Delikátní smraďoch (nejen) k bílému vínečku

Ke sklence lahodného bílého vína se hodí zakousnout něco dobrého. Své zkušenosti s tím má i paní Marie Drobiličová z jihomoravského Hlohovce, která nám poodhalí svůj skvělý, i když aromaticky poněkud výrazný recept ze svého rodinného stříbra na talíři.

Smraďoch 5
Smraďoch 5 (Zdroj: archiv FTV Prima)

Co budeme potřebovat

  • 400 g eidamu
  • 400 g jemného točeného salámu
  • 1 cibuli
  • 2 vejce
  • 400 g romaduru
  • kmín
  • mletou sladkou papriku
Smraďoch 6
Smraďoch 6 (Zdroj: archiv FTV Prima)

Jak budeme postupovat

1. krok 

Eidam nastrouháme najemno na čistou pracovní plochu. Točený salám oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a přidáme k nastrouhanému sýru.

Smraďoch 1
Smraďoch 1 (Zdroj: archiv FTV Prima)

2. krok 

Ke směsi  přisypeme najemno pokrájenou cibuli a rozklepneme obě vejce. Navrch přidáme romadúr a vše rukama rozmělníme a důkladně promícháme, až nám vznikne jednolitá hmota.

Smraďoch 2
Smraďoch 2 (Zdroj: archiv FTV Prima)

3. krok

Hmotu přemístíme do hlubšího pekáče a rukama zformujeme po celé jeho délce do tvaru šišky.

Smraďoch 3
Smraďoch 3 (Zdroj: archiv FTV Prima)

4. krok

Posypeme kmínem a mletou paprikou. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 °C zhruba třicet minut.

Smraďoch 4
Smraďoch 4 (Zdroj: archiv FTV Prima)

Upečeného „smraďocha“, který v sobě svou linoucí se vůní nezapře romadur, servírujeme na stůl ihned po upečení přímo v pekáči. Každý strávník si nabírá vidličkou přímo z pekáčku, zakusuje chléb a splachuje dobrým vínem.

Související k tématu