Není vůbec pravda, že bezlepkové moučníky jsou časově náročné. My vám ukážeme jeden, který máte hotový za půl hodiny. A co je mnohem důležitější: Všichni strávníci budou uchváceni lahodnou chutí, která je plná čokolády, smetany a báječné domácí marmelády.
Co budeme potřebovat?
- 6 vajec
- 1 kypřicí prášek (lze nahradit lžičkou jedlé sody)
- 120 g krystalového cukru
- moučkový cukr
- čokoládu na vaření
- čokoládu na posypání
- domácí borůvkovou marmeládu
- šlehačku
- kysanou smetanu
Svým celkovým charakterem se čokoládový bezlepkový dort hodí především pro slavnostnější chvíle, třeba narozeninové oslavy. Ale uděláte s ním určitě radost i dětem za vysvědčení nebo při zahájení školního roku. Navíc si na něm mohou pochutnávat bez obav také ti, kterým nedělá dobře lepek, protože v této čokoládové a smetanové bombě není ani stopa mouky.
Začneme vajíčky a čokoládou
Oddělíme žloutky od bílků, žloutky vyšleháme a pak do nich přidáme kypřicí prášek, který udělá ušlehanou hmotu nadýchanější. Z bílků vyšleháme sníh, do něhož pak přisypeme 2 polévkové lžíce krystalového cukru. Do žloutků zašleháme čokoládu na vaření, rozpuštěnou ve vodní lázni. Doporučujeme rozpustit ji ještě, než začnete se šleháním vajec, protože je lepší dát ji do směsi už trochu zchladlou, aby se směs nesrazila.
Poté vše smíchejte dohromady a máte připraveno tekuté těsto na dortový korpus. To vlijte do dortové formy, vyložené pečicím papírem. Můžete ho namočit, protože pak lépe přilne k povrchu a dobře drží. V elektrické troubě pečte asi 30 minut, během pečení troubu neotvírejte. Když korpus vyndáte, nechte ho 20 minut v klidu stát a nehýbejte s ním.
Nemusí být vždycky šlehačka
Mezitím, co bude dortový korpus chladnout, si vyšlehejte šlehačku, do které přidejte polévkovou lžíci moučkového cukru, a pak smíchejte s kysanou smetanou. Na zchladlý korpus naneste vrstvu domácí borůvkové marmelády, na kterou nalijte šlehačkovo-smetanovou směs. Hotový dort posypte nastrouhanou sladkou čokoládou.
Protože korpus je sám o sobě lehký, jemný, nadýchaný a nesmírně lahodný, je možné ho podávat jako samostatný moučník bez marmelády a smetanové parády. Tuto naprosto odlehčenou variantu můžete ozdobit moučkovým cukrem. A my vám prozradíme jednu kouzelnou vychytávku.
Kouzlení se záclonou
Až budete věšet do oken nové záclony, těch starých se nezbavujte. Pokud jsou hodně vzorované, dobře vám poslouží jako ozdobná mřížka na cukrování právě takových dobrot, jako je čokoládový bezlepkový dort. Z vyprané záclony odstřihnete vhodný kus látky a položte ho na dort. Pak posypte moučkovým cukrem a velmi opatrně záclonu sejměte. A pocukrované kouzlo je hotovo.
Tipy pro vás:
- Čokoláda je oblíbenou ingrediencí do mnoha moučníků. Nekažte jejich chuť tím, že na ní budete šetřit. Vždy si při nákupu zkontrolujte obsah kakaového prášku v čokoládě a nespokojte se s náhražkami. Je to ostatně i plus pro vaše zdraví, protože kvalitní čokoláda snižuje krevní tlak a má blahodárný vliv na kardiovaskulární systém.
- Borůvková marmeláda je sice ohromná lahůdka, ale vyzkoušet můžete i jiné „pikantní“ chuti, například marmeládu z ostružin nebo lesních plodů. Pokud nemáte svou vlastní domácí, kupte nějakou opravdu dobrou, nikoliv tu nejlevnější ze supermarketu.
- Může se stát, že nemáte zrovna po ruce dortovou formu. Nic se neděje, moučník lze upéci i v pekáči nebo v nějaké jiné vhodné formě.
Podívejte se, jak udělat skvělý krém:
Publikováno: 14. 8. 2021, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová