Terinky s červenou řepou jsou takové neprávem zapomenuté kulinární poklady – název je odvozen prostě od zapékací formy, v níž se připravují – protože je můžete připravit opravdu z čehokoliv a forma jim dodá jak krásný tvar, tak punc francouzské profesionality. Použité suroviny (a tím i výsledná terinka) jsou navíc mimořádně originální stejně jako postup přípravy – zkrátka tohle bude hit podzimu!
Co budete potřebovat na terinku s červenou řepou
(4 PORCE / PŘÍPRAVA: NAD 60 MINUT + CHLAZENÍ)
- olivový olej
- 1 kg syrové červené řepy (asi 8 středně velkých řep)
- malý svazek čerstvého oregana, jen lístky
- 100 g plnotučného měkkého kozího sýra
- 100 g žervé
- 1 lžíce nasekaných lístků čerstvého tymiánu
- 2 lžíce nasekané pažitky
Dokončení
- 75 g vlašských ořechů
- 1 lžíce přírodního krupicového cukru
- ½ svazku čerstvé šalvěje, jen lístky
- sůl a pepř
Jak na terinku s červenou řepou
1. krok
Zapékací formu o délce asi 20 cm a výšce asi 9 cm (terinku) vymažte trochou oleje a vyložte potravinovou fólií tak, aby přesahovala přes okraje a terinka se s ní mohla zakrýt.
2. krok
Neoloupanou, ale umytou řepu dejte do hrnce, zalijte studenou vodou, lehce osolte a na nízkém stupni vařte 40 až 50 minut, až bude řepa měkká. Pak nechte řepu vychladnout.
3. krok
Většinu oregana nasekejte nadrobno a promíchejte s oběma sýry, pažitkou, solí a pepřem podle chuti v misce. Misku přikryjte a dejte do chladu.
4. krok
Z vychladlé řepy opatrně stáhněte prsty slupku (vezměte si raději rukavice kvůli zabarvení) a opatrně ji nakrájejte na 1,5mm plátky, nejlépe to jde na mandolinovém kráječi.
5. krok
Terinku vyložte plátky řepy tak, aby se trochu překrývaly. U okrajů je můžete přikrojit, aby byly rovné, ale nemusíte. Potřete tenkou vrstvou ochuceného sýra a vrstvy opakujte, až spotřebujete všechny přísady. Zakončete vrstvou řepy, terinku přetáhněte přečnívající fólií, navrch položte kus kartonu a terinku zatižte třeba těžkým kastrůlkem nebo plnými plechovkami. Dejte na noc do ledničky.
6. krok
Před podáváním opražte ořechy na malé pánvi, až začnou vonět, pak je posypte cukrem a minutku promíchávejte, až cukr začne karamelizovat. Směs vyklopte na plech a nechte vychladnout.
7. krok
V malé pánvičce rozehřejte trochu oleje a osmažte na něm zbylé lístky oregana a šalvěje, až budou křupavé. Nechte na kuchyňském papíru odsát přebytečný tuk a lehce osolte.
8. krok
Odhrňte vrchní vrstvu fólie z terinky a opatrně ji vyklopte na prkýnko a stáhněte fólii. Terinku posypte praženými ořechy a osmaženými bylinkami a velmi ostrým nožem ji nakrájejte na plátky. Podávejte ji s tousty.
Spoustu dalších vynikajících receptů najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH.
Publikováno: 13. 9. 2017, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce