Domácí zmrzliny a sorbety jsou oblíbenou letní pochoutkou. Největšími evropskými milovníky zmrzliny jsou Švédové, kteří snědí průměrně 15 l na hlavu ročně. Češi si ročně koupí asi 34 milionů litrů balené zmrzliny, což jsou asi 3 l na člověka. Abychom ale nemuseli za zmrzliny a sorbety utrácet, můžeme si je vyrábět doma sami.
Domácí zmrzlina a sorbet
Není nad to, když se člověk v horkém dni může zchladit opravdu dobrou zmrzlinou nebo sorbetem. Abychom kvůli každému nanuku nebo kopečku zmrzliny nemuseli utíkat do obchodu a do cukrárny, můžeme mít dostatečnou zásobu těchto mražených pochoutek doma. Nebojte se si je vyrobit, není to vůbec nic složitého a zvlášť pro děti tak můžete připravit celou řadu zdravých a osvěžujících pochoutek. Domácí zmrzlina bude prosta všech barviv, dochucovadel a ostatních "šmakulád“, které bychom v kupovaných zmrzlinách mnohdy vůbec nečekali. Proto bude ta naše zmrzlina zdravá a stejně dobrá, ne-li lepší.
Sorbet je pak mražená směs ovoce, která se uskladňuje pouze krátkodobě, protože hlavní kouzlo spočívá v konzistenci této pochoutky. Sorbet by měl být mírně promrzlý, ale stále tvárný. Za sorbet se obvykle označuje ovoce, které je nejdřív nakrájené na kousky, zmraženo a až poté rozmixováno. Do sorbetů také, na rozdíl od klasických zmrzlin, nedáváme mléčnou složku, ale můžeme jejich chuť podpořit sektem, dezertním vínem nebo ovocnou šťávou.
Moderní doba nabízí i moderní chutě, a kdo rád experimentuje, může vyrazit při výletování i do míst, kde se vyrábějí a prodávají právě netradiční druhy zmrzlin. Můžete si tak pochutnat na zmrzlině makové, mátové, zmrzlině z exotického ovoce, ale také dršťkové, gulášové nebo dokonce chobotnicové a krevetové. Pokud jste spíše konzervativní typ, nabízíme vám recepty na tradičnější a přece méně známé druhy domácí zmrzliny.
Mátová zmrzlina
Co budeme potřebovat:
- 1 l smetany na vaření
- ½ l smetany ke šlehání
- několik lžiček cukru
- hrst čerstvých lístků máty
- šťávu z citronu
Smícháme obě smetany, ale nešleháme. Ochutíme citronovou šťávou, cukrem a na závěr vmícháme najemno nasekané lístky máty. Necháme zamrazit a podáváme.
Kokosová zmrzlina
Co budeme potřebovat:
- 150 ml mléka
- 1 smetanu 33 %
- 4-5 lžic strouhaného kokosu
- 120-150 g cukru
- 200 g bílého jogurtu
- 3 lžičky citronové šťávy
Smícháme mléko a smetanu, přivedeme k varu a přimícháme nastrouhaný kokos. Necháme směs vychladit, přidáme jogurt, cukr a dochutíme citronovou šťávou. Podáváme namražené.
Zmrzlina z kiwi
Co budeme potřebovat:
- 6 kiwi
- 2 lžíce cukru
- 2 větší čerstvá vejce
- 1/2 hrnku cukru
- 2 hrnky šlehačky
Nejprve rozmixujeme oloupané kiwi s cukrem a dáme zachladit do lednice. V misce ušleháme vejce se smetanou, přidáme trochu cukru a smícháme s rozmixovaným kiwi. Namrazíme. Můžeme též použít zmrzlinovač.
Melounový sorbet
Tento sorbet můžeme dělat ve dvou variantách, s alkoholem nebo bez něj.
Co budeme potřebovat:
- 200 g dužiny z vodního melounu
- 1 lžíce bílého rumu
- 25 g cukru
- šťávu z 1/2 citronu
- pár lístků čerstvé máty
Melounovou dužinu vyčistíme od semínek a rozmixujeme, podle chuti osladíme. Doplníme rumem a citronovou šťávou. Uložíme do mrazáku. Každých 30 minut promícháme, abychom zabránili vzniku velkých zmrzlých kusů. Sorbet necháme tuhnout asi 3 hodiny. Poté podáváme s několika lístky máty.
Pár tipů na skutečnou exotiku
Jednoduchá mrkvová zmrzlina
Mrkvovou zmrzlinu připravíme z 33 % smetany, kterou ušleháme dotuha, přidáme 1 vanilkový cukr a cca 150 g jemně nastrouhané mrkve. Přendáme do vhodné nádoby a zamrazíme minimálně na 3 hodiny.
Hroznový sorbet
4 šálky hroznů bez jadýrek rozmixujeme s čtvrt šálkem cukru. Zakapame trochou citronové šťávy a propasírujeme přes síto. Jemnou směs mrazíme a během namražování promícháváme, aby směs zůstala drobivá.
Jeřabinová zmrzlina
- 30 dkg čerstvých jedlých jeřabin
- 13 dkg krystalového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 150 ml smetany
- 50 ml mléka
Všechny suroviny rozmixujeme do hladkého krému a podáváme mražené.
Vyrobte si oblíbenou ruskou zmrzlinu
Publikováno: 13. 8. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová