reklama

Vyzkoušejte tyto jedinečné muffiny plněné líškooříškovým krémem

Vděčný kousek pečiva akorát do ruky – to je muffin. Naslano nebo nasladko, nezklamou vás, ať je naplníte čímkoli. Co si ale pro dnešek vyzkoušet naplnit je lískooříškovým krémem a čokoládou? Pak se po nich jen zapráší!

Upečte si skvělé čokoládové muffiny (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Kde se muffiny vzaly?

Muffiny určitě znáte. Také je v poslední době v pekařstvích a cukrářstvích můžeme vidět čím dál častěji. Je to malé kusové pečivo v papírovém košíčku, které může mít sladkou i slanou variantu. První písemná zmínka pochází z roku 1703.

Ale podobné pečivo se peklo už v 10. století ve Walesu – a to z kváskového těsta bez cukru. Původně to bylo jídlo chudých, ale postupně si je oblíbily i vyšší vrstvy a muffiny se rozšířily. Pekly se i ve specializovaných pekárnách a staly se tradičním zákuskem k odpolednímu čaji. Prodávali je pouliční prodavači, kteří nosili košíčky na dřevěném tácu zavěšeném na krku. V 19. století se dostaly i do Ameriky, kde se začal používat kypřící prášek. Jako přísadu můžete použít do základního těsta cokoli – ořechy, rozinky, čokoládu, sezónní ovoce i zeleninu, slaninu, olivy atd. Zkrátka tady platí, že fantazii se meze nekladou.

Suroviny na muffiny:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 4 lžíce cukru krystal
  • 9 lžic smetany
  • 4 lžíce oleje
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • lískooříškový krém
  • čokoládové pecky
Suroviny
Připravte si vše, co k pečení potřebujete (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Smíchejte kypřící prášek s moukou. Do větší mísy dejte olej, smetanu, vejce a oba cukry a metličkou vše vyšlehejte.

Mísa
Vše řádně zamíchejte (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Do tekuté směsi pak vmíchejte mouku s kypřícím práškem a vytvořte hladké těsto. Připravte si nejlépe formu na muffiny a vyložte ji papírovými košíčky. Bez formy by se vám samotné košíčky vyplněné těstem položené jen na plechu roztekly. Do každého otvoru vložte košíček a plňte – dejte 1 lžíci těsta, na něj 1 lžíci líškooříškového krému a ten zakryjte zase 1 lžící těsta. Těsto by nemělo formičku přesahovat – v troubě vyběhne, a pokud by tam bylo těsta příliš, rozteklo by se okolo na plech.

Těsto na plech
Těstem zakryjte náplň (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Nakonec ještě posypejte čokoládovými pecičkami. Vložte je do trouby rozehřáté na 180 °C a pečete podle velikosti košíčků. Ty malé zhruba 13 minut, větší cca 20 minut. Pak už stačí pocukrovat a po vychladnutí si na báječných muffinech pochutnat.

Vyzkoušejte další recept na čokomuffiny

Publikováno: před týdnem, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová