reklama

Polévky z hokaido dýně zahřejí po těle i na duši, vyzkoušejte naše recepty

Dýňová polévka je hitem podzimu, ale proč se na to nepřipravit už teď? Hokaido dýně jsou v obchodech k dostání celoročně a polévky z nich jsou stejně dobré jako z těch ostatních. Připomeneme vám několik receptů na dokonalé krémové dýňové polévky i to, jak od sebe dýně rozeznat.

Vyzkoušejte naše recepty na polévky z dýně hokaido (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Hokaido dýně a ty ostatní

Dýně patří do skupiny tykví a její botanický název je tykev obecná. Jedná se o jednoletou rostlinu keříčkového vzrůstu. Velké květy jsou žluté barvy. Vzhledem k velkým rozdílům u bobulí této dýně se tato rostlina člení na několik variet:

  • Cucurbita pepo, varieta giromontiina – cukety a kabačky 
  • Cucurbita pepo, varieta patissonina – patizony
  • Cucurbita pepo, varieta oleifera – tykev neboli dýně olejná

Má výjimečnou chuť a svoji kalorickou hodnotou se blíží bramborám. Obsahuje až 90 % vody. Plodem je známá dýně, která může mít různý tvar a zabarvení. Obsahuje celou řadu užitečných látek. Z vitaminů můžeme uvést betakaroten, vitaminy C, D, E a z vitaminů skupiny B pyridoxin, cyanocobalamin, thiamin, riboflavin a niacin. Z minerálů obsahuje sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, zinek či mangan. Obsahuje i základní stavební kameny potravy, což jsou cukry, bílkoviny a tuky. Z dalších látek obsahuje nenasycené mastné kyseliny či vlákninu.

Dýně 1
Dýně obsahují mnoho vitaminů a důležitých látek (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Rozdělení dýní

Dýně obecná je u nás je nejčastěji pěstovaným druhem. Její vyzrálé plody dosahují hmotnosti až několika desítek kilogramů. Vhodná je k vaření i kompotování. Špagetová dýně je pravděpodobně vůbec nejchutnější dýní, která svůj název získala kvůli svému tvaru, její plody jsou totiž šišaté a kulovité. Výborně se hodí na vaření, a to především díky své chutné dužině. Dýně Hokaido patří mezi největší zeleninové delikatesy, pochází z japonského ostrova Hokkaidó. Má sladkou chuť, jež se podobá bramborám nebo pečeným kaštanům, a řadí se k nejmenším pěstovaným dýním vůbec, dosahuje totiž hmotnosti přibližně jen 0,7 až 2,5 kilogramu.

Barvu mívá od žluté až po sytě oranžovou, někdy je ale rovněž bělavě stříbrná nebo tmavě zelená. Dužinu má oranžovou. Dýně hokaido je známá především díky svým pozitivním účinkům na lidské zdraví. Nachází se v ní totiž spousta vitaminů a minerálů, napomáhá při onemocněních srdce, žaludku, ledvin, sleziny, slinivky břišní i prostaty. Je vhodná do krémových polévek či omáček, využívá se i jako náhražka nezdravých příloh. Možné je i ji zavařovat, vytvářet z ní kompot, džem či povidla.

Červené a zelené Hokaido: nejrozšířenějším druhem Hokaida je u nás červené UchikiKuri. Jeho vynikající dužina je vhodná na vaření, ale také pro přípravu kompotů. Oblíbeným červeným hokaidem je také dýně Potimarron, která je o poznání větší než Uchiki Kuri a svým tvarem více připomíná hrušku. Taktéž má velké spektrum využití v kuchyni. Oba druhy dýní mají shodnou vegetační dobu, která činí 95 dní. Podobnou chuť jako červená Hokaida mají také zelená Hokaida. Například Hokkori neboli kaštanová dýně má vynikající dužinu, stejně tak Buttercup Bonbon, jehož dužina je ještě o něco hutnější.

Německá centýřová dýně je velice vhodná na kompotování. V našem mírném klimatu se jí proto velice daří a její pěstování vůbec není složité ani náročné. Olejová dýně je známá pro svá vynikající semínka v podobě dřevnatých slupek. Její semínka je nejdříve potřeba řádně usušit. Nachází se v nich celá řada vitaminů a minerálů. Dýňová semínka pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, tlak i riziko infarktu a mrtvice. Dobrým pomocníkem jsou také při boji proti problémům s prostatou. Rovněž potlačují bolesti hlavy a kloubů.

Valenciano Lumina se používá jako vyřezávaná dekorace v období oslav amerického svátku Halloween. Kromě toho je vhodná také ke kompotování nebo výrobě sladkých marmelád a moučníků. Muškátová dýně: přestože je na povrchu žebrovaná a zelená, uvnitř je muškátová dýně sytě oranžová. Má poměrně hutnou dužinu. Tento druh dýně je výborný i v syrovém stavu. Iron Cup: v doslovném překladu její název znamená železný hrnek. Dýně je na povrchu zelená a uprostřed světle oranžová. Je vhodná pro jakoukoli kuchyňskou úpravu, především pak na polévky. Díky její konzistenci je možné ji skladovat nezvykle dlouho, až zhruba jeden rok. Korunní princ: tato dýně je vhodná pro delší skladování. Své jméno získala podle korunky, která na plodu vyrůstá. Tento druh dýně je na povrchu bílý, ale dužinu má sytě oranžovou.

Dýně
Dýní je mnoho nejrůznějších druhů, barev i tvarů (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Maďarská modrá tykev je určena pro delší skladování. Má popelavě šedý povrch a hutnou dužinu. Peruánská dýně: má na povrchu zelenou barvu a svým tvarem připomíná žalud. Dužinu má sytě žlutou a je velice vhodná na vaření. Turecké turbany: tyto dýně mají různé barvy, nejčastěji oranžovou a zelenou. Jejich hmotnost je do 4 kg a skvěle se hodí na vaření. Vynikající jsou plněné a zapečené. Sweet Potatoes (sladké brambory) je známým a oblíbeným druhem dýní. Sladké brambory mají vegetační dobu minimálně 95 dní a mladé plody je možné sklízet již v srpnu. Hodí se k vaření, ale dobrá jsou také v syrovém stavu.

Chameleon je dýně žaludového tvaru, kterou je díky jejím krásným barvám možné použít jako dekoraci. Velmi vhodná je však také na vaření, má totiž jemnou oříškovou chuť a je možné ji i déle skladovat. Díky tomu, že roste v keřích, není ani její pěstování náročné na prostor. Její vegetační doba činí 100 dní. Festival patří mezi žaludové dýně. Vzhledem ke svému tvaru a žluto-bílo-zelenému zabarvení na povrchu je velmi vhodná jako dekorace, je jí však možné využít také v kuchyni. Je totiž velice lahodná i v syrovém stavu. Její vegetační doba je 85 dní.

Baby Boo: má krásnou bílou barvu. Tato žebrovaná dýně se velmi hodí na vaření, chutná je však i v syrovém stavu. Vegetační dobu má 85dní. Kamo Kamo: vyznačuje se sladkou chutí, která se výborně hodí k přípravě sladkých dipů. Má oranžovo-zelený žebrovaný povrch, a tak může sloužit i jako decentní dekorace. Sweet Dumplings: má sladkou chuť, plody jsou žebrované a šedo-zelené. Svou výbornou dužinou připomínají klasické jedlé kaštany. Jejich vegetační doba je 100 dní. Marina di Chioggia: má velmi kvalitní dužinu s tmavou nebo šedozelenou barvou. Výborná je pečená anebo dušená ve vlast slupce. Vegetační doba dosahuje 120 až 130 dní.

Okrasné dýně

Mezi čistě dekorativní dýně patří například Croockneck. Tento název si tato krásná strupatá oranžová dýně vysloužila proto, že svým tvarem připomíná ptáka s ohnutým krkem. Hezkou dekorací jsou také dýně Flat Striped, které na svém tmavě zeleném povrchu mají bílé proužky. Ozdobná je rovněž zelená dýně Lagenarie Cobra a šedá Autumn Wings (šedá křídla).

Druhy
Jednotlivé druhy dýní se do sebe liší tvarem i barvou (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Recepty na polévky

Dýňová polévka podle Romana Vaňka

  • 500 g neoloupané dužniny dýně
  • 80 g oloupané cibule
  • 20 g oloupaného zázvoru
  • 50 g olivového oleje
  • 50 g cukru krupice
  • 130 ml pomerančového džusu
  • 50 ml smetany, min. 31%
  • 1 lžíce najemno nakrájené pažitky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 4–6 lžiček dýňového oleje
  • sůl

Cibuli nakrájíme najemno, zázvor na plátky, dýni na kostky o hraně 2 cm. V hrnci na středním ohni rozehřejeme olej, přidáme cibuli a necháme ji za občasného zamíchání zpěnit. Přidáme zázvor, krátce ho orestujeme, přidáme cukr a pomalu mícháme, dokud cukr nezíská zlatou barvu. Přidáme nakrájenou dýni a 1 minutu mícháme. Přilijeme pomerančový džus, dobře promícháme, přivedeme k varu, stáhneme oheň lehce pod polovinu a necháme džus téměř vyvařit. Na dně kastrolu by měly zbýt zhruba 4 lžíce tekutiny. Přilijeme 1,1 l vody, promícháme, přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a vaříme 30 minut. Přidáme smetanu a citronovou šťávu, promícháme a necháme vařit 2 minuty. Poté polévku propasírujeme přes cedník a dle chuti osolíme. Na talíři pokapeme dýňovým olejem a posypeme nakrájenou pažitkou.

Polévka2
Krémová dýňová polévka (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

  • 1 polévková lžíce červené kari pasty
  • 1 kg dýně 
  • 1 l kuřecího vývaru (lze nahradit zeleninovým)
  • 350 ml kokosového mléka
  • 1 chilli paprička 

Do hrnce dejte kari pastu a na mírném plamenu ji minutu zahřívejte. Přidejte dýni a vývar, zakryjte a vařte doměkka, 15 až 20 minut. Rozmixujte dohladka ponorným mixérem, přilijte kokosové mléko a 3 minuty zahřívejte. Rozlijte do misek nebo hrníčků a posypte chilli papričkou.

Polévka s chili
Polévka z dýně s kokosovým mlékem (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Polévka z dýně pečené v troubě

  • 2 kg hokaido dýně (jedna středně velká tykev)
  • 3 stroužky česneku
  • 2-3 lžíce slunečnicového oleje (nebo jiného oleje)
  • sůl a pepř
  • 4-5 čajových lžiček gomashio (to je směs jemně mletého opékaného sezamu a soli)

Dýni omyjete, odstraňte semínka a nakrájejte na měsíčky. Kousky dýně položte na plech. Česnek očistěte, stroužky nožem stlačte a v misce smíchejte s olejem, solí a pepřem. Dýni potřete marinádou, posypte směsí gomashio a pečte 20 až 25 minut v předehřáté troubě na 200 °C. Poté horké kousky dýně rozmixujte najemno a nařeďte vývarem.

Polévka
Polévka z pečené dýně (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Podívejte se jak dýně pěstovat:

Publikováno: 27. 8. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová