Vděčný kousek pečiva akorát do ruky – to je muffin. Naslano nebo nasladko, nezklamou vás, ať je naplníte čímkoli. Co si ale pro dnešek vyzkoušet naplnit je lískooříškovým krémem a čokoládou? Pak se po nich jen zapráší!
Kde se muffiny vzaly?
Muffiny určitě znáte. Také je v poslední době v pekařstvích a cukrářstvích můžeme vidět čím dál častěji. Je to malé kusové pečivo v papírovém košíčku, které může mít sladkou i slanou variantu. První písemná zmínka pochází z roku 1703.
Ale podobné pečivo se peklo už v 10. století ve Walesu – a to z kváskového těsta bez cukru. Původně to bylo jídlo chudých, ale postupně si je oblíbily i vyšší vrstvy a muffiny se rozšířily. Pekly se i ve specializovaných pekárnách a staly se tradičním zákuskem k odpolednímu čaji. Prodávali je pouliční prodavači, kteří nosili košíčky na dřevěném tácu zavěšeném na krku. V 19. století se dostaly i do Ameriky, kde se začal používat kypřící prášek. Jako přísadu můžete použít do základního těsta cokoli – ořechy, rozinky, čokoládu, sezónní ovoce i zeleninu, slaninu, olivy atd. Zkrátka tady platí, že fantazii se meze nekladou.
Suroviny na muffiny:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 4 lžíce cukru krystal
- 9 lžic smetany
- 4 lžíce oleje
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- lískooříškový krém
- čokoládové pecky
Smíchejte kypřící prášek s moukou. Do větší mísy dejte olej, smetanu, vejce a oba cukry a metličkou vše vyšlehejte.
Do tekuté směsi pak vmíchejte mouku s kypřícím práškem a vytvořte hladké těsto. Připravte si nejlépe formu na muffiny a vyložte ji papírovými košíčky. Bez formy by se vám samotné košíčky vyplněné těstem položené jen na plechu roztekly. Do každého otvoru vložte košíček a plňte – dejte 1 lžíci těsta, na něj 1 lžíci líškooříškového krému a ten zakryjte zase 1 lžící těsta. Těsto by nemělo formičku přesahovat – v troubě vyběhne, a pokud by tam bylo těsta příliš, rozteklo by se okolo na plech.
Nakonec ještě posypejte čokoládovými pecičkami. Vložte je do trouby rozehřáté na 180 °C a pečete podle velikosti košíčků. Ty malé zhruba 13 minut, větší cca 20 minut. Pak už stačí pocukrovat a po vychladnutí si na báječných muffinech pochutnat.
Vyzkoušejte další recept na čokomuffiny
Publikováno: 23. 7. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová