reklama

Vyzkoušejte našich 6 receptů ze superzdravé červené řepy

Červená řepa je báječnou zeleninou se širokým použitím. Celkem snadno se pěstuje, můžeme ji skladovat po celou zimu a na talíři chutná prostě skvěle. Dá se upravit na milion nejrůznějších způsobů. Můžeme ji jíst zasyrova i tepelně upravenou. Obsahuje spoustu vitaminů i zdraví prospěšných látek a na našem jídelníčku by se měla objevovat co nejčastěji. Pojďme se inspirovat těmi nejbáječnějšími recepty.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Červenou řepu nemusíme jen nakládat. Vyzkoušejte i další recepty (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Červená řepa se relativně dlouho vaří, a proto s časem na vaření počítáme. Čím jsou bulvy větší, tím se vaří déle. Velké bulvy vaříme až 60 minut. Dobu varu výrazně urychlí tlakový hrnec, kdy se doba pohybuje v průměru okolo 15 minut. Pokud chceme řepu po uvaření dále zpracovávat, tak ji nikdy neloupeme dopředu, ztratila by na chuti a přišli bychom o spoustu lahodné šťávy. Před vařením řepu pouze omyjeme, očistíme a vaříme vcelku. Jestli jsou bulvy již uvařené, můžeme testovat dřevěnou špejlí nebo tenkým nožíkem. Stačí pouze zapíchnout do řepy, tím velmi snadno poznáme, zda je uvnitř již měkká nebo ne.

Uvařenou řepu loupejte po zchladnutí. Slupka se loupe velmi snadno, dá se krásně stáhnout. Řepa obsahuje velmi silné barvivo a proto, pokud chcete zachovat krásně bílé nehty, se doporučuje pro loupání a další manipulaci s řepou, třeba strouhání na struhadle, nasadit gumové rukavice.

Zajímavost

Červenou barvu řepy způsobuje rostlinné barvivo betain. Řepnou šťávou se dobarvuje v potravinářství i celá řada potravin, jako jsou jogurty, ovocné šťávy, sirupy, jogurty a mnoho dalších. Po konzumaci řepy nás může polekat i barva vlastní moči, která se zbarví do odstínů růžové. Nejedná se o žádnou známku nemoci, je to pouze barvivo, které obchází z našeho těla

Řepná lahůdka inspirovaný syrskou kuchyní

  • 3 středně velké řepy
  • 3-4 stroužky česneku
  • 2 lžíce tahini
  • sůl, pepř a citronová šťáva podle chuti
  • mletý koriandr a římský kmín
  • panenský olivový olej
  • listová petrželka nebo čerstvý koriandr

Uvařenou řepu nastrouháme na velmi jemném struhadle, přidáme ostatní ingredience i prolisovaný česnek. Nejlepší je průběžně ochutnávat a kyselost, případně slanost, přizpůsobit naší chuti. Vše můžeme také zpracovat v kuchyňském robotu nebo mixéru. Hotovou směs naservírujeme na pěknou misku, pokapeme olivovým olejem a posypeme nasekanou petrželkou nebo koriandrem. Výsledná dobrota je krémovité, jemné konzistence a ideálně se hodí jako dip na pita chléb, stejně jako hummus. Můžeme ji použít i jako pomazánku nebo ji přidat k talíři pečené zeleniny.

Pomazánka
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Pomazánka/dip z červené řepy

Řepná šťáva – elixír zdraví

Jako detoxikační kůru bychom si měli celou letní sezonu denně připravit čerstvou vylisovanou šťávu z řepy. Aby nebyla šťáva tolik silná, můžeme ji zředit vodou. Výborná je i kombinace s jiným vylisovaným ovocem, dobrá jsou jablka nebo hrušky. Ještě zdravější jsou ale zeleninové kombinace, jako například celer, petržel, mrkev, rajčata či okurka. Poměr a zastoupení jednotlivých složek je jen na vás, řepa by ale měla být dominantní. Řepnou šťávu je úplně nejlepší popíjet celoročně. Mimo sezonu využijeme uskladněnu řepu. Řepa nám pomůže posílit imunitu, dodá vitaminy a pomůže zvládat zimní nachlazení.

Řepná šťáva
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Řepná šťáva je hotovým elixírem pro naše zdraví

Salát z červené řepy s ořechy

  • 2 středně velké bulvy řepy
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g sýru feta
  • 2 lžíce řeckého jogurtu
  • 1-2 lžíce tekutého medu
  • sůl a pepř
  • citronová šťáva podle chuti
  • hrst vlašských ořechů, libovolné bylinky na posypání

Červenou řepu uvaříme ve slupce doměkka. Po vychladnutí ji oloupeme a nastrouháme. Řepu smícháme s na kostičky nakrájeným sýrem feta. Přidáme k tomu prolisovaný česnek a smícháme s bílým kvalitním jogurtem a citronovou šťávou. Podle chuti přidáme pepř a sůl. Na mírném plamenu na pánvi zlehka opražíme ořechy, můžeme je i posypat třtinovým cukrem nebo přidat trochu medu a nechat je zkaramelizovat. Po vychladnutí ořechů jimi posypeme salát v misce. Přidáme i libovolné nasekané bylinky. Servírujeme ihned nebo po vychlazení.

Salát
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Červená řepa se sýrem feta

Pečená řepa se sýrem

  • 400 g červené řepy
  • 200 g sýra (balkán/mozzarella, feta, ovčí nebo kozí sýr) 
  • 150 g čerstvého špenátu
  • 2 lžíce sezamu
  • mletý pepř, sůl
  • čerstvý tymián, římský kmín
  • ocet, olivový olej
  • 3 ředkvičky nakrájené na plátky
  • ořechy podle chuti
  • jedna hrst čerstvého polníčku

Oloupanou  řepu nakrájíme na malé kousky a vložíme do olejem vymazaného pekáče. Řepu okořeníme pepřem, solí, kmínem, tymiánem a pokapeme olejem. Pekáč dáme do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme 40-50 minut, než bude řepa téměř měkká. Podle potřeby můžeme v průběhu pečení i lehce podlévat vodou. K téměř upečené řepě přidáme listy čerstvého špenátu a dvě lžíce sezamových semínek, promícháme a pečeme ještě 10 minut. Vyndáme z trouby a promícháme s kostičkami sýra a ředkvičkou. Nakonec prosypeme lístky polníčku. Podáváme teplé jako výborné samostatné jídlo nebo po vychladnutí jako salát.

Pečená řepa
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Výborná je řepa pečená

Nakládaná červená řepa

  • 1,5 kg červené řepy
  • 100 g křenu

Nálev:

  • 250 ml octu
  • 1 l vody
  • lžička mletého pepře, lžička soli
  • 3 bobkové listy
  • lžíce fenyklu
  • 4 lžíce cukru

Červenou řepu uvaříme do měkka. Po vychladnutí ji oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle, můžeme jí i nakrájet na kostičky. Křen rozstrouháme nadrobno. Skládáme do čistých a suchých sklenic, prokládáme strouhaným křenem a zalijeme svařeným nálevem. Řepu sterilujeme 20 minut při 80 °C. Můžeme ji i ve sklenicích uložit do lednice a konzumovat nezavařenou. Je velmi osvěžující a vydrží asi tři týdny. Nakládaná červená řepa je výborná ke každému jídlu.

Luxusní polévka z červené řepy

  • 500 g červené řepy
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • 1 mrkev, 1 cibule
  • 2 menší brambory
  • kousek celeru
  • lžička soli
  • bobkový list 1-2 kousky, 3 kuličky nového koření
  • 2 lžíce másla
  • zakysaná smetana
  • 2 lžíce jablečného nebo balsamicového octa
  • 2 lžíce domácího kečupu nebo 1 lžíce rajčatového protlaku

Uvařenou řepu nastrouháme na hrubém struhadle, vložíme do hrnce na kousek másla, zalijeme octem a osolíme. Zakryjeme pokličkou a na mírném plamenu dusíme 30 minut. Připravíme si druhý hrnec, do kterého dáme nadrobno pokrájenou zeleninu, domácí kečup nebo protlak, koření, sůl a zalijeme již hotovým vývarem. Vaříme spolu, dokud zelenina není měkká. Poté vyndáme koření a bobkové listy a přidáme hotovou podušenou řepu. Dosolíme, opepříme, můžeme přidat i třtinový cukr a povaříme ještě asi 5 minut. Nakonec odstavíme a přidáme zbylé máslo. Na talíři servírujeme se lžící zakysané smetany a posypané bylinkami, nejlépe se hodí kopr nebo tymián.

Polévka
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Polévka z červené řepy

Podívejte se, jaké druhy červené řepy známe:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 3. 9. 2021, Autor: Daniela Dušková, Profil autora: Daniela Dušková