reklama

Za zmrzlinu či ovocný sorbet už nemusíte utrácet v obchodech, vyrobte si je doma

Domácí zmrzliny a sorbety jsou oblíbenou letní pochoutkou. Největšími evropskými milovníky zmrzliny jsou Švédové, kteří snědí průměrně 15 l na hlavu ročně. Češi si ročně koupí asi 34 milionů litrů balené zmrzliny, což jsou asi 3 l na člověka. Abychom ale nemuseli za zmrzliny a sorbety utrácet, můžeme si je vyrábět doma sami.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Domácí zmrzliny a sorbety, které si zvládneme vyrobit doma sami (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Domácí zmrzlina a sorbet

Není nad to, když se člověk v horkém dni může zchladit opravdu dobrou zmrzlinou nebo sorbetem. Abychom kvůli každému nanuku nebo kopečku zmrzliny nemuseli utíkat do obchodu a do cukrárny, můžeme mít dostatečnou zásobu těchto mražených pochoutek doma. Nebojte se si je vyrobit, není to vůbec nic složitého a zvlášť pro děti tak můžete připravit celou řadu zdravých a osvěžujících pochoutek. Domácí zmrzlina bude prosta všech barviv, dochucovadel a ostatních "šmakulád“, které bychom v kupovaných zmrzlinách mnohdy vůbec nečekali. Proto bude ta naše zmrzlina zdravá a stejně dobrá, ne-li lepší.

Sorbet je pak mražená směs ovoce, která se uskladňuje pouze krátkodobě, protože hlavní kouzlo spočívá v konzistenci této pochoutky. Sorbet by měl být mírně promrzlý, ale stále tvárný. Za sorbet se obvykle označuje ovoce, které je nejdřív nakrájené na kousky, zmraženo a až poté rozmixováno. Do sorbetů také, na rozdíl od klasických zmrzlin, nedáváme mléčnou složku, ale můžeme jejich chuť podpořit sektem, dezertním vínem nebo ovocnou šťávou.

Moderní doba nabízí i moderní chutě, a kdo rád experimentuje, může vyrazit při výletování i do míst, kde se vyrábějí a prodávají právě netradiční druhy zmrzlin. Můžete si tak pochutnat na zmrzlině makové, mátové, zmrzlině z exotického ovoce, ale také dršťkové, gulášové nebo dokonce chobotnicové a krevetové. Pokud jste spíše konzervativní typ, nabízíme vám recepty na tradičnější a přece méně známé druhy domácí zmrzliny.

Zmrzlina
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Nejlépe vás v létě ochladí domácí zmrzlina

Mátová zmrzlina

Co budeme potřebovat:

  • 1 l smetany na vaření
  • ½ l smetany ke šlehání
  • několik lžiček cukru
  • hrst čerstvých lístků máty
  • šťávu z citronu

Smícháme obě smetany, ale nešleháme. Ochutíme citronovou šťávou, cukrem a na závěr vmícháme najemno nasekané lístky máty. Necháme zamrazit a podáváme.

Mátová
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Mátová zmrzlina je velmi osvěžující

Kokosová zmrzlina

Co budeme potřebovat:

  • 150 ml mléka
  • 1 smetanu 33 %
  • 4-5 lžic strouhaného kokosu
  • 120-150 g cukru
  • 200 g bílého jogurtu
  • 3 lžičky citronové šťávy

Smícháme mléko a smetanu, přivedeme k varu a přimícháme nastrouhaný kokos. Necháme směs vychladit, přidáme jogurt, cukr a dochutíme citronovou šťávou. Podáváme namražené.

Kokosová
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Milovníci kokosu si jistě přijdou na své

Zmrzlina z kiwi

Co budeme potřebovat:

  • 6 kiwi
  • 2 lžíce cukru
  • 2 větší čerstvá vejce
  • 1/2 hrnku cukru
  • 2 hrnky šlehačky

Nejprve rozmixujeme oloupané kiwi s cukrem a dáme zachladit do lednice. V misce ušleháme vejce se smetanou, přidáme trochu cukru a smícháme s rozmixovaným kiwi. Namrazíme. Můžeme též použít zmrzlinovač. 

Z kiwi
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Kiwi zmrzlina má nejen zajímavou chuť, ale i barvu

Melounový sorbet

Tento sorbet můžeme dělat ve dvou variantách, s alkoholem nebo bez něj.

Co budeme potřebovat:

  • 200 g dužiny z vodního melounu
  • 1 lžíce bílého rumu 
  • 25 g cukru
  • šťávu z 1/2 citronu 
  • pár lístků čerstvé máty

Melounovou dužinu vyčistíme od semínek a rozmixujeme, podle chuti osladíme. Doplníme rumem a citronovou šťávou. Uložíme do mrazáku. Každých 30 minut promícháme, abychom zabránili vzniku velkých zmrzlých kusů. Sorbet necháme tuhnout asi 3 hodiny. Poté podáváme s několika lístky máty.

Melounový sorbet
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Z přezrálého melounu si vyrobte chutný sorbet

Pár tipů na skutečnou exotiku

Jednoduchá mrkvová zmrzlina

Mrkvovou zmrzlinu připravíme z 33 % smetany, kterou ušleháme dotuha, přidáme 1 vanilkový cukr a cca 150 g jemně nastrouhané mrkve. Přendáme do vhodné nádoby a zamrazíme minimálně na 3 hodiny.

Hroznový sorbet

4 šálky hroznů bez jadýrek rozmixujeme s čtvrt šálkem cukru. Zakapame trochou citronové šťávy a propasírujeme přes síto. Jemnou směs mrazíme a během namražování promícháváme, aby směs zůstala drobivá.

Jeřabinová zmrzlina

  • 30 dkg čerstvých jedlých jeřabin
  • 13 dkg krystalového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 150 ml smetany
  • 50 ml mléka

Všechny suroviny rozmixujeme do hladkého krému a podáváme mražené. 

Vyrobte si oblíbenou ruskou zmrzlinu

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 13. 8. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová