reklama

Cuketová sezóna je v plném proudu, pusťte se do zavařování

Zavařování cuket je čím dál tím rozšířenější. Cukety se staly vedle okurek velmi oblíbenou zeleninou, kterou lze zavařovat na kyselo i na sladko. Protože znáte jistě celou řadu nejrůznějších receptů z cuket, které používáte doma, nabídneme vám klasický okurkový nálev a několik zajímavých receptů, jakým způsobem lze cukety zavařit.

Zavařování cuket na kyselo i na sladko (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Zavařování cuket

Ačkoliv se cukety řadí k tykvím, jejichž původ je v Americe, cuketa je čistě evropského původu, neboť se narodila v Itálii. Zde jí vyšlechtili o odrůdy tykve obecné (Cucurbita pepo). Cuketa se používá především v kuchyni, a to na velkou spoustu způsobů, na studeno, na slano nebo na sladko. V českých kuchyních se objevila v 80. letech v masovém měřítku. Důvodem k rychlému rozšíření je snadné a rychlé pěstování, které zvládne i nepříliš zdatný zahradník, velká a levná úroda a nedostatek výběru zeleniny. Cuketa nebo také jinak řečená cukína je velmi variabilní. 

Květy
Velmi chutné jsou obalované květy (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Mladé cukety jsou chutné i syrové, třeba jako součást zeleninových salátů. Samy o sobě mají velmi jemnou chuť, a naopak snadno přejímají chuť přísad, je tedy velmi vhodné je silně kořenit a používat výrazné ingredience, jako je např. česnek, který ji dobře doplňuje. Známé jsou samozřejmě pokrmy z dušené či zapečené cukety, oblíbeným pokrmem je cuketa plněná, smaží se i jako řízek, griluje se, vaří se též cuketová polévka. Méně rozšířené jsou recepty na sladké moučníky, saláty či knedlíky. Velmi často se cuketa používá jako základ cuketových bramboráků, ale je možné je také nakládat a sterilovat buď samostatně, podobně jako okurky nakládačky, nebo společně s dalšími druhy zeleniny jako čalamádu. V Evropě se v předních restauracích podávají také smažené cuketové květy, plněné nebo obalované v těstíčku.

Cuketa
Cukety jsou ryze evropskou zeleninou (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Okurkový nálev na cukety

Co budeme potřebovat:

  • 4 l vody
  • 1 l octa
  • 1 kg cukru
  • nové koření
  • bobkový list
  • celý pepř
  • hořčičné semínko

Příprava je velmi jednoduchá. Ve 4 l vody se svaří divoké koření a hořčičné semeno, přidá se ocet a cukr. Pokud by se vám nálev zdál příliš ostrý, uberte ocet. Pokud máte raději sladší, přidejte cukr. Nálev používáme na sterilování cuket. 

Ostré cukety v nálevu

Co budeme potřebovat:

  • 1 kg menších cuket
  • 2 cibule
  • 2 lžíce soli
  • 400 ml bílého vinného octa
  • 120 g cukru krupice
  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • 1 lžička celého pepře
  • 2 chilli papričky
  • 1 lžička mleté kurkumy

Malé cukety nakrájíme na proužky, můžeme je též nastrouhat na jemné plátky pomocí struhadla s dlouhým nožem. Cibuli nakrájíme na kolečka. Smícháme v míse se solí, zalijeme vodou a necháme 1 hodinu odpočinout. Pak vodu slijeme a naskládáme do zavařovacích sklenic společně s najemno nakrájenými chilli papričkami. Nálev připravíme z vinného octa, cukru, koření a hořčičného semínka. Horkým nálevem zalijeme cukety a sklenice zavíčkujeme. Sterilujeme 1 hodinu při teplotě 150 °C.

Zavařená cuketa
Zavařené cukety jsou obdobou nakládaných okurek (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Cuketové pyré sterilované

Cuketové pyré se hodí jako základ do omáček, krémových polévek, můžeme ho podávat namísto dresingů, k zeleninovým salátům, ale i k masu, a nejlépe chutná na křupavé topince nebo čerstvém pečivu.

Co budeme potřebovat:

  • 1 kg mladých cuket
  • 300 g mrkve
  • 300 g cibule
  • 300 g rajčat
  • 50 g kopru a petrželky
  • 0,5 čajové lžičky kyseliny citronové
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 1 čajovou lžičku rajčatového protlaku
  • 2 čajové lžičky soli
  • 0,5 čajové lžičky mletého pepře

Cukety nakrájíme na přibližně stejné kousky a osolíme je. Necháme hodinu odstát v misce, aby cukety pustily vodu. Rajčata spaříme a oloupeme, mrkev nakrájíme na kostičky. Na pánvi na tuku osmažíme cibuli, přidáme mrkev, rajčata na kostičky a vyždímanou cuketu. Krátce orestujeme. Směs rozmixujeme do hladka, přidáme rajský protlak a provaříme, aby se odpařila přebytečná tekutina. Osolíme, opepříme, přidáme kopr a petrželku, nasekané najemno a kyselinu citronovou. Hotové pyré přendáme do zavařovacích sklenic a zasterilujeme. 

Pyré
Pyré z cukety přidejte jako základ do zeleninové omáčky (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Křenové chutney s cuketou

Chutney (čatní) je světlou volbou pochutiny ke grilovanému nebo pečenému masu, ale i zelenině. 

Co budeme potřebovat:

  • 500 g oloupané cukety
  • 2 jablka
  • 3 cibule
  • 1 menší křen
  • po 1 lžičce kari, papriky a bílého pepře
  • 1 dl 8 % octa
  • 1 lžíci soli

Cukety, jablka a cibuli oloupeme, z cukety odstraníme semínka, z jablek jádřince. Nakrájíme a dáme do hrnce. Podlijeme octem, přidáme koření, osolíme a přivedeme k varu. Přidáme oloupaný a najemno nastrouhaný křen. Vaříme 20 minut za stálého míchání. Dochutíme octem a kořením. Nalijeme do skleniček, uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Chutney
Cuketové chutney použijte ke grilovanému masu (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Upečte si cuketovou buchtu s ovocem

Bílá cuketa

Publikováno: 6. 8. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová