Bez černý se hřeje na výsluní popularity a své místo v bylinkových hitparádách si pevně drží i tím, že léčivých schopností tohoto nepřehlédnutelného keře se dá využívat celý rok – na jaře jsou to květy, potom listy, právě teď plody a v zimě nám pomáhají sušené či jako zavařeniny.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/36/fd/column/36fd7df30d7e3e2da63bb57922bf5ff8_3944640-pixabay.jpg)
Plody bezu černého (Sambucus nigra) se nazývají bezinky a dozrávají od konce srpna do poloviny listopadu. Lesklé kulovité černé až černofialové peckovice po rozmačkání intenzivně barví, však se také lisovaná šťáva z nich využívá jako potravinářské barvivo a kdysi se jí barvily látky.
Sbírají se, až když jsou úplně zralé. Nejprve si je pozorně prohlédněte, pečlivě přeberte, zelené, načervenalé a poškozené bobulky zahoďte, nechte si pouze ty pěkně černé a zdravé. Pro sběr platí, že bezinky musíte zpracovat co nejdříve po otrhání. Odstraňte stopky, protože mohou nepříjemně ovlivnit výslednou chuť.
![Na bezinkách si pochutnají i ptáci](https://img.primadoma.cz/w_2/48/e0/column/48e0416f9b81c1f49dc6cc7a43f898b9_3944634-1elder-928963_1920.jpg)
Bezinky nikdy nejezte syrové
Syrové plody bezu černého mohou vyvolat nevolnost, jelikož mají silně projímavé účinky, které však tepelná úprava nebo sušení neutralizuje a tyto negativní účinky vymizí. Bezinky můžete sušit, vyrobit z nich víno, sirup, likér nebo nejrůznější zavařeniny.
Pokud víte, že všechny bezinky nevyužijete, nechte je na keři ptákům. Rádi si je sezobnou a díky svému složení jsou pro ně před blížící se zimou zdravou potravou.
![Zralé plody mají černou barvu](https://img.primadoma.cz/w_2/24/5a/column/245a08d29a1eac4123e714df264ed3d5_3944637-1elder-1595360.jpg)
Proč a jak bezinky léčí
Plody obsahují hlavně vitaminy B, třísloviny a karotenoidy. Plně vyzrálý černý bez je doslova vitaminovou bombou, která posiluje obranyschopnost lidského organismu před chorobami z nachlazení. Jako prevenci proti chřipce v sychravých podzimních dnech vypijte toto množství ráno a večer po jídle dopřejte nálev: 1 lžičku sušených bezinek zalijte 200 vody vroucí vody, zakryjte a nechte 10–15 minut vyluhovat, pak sceďte a ihned vypijte.
Bezinky působí analgeticky, tiší bolesti nervového původu, osvědčily se při migrénách, při bolestech trojklaného nervu, páteře či kloubů. Na utlumení bolestí zkuste vypít třikrát denně hrnek odvaru: 1 lžíci bezinek sušených pomalu vařte 15–20 minut v 400 ml vody, nechte vychladnout a pak sceďte.
Bezinkový džem s jablky
Oprané a okapané trsy bezinek vidličkou otrhejte ze stopek. Vložte 500 g bezinek a stejné množství oloupaných a na kousky nakrájených jablek do většího hrnce a ponorným mixérem rozmixujte. Přidejte 1 celou skořice, 1 lžičku kyseliny citronové a 1 balení želírovacího cukru Extra 2 : 1 a dobře promíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a povařte minimálně 5 minut. Odeberte skořici a případnou pěnu a ihned nalijte do připravených sklenic (3 sklenice à 350 ml) až po okraj. Uzavřete víčkem, sklenice obraťte dnem vzhůru a asi 5 minut nechte stát na víčku.
![Bezinkový džem je chutný a plný vitaminů](https://img.primadoma.cz/w_2/1c/46/column/1c46f329dfc26119d9b2ca1000af4cd4_3944631-1dzem_z_cerneho_bezu_s_jablky.jpg)
Bezinkový likér
Zralé bobulky (600 g) dobře promíchejte s 300 g cukru a 1 lžičkou kyseliny citronové. Nechte nejméně 3 hodiny rozležet, ideálně přes noc. Potom směs za stálého míchání na suché pánvi krátce orestujte (nevařte!!!). Sejměte a zalijte 375 ml vody, promíchejte. Nechte vychladnout a pak přidejte 500 ml vodky (nebo jiného čirého alkoholu).
![Bezinkový likér užívaly už naše babičky](https://img.primadoma.cz/w_2/53/5b/column/535be9f53ee2decaa4e7bdc576f9cc98_3944628-1bezinkovy_liker.jpg)
Dejte do lahví, dobře uzavřete a nechte nejméně týden odstát. Po týdnu přeceďte přes plátno. Likér nalijte do lahví, které uzavřete a uskladněte na chladném a tmavém místě.
Zdroj informací: Dr. Oetker; bylinkyprovsechny.cz
Publikováno: 11. 9. 2022, Autor: Lenka Valjentová, Profil autora: Lenka Valjentová