Levandule je skvělá bylinka, která má široké spektrum použití nejen v kosmetice, ale také v kuchyni. Kromě nejrůznějších likérů si můžeme vyrobit nejrůznější džemy a marmelády právě s příchutí levandule. Neotálejte, v těchto dnech je na výrobu levandulových džemů a marmelád nejvyšší čas.
Domácí levandulový sirup
Potřebujete:
- 100 g levandulových květů (nebo jiných bylinek)
- 1 BIO citron
- 200 g BIO třtinového želírovacího cukru
- 1 lžička kyseliny citronové
- 150 g třtinového cukru
Květy oberte ze stonků (100 g odpovídá asi čtyřem hrstem květů) a vložte na dno hrnce. Citron pokrájejte na tenké plátky a vyskládejte na květy. Zalijte 1 l převařené zchladlé vody a nechte pod pokličkou louhovat přes noc nebo lépe celých 24 hodin. Sceďte květy přes plátýnko a vyždímejte je, co to půjde. Do tekutiny přidejte cukr, želírovací cukr a kyselinu citronovou, začněte svářet a míchat, dokud se vše nerozpustí. Zredukujte tekutinu asi o třetinu, slijte sirup do hermeticky uzavíratelných lahviček, otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout.
Ostružinový džem s levandulí
Co potřebujete:
- 500 g ostružin
- 200 g třtinového cukru (nebo dle chuti)
- 1 citron
- 2–4 snítky levandule (nebo 1–2 lžičky sušené)
- 2 lžičky ovocného pektinu
Nejdříve si připravte sklenice, musí být čisté, ideálně i vyvařené. Stejně tak víčka, ty můžete navíc potřít lihem/čistým alkoholem, a tím je sterilizovat. Ostružiny omyjte a rozmixujte s polovinou cukru. Rozmixované ostružiny propasírujte, ať je zbavíte zrníček, ale pokud vám zrníčka v marmeládě nevadí, lze tento krok vynechat. Propasírované ostružiny s cukrem přiveďte k varu, přidejte zbývající cukr, levanduli a šťávu z citronu a na mírném plamenu nechte chvilku povařit (stačí jen pár minut, než se cukr rozpustí). Poté přidejte ovocný pektin smíchaný se lžící cukru a v džemu důkladně rozmíchejte.
Nechte ještě 5–10 minut mírně společně povařit (ale nevařte celkově déle jak 20–30 min, protože po dvaceti minutách vaření se ničí v ovoci vitaminy). Zkoušku tuhosti můžete udělat tak, že na studený talíř kápnete trochu horkého džemu, necháte vychladnout, a pokud nestéká, je dokonalý. Pokud se vám zdá až moc řídký, klidně přidejte ještě špetku pektinu. Hotový džem nalijte ještě horký do připravených skleniček, ihned je zavíčkujte a obraťte na 15 minut dnem vzhůru (skleničky můžete na závěr ještě i klasicky zavařit v trošce horké vody nebo v troubě).
Tip:
Džem můžete udělat i s pomocí Jamfix 3:1. V tomto případě vynechte pektin a uberte cukr na cca 50–100 g. Ten rozmícháte s JamFixem a v polovině vaření vmícháte do džemu.
Borůvkovo-levandulový sirup
Co potřebujeme:
- 0,5 l borůvek
- 300 g třtinového želírovacího cukru
- 0,5 lžičky kyseliny citronové
- pár stonků levandule
- půlka citronu
- případně voda na zředění
Den předem prosypeme borůvky želírovacím cukrem a pořádně rozmačkáme, aby pustily šťávu. V tuto chvíli rovnou přidáme kyselinu citronovou a vše, čím chceme sirup dochutit a necháme přes noc odležet v chladu. Želírovací cukr zajistí, že sirup z něj bude krásně hustý. Druhý den směs pořádně přecedíme, zředíme vodou dle svých preferencí a chuti, svaříme a plníme do sterilizovaných lahviček. Hrdla i víčka otřeme alkoholem, uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru až do vychladnutí. Tímto univerzálním receptem lze zužitkovat téměř jakékoli ovoce. Větší kusy jen místo rozmačkání nadrtíme tyčovým mixérem.
Vyrobte si báječnou levandulovou zmrzlinu:
Publikováno: 16. 9. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce