.)

Víte, že i psi mohou mít alergie?

Publikováno: 22. 9. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce