reklama

Cuketa – poklad, který si snadno připravíte na sladko i naslano

Cuketa neboli tykev obecná se řadí k nejoblíbenějším zeleninovým plodům vůbec. A není se čemu divit, jejich využití je nekonečné. Můžete je péct, smažit i konzumovat zasyrova. Navíc určitě oceníte její blahodárné účinky na lidský organismus – detoxikuje, odkyseluje i uklidňuje mysl. Uvidíte, že se cuketa v kuchyni neztratí a vaše tělo vám za ni poděkuje.

i (Zdroj: peprconsulting.cz)
Cuketa – poklad, který si snadno připravíte na sladko i naslano (Zdroj: peprconsulting.cz)

Pochází ze středomoří a pro svou jemnou chuť i příznivé účinky na lidský organismus si ji lidé zamilovali také u nás. Obsahuje vitamíny A, B a E i velké množství minerálů, vlákniny a karotenu. Z 91 % je složena z vody a bývá doporučována při redukční dietě, problémech s dnou nebo revmatismem.

Cuketa 2
i (Zdroj: Depositphotos)
Cuketa obsahuje vitamíny A, B a E i velké množství minerálů, vlákniny a karotenu

Pro kvalitu na bio farmu

Zpracování cukety by měl ale předcházet pečlivý výběr. Chybu neuděláte, pokud sáhnete po bio cuketě. Můžete pro ně vyrazit na lokální bio farmu, kde v sezónně seženete kvalitní cukety vypěstované bez použití pesticidů nebo průmyslových hnojiv. Ekologické zemědělství povoluje pěstování pouze na „přírodní bázi“, a tak můžete cuketu i bez loupání rovnou celou použít. Kromě ekologických farem najdete bioprodukty také na e-shopech anebo v klasických obchodech. Dejte si ale pozor, aby potraviny nesly označení logem biolistu nebo biozebry. Jedině ty zaručují, že se jedná o certifikovanou biopotravinu, na jejíž produkci bylo pečlivě dohlíženo ze strany kontrolních organizací a která splňuje legislativu ekologického zemědělství.

Cuketa
i (Zdroj: Depositphotos)
Zpracování cukety by měl předcházet pečlivý výběr

Co připravit z cukety

Cuketa je známá především díky italské polévce minestrone, ale také jako jedna z hlavních ingrediencí pro přípravu ratatouille. Snadno z ní připravíte také krémovou polévku, pomazánku, řízky i buchtu. Variant zpracování existuje několik, takže se vám v kuchyni bude rozhodně hodit. Cuketa má jemnou chuť, kterou můžete lehce zkombinovat s výraznější zeleninou. V poslední době je hodně oblíbený zeleninový dort, na kterém si rádi pochutnají i zatvrzelí masožrouti. 

Minestrone
i (Zdroj: Depositphotos)
Cuketa je známá především díky italské polévce minestrone

Zeleninový spirálový dort

Na těsto:

  • 180 g hladké pšeničné mouky v bio kvalitě
  • 80 g bio másla v pokojové teplotě
  • 2 polévkové lžíce studené vody
  • 1 čajová lžička soli

Na dort:

  • 2 bio cukety
  • 3 bio mrkve
  • 2 menší bio cibule
  • 1 bio červená paprika
  • 6 bio vajec
  • hrst strouhaného parmezánu v bio kvalitě
  • 1 balení balkánského sýru v bio kvalitě
  • rostlinný olej v bio kvalitě na vymazání 
  • sůl a pepř na dochucení

Do mísy dejte mouku, sůl a máslo. Vše zpracujte a ze vzniklé drobenky za přidání vody vytvořte hladké těsto. Pokud se směs bude drolit, nebojte se a přidejte vody více. Takto vypracované těsto zabalte a dejte odpočinout do lednice. Po půl hodině ho vyndejte a nechejte ještě 5 minut odstát při pokojové teplotě. Předehřejte troubu na 180 °C a do vymazané formy vložte těsto tak, aby bylo ve všech místech pečící formy a mírně přesahovalo okraj. Nakonec na několika místech propíchněte vidličkou, aby se při pečení nevytvořily vzduchové bubliny. Těsto tak krásně přilne k pečící formě a nenafoukne se. Pečte asi 10-15 minut.

Těsto
i (Zdroj: Depositphotos)
Vše zpracujte a ze vzniklé drobenky za přidání vody vytvořte hladké těsto

Mezitím si připravte další ingredience. Zeleninu očistěte a nastrouhejte, nebo nakrájejte na dlouhé tenké plátky. Posléze papriku i s cibulí krátce osmažte na pánvi. Jakmile je těsto hotové, začněte s rolováním zeleniny od středu do okrajů. Doporučujeme začít s cuketou, kterou zatočíte do spirály a před koncem k ní přimotejte plátek mrkve a lilku. A takto, dle vlastní představivosti, přidávejte další zeleninu. Do prázdných prostor vložte cibuli a papriku. V míse smíchejte vajíčka, parmezán, sůl a pepř. Touto směsí zeleninu polijte a vložte do trouby. Pečte asi půl hodiny při 170 °C a na závěr posypejte balkánským sýrem.

Zeleninový spirálový dort
i (Zdroj: Depositphotos)
Zeleninový spirálový dort je zajímavá slaná varianta

Publikováno: 20. 11. 2020, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce