Konečně si můžete pochutnat na jednom retro zákusku, který dnes u nás nabízí už jen málokteré cukrárny. Máme pro vás recept na legendární kremeš, který si teď můžete upéct sami doma. Jde o poctivý recept, který by vám pochválila i vaše babička. Překvapením je, že tento zákusek není vůbec komplikovaný. Vyzkoušejte sami, uvidíte.
Co na upečení zákusku kremeš budete potřebovat:
- 2 pláty listového těsta
- 750 ml mléka
- 3 vanilkové pudinky
- 4 lžíce cukru krupice
- 1 kostku másla
- 2 lžíce moučkového cukru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 balení ztužovače šlehačky
- 1 vanilkový cukr
Předehřejte si troubu na 200 °C. Oba pláty listového těsta si přeložte i s pečícím papírem na plech. Každé těsto má svůj plech. Jeden plát nechte vcelku tak, jak je, pouze ho na několika místech propíchněte vidličkou. Druhé těsto si nakrájejte na stejně velké kostičky. Pokud vám to nejde od oka, pomoci si při tom můžete i pravítkem. Krájet můžete nožem nebo kulatým kráječem na pizzu. Připravené těsto pak vložte do rozehřáté trouby, kde se budou péct asi 15 minut. Pečte do té chvíle, dokud nebude těsto zlaté.
V době pečení si připravte vanilkový krém. Do misky si vysypte tři pytlíky vanilkového pudinku, které zalijte asi 250 ml mléka a metličkou rozmíchejte. Zbytek mléka nalijte do kastrůlku a dejte ho na plotnu. Přiveďte k varu. Přidejte cukr, který v mléce míchejte, dokud se nerozpustí, a potom do mléka vylijte i misku s rozpuštěnými pudinky. Pudink vařte za stálého míchání dle doby uvedené na pytlíku, tedy do doby, než nezhoustne. Hotový pudink nechte vychladnout. Stejně jaké dejte také vychladnout i upečené pláty z listového těsta.
Po vychladnutí pudinku do něj zašlehejte změklé máslo s cukrem. V druhé misce pak vyrobte druhý krém, což je vlastně vyšlehaná šlehačka s vanilkovým cukrem a ztužovačem šlehačky.
Na vychladlý celistvý plát z listového těsta nejprve naneste vanilkový krém a vyšlehanou smetanu. A když máte namazáno, je zapotřebí nahoru přenést nakrájené kostičky z listového těsta. Na závěr moučník posypejte moučkovým cukrem a uložte do chladničky alespoň na 12 hodin, ideálně přes noc, vychladit.
Vyzkoušejte skvělý nepečený medovník podle Láďova receptu
Publikováno: 16. 7. 2021, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová