reklama

Vyměňte při grilování fádní kečup či tatarku za novou pochoutkou z vína

Grilování na podzim má své kouzlo. Není už takové horko, ubývá i otravný hmyz, který se vám snaží uletět s propečenou klobásou, a do limonád vám nepadají vosy. A přesto máte pocit, že té vaší grilovačce něco chybí? Zkuste si vylepšit repertoár pochutin. K masu přeci nemusíte neustále používat BBQ omáčky na deset tisíc způsobů, zprofanovaný kečup nebo tatarku. Co ochutnat vinné želé, které se k masu hodí opravdu dokonale?

Vylepšete si grilování s novou pochoutkou (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Vinné želé

Je tu doba sklizně hroznů a je proto ideální čas pro výrobu vinného želé. Jedná se o zajímavou pochoutku, která může ozvláštnit vaše grilovačky v přírodě. Vinné želé se totiž náramně hodí právě k pečenému nebo grilovanému masu.

Hroznové víno

Hrozny jsou plody vinné révy, která se pěstuje i v našich podmínkách ve vybraných teplých lokalitách (jižní Morava, Roudnicko a Litoměřicko, Mělnicko). Plně vyzrálé hrozny se používají jednak k přímé konzumaci a dále pak na výrobu vín, k sušení a nakládání. 

Hrozny
Hrozny jsou plody vinné révy (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Výroba želé

Co budeme potřebovat:

  • 0,5 kg zralých hroznů vinné révy
  • 0,25 kg hrušek
  • 0,25 kg želírovacího cukru
  • 4 chilli papričky
  • 4 tobolky kardamomu

Hrušky zbavíme jádřinců a stopky, z hroznů odstraníme pecičky.

Krájení
Vše rozkrájíme na menší kousky (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Hrušky
Použijeme spíše měkčí hrušky (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Všechno ovoce omyjeme a nakrájíme na přibližně stejné drobnější kousky. Vše dáme do kastrolu, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka asi ¼ hodiny.

Vaření
Ovoce dáme do kastrolu a vaříme (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Chilli papričky nasekáme nadrobno a přidáme společně s kardamomem k rozvaru v kastrolu. 

Chilli
Doplníme chilli papričkami (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Když je směs dostatečně rozvařená, sundáme kastrol z plotny a směs dobře rozmixujeme ponorným mixérem. 

Mixování
Směs rozmixujeme dohladka (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Do směsi pak nasypeme želírovací cukr a přidáme trošku octa, který bude sloužit jako konzervant. Povaříme 5 minut a horkou směs plníme do zavařovacích skleniček. Takovouto směs můžeme připravovat jak z hroznů bílých, tak i červených. Chuť je příjemně sladká s jemným pikantním nádechem. 

Želé z hroznového moštu nebo šťávy

Suroviny:

  • 1 láhev hroznového moštu
  • želírovací cukr
  • kyselina citronová

Hroznový mošt si můžeme vyrobit tak, že hrozny ručně vymačkáme přes jemné síto, případně jej získáme za pomoci odšťavňovače. V domácích podmínkách bude ale nutné nechat získanou hroznovou šťávu odstát, aby se usadil kal a ten poté přefiltrovat. Díky tomu bude výsledné želé čiré bez příměsi ovocné vlákniny. Pokud máme takto připravenou hroznovou šťávu, smícháme ji pak jen s želírovacím cukrem podle udaného poměru a 5 minut povaříme. Přidáme cca půl lžičky kyseliny citronové, která nám poslouží jako konzervant. Necháme vychladnout a ztuhnout.

Toto želé z hroznové šťávy můžeme ozvláštnit přidáním bylinek. Velmi dobře se s želé snoubí máta, šalvěj nebo levandule. Určitě ale nic nepokazíme ani např. meduňkou, echinaceou nebo rakytníkem. Záleží na tom, jakým bylinkám a chutím dáváme přednost. Želé z hroznové šťávy nebo z moštu je výborným doplňkem nejen k čerstvému pečivu, ale také k trvanlivým sýrům, paštikám nebo jako doplněk sladkých marinád na maso. 

Hroznové želé
Želé můžeme vyrobit z hroznového moštu nebo šťávy (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Želé z bílého vína

Želé lze vyrobit i z vína. Je zcela lhostejné, o jakou jde o odrůdu. Protože se ale jedná o alkoholický nápoj, musíme očekávat zcela jinou chuť než při přípravě želé z čerstvých hroznů. Takový vinný gel je skvělou pochutinou především pro dospělé, protože obsah alkoholu nezmizí ani při přípravě želé. 

Suroviny:

  • 0,5 l červeného vína s ovocnější chutí
  • 500 g želírovacího cukru
  • 150 ml šťávy z pomerančů
  • 4 kousky celé skořice
  • semínka ze 3 badyánů
  • 7 ks hřebíčků
  • na špičku nože kardamomu
  • na špičku nože nového koření

Víno nalijeme do kastrolu, přidáme želírovací cukr a na mírném plamenu zahříváme. Mezitím vylisujeme šťávu z pomerančů (lze použít i 100 % pomerančový džus). Pomerančovou šťávu přidáme k vínu a doplníme kořením. Pomalu vaříme asi 7 minut. Potom necháme vychladnout a přelijeme dosud tekuté želé do skleniček. Zde necháme dokonale ztuhnout. Chuť i barva tohoto želé bude ovlivněna odrůdou, kterou jste si na výrobu vybrali. Vhodná jsou jak ovocná vína, tak vína ušlechtilá, červená, bílá i růžová. Je možné použít i vína šumivá. Pokud chcete vyrobit opravdu kvalitní a chuťově vyvážené vinné želé, použijte víno portské nebo madeirové.

Vinný gel
A nechcete vyzkoušet také vinný gel z ušlechtilého vína? (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Už jste vyzkoušeli opilý ananas?

Publikováno: před týdnem, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová