Je šťavnatá a pikantní a chutná přímo báječně. Vošouchová roláda je tak trochu bramborák, ale díky dalším ingrediencím získá tato tradiční pochoutka novou rafinovanou chuť. Hodí se jako občerstvení při posezení s přáteli nebo jako překvapení pro mlsné domácí strávníky.
Co budeme potřebovat?
- 5–6 brambor
- kmín, sůl, pepř, česnek, majoránku
- 3 vejce
- smetanový sýr
- plátkový sýr
- šunku
- olej na plech
- 1 kypřicí prášek (možno nahradit lžičkou jedlé sody)
Bramborák patří neodmyslitelně k české kuchyni a má ho ráda většina z nás. V oblibě ho měli i naši předkové, takže se nemůžeme divit, že má i řadu krajových názvů. Například, když přijedete na Plzeňsko, nabídnou vám "vošouch“, z kterého tu dělají šikovné kuchařky i naši vošouchovou roládu. A protože se tentokrát obejdeme bez mouky, můžete tuhle dobrotu nabídnout i těm, kdo se z nějakého důvodu vyhýbají lepku.
Nejdříve si připravíme bramborákové těsto - nastrouháme brambory, přidáme česnek a další obvyklé přísady. Tentokrát ovšem vynecháme mouku, takže vznikne bezlepková varianta. Kdo má rád cibuli, může do směsi přidat jednu malou. Doporučujeme ji nakrájet na drobné kostičky a nestrouhat ji, protože někdy strouháním zhořkne a zbytečně pokazí lahodnou chuť těsta.
Vše řádně promícháme, okořeníme podle chuti a přeneseme na plech, který jsme si dopředu připravili.
Těsto poklademe v přiměřené vysoké vrstvě na pečicí papír, který řádně pomažeme olejem, aby se korpus na roládu po upečení z plechu dobře sundával.
Pak dáme péci do trouby asi na 25 až 30 minut. Důležité je, aby se těsto pěkně propeklo, získalo zlatavou barvu a bylo křupavé, nikoliv ovšem připálené. Hotový korpus necháme vychladnout a ještě na plechu pomažeme smetanovým sýrem. Použít ale lze také pomazánkové máslo s křenem, roláda tak dostane zajímavou chuť. Pak opatrně sejmeme z plechu, na vrstvu smetanového sýra poklademe šunku a plátkový sýr a opatrně srolujeme do rolády.
Ještě chvíli necháme odstát, aby se všechny chuťové složky ideálně spojily. Pak už jen stačí tuto lahůdku nakrájet na přiměřeně silné plátky a začít servírovat.
Co možná nevíte:
K přípravě bramboráku, tedy i naší vošouchové rolády, se nejvíce hodí brambory varného typu C, které obsahují nejvíce škrobu, a díky tomu se těsto krásně spojí. Možná budete překvapeni, kolik krajových názvů má v naší zemi bramborák. Například v podhůří Orlických hor se mu říká "kramflek“, na Choceňsku zase "křápanec“, na Hané "cmunda“ nebo "báč“ a v okolí Benešova "prskanec“.
Můžete zkusit pizza roládu
Zdroj:
Prima DOMA MEDIA, s.r.o.
Publikováno: 30. 7. 2021, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová