Bez černý se hřeje na výsluní popularity a své místo v bylinkových hitparádách si pevně drží i tím, že léčivých schopností tohoto nepřehlédnutelného keře se dá využívat celý rok – na jaře jsou to květy, potom listy, právě teď plody a v zimě nám pomáhají sušené či jako zavařeniny.
Plody bezu černého (Sambucus nigra) se nazývají bezinky a dozrávají od konce srpna do poloviny listopadu. Lesklé kulovité černé až černofialové peckovice po rozmačkání intenzivně barví, však se také lisovaná šťáva z nich využívá jako potravinářské barvivo a kdysi se jí barvily látky.
Sbírají se, až když jsou úplně zralé. Nejprve si je pozorně prohlédněte, pečlivě přeberte, zelené, načervenalé a poškozené bobulky zahoďte, nechte si pouze ty pěkně černé a zdravé. Pro sběr platí, že bezinky musíte zpracovat co nejdříve po otrhání. Odstraňte stopky, protože mohou nepříjemně ovlivnit výslednou chuť.
Bezinky nikdy nejezte syrové
Syrové plody bezu černého mohou vyvolat nevolnost, jelikož mají silně projímavé účinky, které však tepelná úprava nebo sušení neutralizuje a tyto negativní účinky vymizí. Bezinky můžete sušit, vyrobit z nich víno, sirup, likér nebo nejrůznější zavařeniny.
Pokud víte, že všechny bezinky nevyužijete, nechte je na keři ptákům. Rádi si je sezobnou a díky svému složení jsou pro ně před blížící se zimou zdravou potravou.
Proč a jak bezinky léčí
Plody obsahují hlavně vitaminy B, třísloviny a karotenoidy. Plně vyzrálý černý bez je doslova vitaminovou bombou, která posiluje obranyschopnost lidského organismu před chorobami z nachlazení. Jako prevenci proti chřipce v sychravých podzimních dnech vypijte toto množství ráno a večer po jídle dopřejte nálev: 1 lžičku sušených bezinek zalijte 200 vody vroucí vody, zakryjte a nechte 10–15 minut vyluhovat, pak sceďte a ihned vypijte.
Bezinky působí analgeticky, tiší bolesti nervového původu, osvědčily se při migrénách, při bolestech trojklaného nervu, páteře či kloubů. Na utlumení bolestí zkuste vypít třikrát denně hrnek odvaru: 1 lžíci bezinek sušených pomalu vařte 15–20 minut v 400 ml vody, nechte vychladnout a pak sceďte.
Bezinkový džem s jablky
Oprané a okapané trsy bezinek vidličkou otrhejte ze stopek. Vložte 500 g bezinek a stejné množství oloupaných a na kousky nakrájených jablek do většího hrnce a ponorným mixérem rozmixujte. Přidejte 1 celou skořice, 1 lžičku kyseliny citronové a 1 balení želírovacího cukru Extra 2 : 1 a dobře promíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a povařte minimálně 5 minut. Odeberte skořici a případnou pěnu a ihned nalijte do připravených sklenic (3 sklenice à 350 ml) až po okraj. Uzavřete víčkem, sklenice obraťte dnem vzhůru a asi 5 minut nechte stát na víčku.
Bezinkový likér
Zralé bobulky (600 g) dobře promíchejte s 300 g cukru a 1 lžičkou kyseliny citronové. Nechte nejméně 3 hodiny rozležet, ideálně přes noc. Potom směs za stálého míchání na suché pánvi krátce orestujte (nevařte!!!). Sejměte a zalijte 375 ml vody, promíchejte. Nechte vychladnout a pak přidejte 500 ml vodky (nebo jiného čirého alkoholu).
Dejte do lahví, dobře uzavřete a nechte nejméně týden odstát. Po týdnu přeceďte přes plátno. Likér nalijte do lahví, které uzavřete a uskladněte na chladném a tmavém místě.
Zdroj informací: Dr. Oetker; bylinkyprovsechny.cz
Publikováno: 11. 9. 2022, Autor: Lenka Valjentová, Profil autora: Lenka Valjentová